Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Freedom Party 2011

Jurek Hueber, 24.5.2011

Když se řekne Freedom Party, každý ví, o co jde. Tahle dvě slova mají v motorkářské hantýrce své pevné místo a asi jen stěží lze několika slovy vyjádřit plně jejich obsah a význam. Pro nezasvěcené můžeme uvést, že se jedná o dnes již legendární motorkářský sraz na severní Moravě, konkrétně v Rožnově Pod Radhoštěm. Ten letošní se konal od 20. do 22. května 2011. 
Podíváme-li se do historie, počátky těchto motorkářských setkání spadají do roku 1998, kdy se „Beskydskej Dědek“, neboli Honza Svoboda, rozhodl uskutečnit myšlenku a realizovat první sraz, právě s názvem svého jména. To bylo v dobách, kdy mezi motorkáři ještě vládlo opravdové kamarádství a pokud jste si na těchto setkáních něco odložili, za dva dny jste to na témže místě zase našli neporušeno. Byly to krásné časy a Honza Svoboda na ně sám rád vzpomíná. Vždyť byly dobou, kdy vlastnil stařičký Showelhead a věčně na něm cosi kutil. Vždy ale dojel, kam potřeboval. Honza je tak trochu, podobně jako tyto srazy, legendou motorkářství a lze jej dodnes spatřit, na ničem jiném než na svém H-D, který již dávno není „Shovel“, ale modernější „Glajda“. A protože se Honza mnoho angažoval i v oblasti motorkářských klubů, měl mnoho práce i na jiných místech.
Nezbývalo než předat žezlo zdatným nástupcům, kteří tuhle štafetu od něj převzali a v konání těchto srazů pokračují dodnes. Jak praví staré přísloví, klíčem ke každému úspěchu je vytrvalost, a tak se není co divit že houževnatí Bob s Frantou vydrželi a dosáhli toho, že srazy mají dnes velmi vysokou úroveň. Zákulisí těchto srazů je totiž vždy jen práce, práce a zase práce. To ale každý, kdo něco organizoval, dobře zná. A tak, i když na tuhle práci nejsou kluci sami a mají kolem sebe dostatek pomocníků, bez kterých by se neobešli, přec jen hlavní dík patří především jim, neboť Freedom Party patří nejen k legendárním srazům, ale též k setkáním spíše rodinného charakteru, než k prostředkům komerčního výdělku. A že tato slova jsou skutečností, lze potvrdit jistě i těmi dvěma tisíci návštěvníky, kteří se tohoto víkendu srazu zúčastnili.
Na všechny čekal bohatý program, z kterých nutno zmínit nejen Rockotéky, ale především kapely Astmatic, Zylwar, Spider, Koridor a Nightwish Rev. Nechyběla spousta soutěží, her a k zlatým hřebům večera sobotního pak kapela Morčata na útěku. Ke každému srazu patří též spanilka, neboli vyjížďka po okolí. Té letošní se zúčastnilo dobré půl druhé tisícovky motocyklů a jelo se přes Rožnovské Bečvy na Staré Hamry, kde čekal bohatý raut s několika metráky jídla. A protože slunce hřálo po celé dva dny, nikomu nevadilo ani kratičké krupobití, které spadlo na camp právě v době, když byli všichni na vyjížďce.  A tak je nutno závěrem poděkovat nejen všem sponzorům, mezi kterými nechyběl ani náš časopis (díky Michale, Františku a Iveto), ale především všem, kteří se na sraze podíleli, a to jak v prve řadě Frantovi Chmelařovi a Robertu „Bobovi“ Vychodilovi, tak i všem, i těm nejmladším Teenagerům, kteří pomáhali uklízet odpadky.
Bylo fajn tento sraz opět zažít a již se těšíme na další, příští ročník 2012. Kéž se i Vám zúčastněným bude líbit a kéž na něj opět rádi přijedete.  No a pokud necháte pořadatele alespoň dvě hodinky vyspat a nebudete po půl noci tůrovat motocykly, věřte, že to vřele všichni jen a jen uvítají. Tak zase za rok, na Freedom Party, v Rožnově pod Radhoštěm.


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor