Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Hrad žil první pomocí

Jurek Hueber, 22.5.2012

V sobotu 12. května se na Slezskoostravském hradě konal již pátý ročník akce, nazvané „Hrad žije první pomocí“. Tu opět pořádal Záchranný tým Českého červeného kříže Ostrava. Byť tato akce nebyla vyloženě pro motorkáře, přece jen jsme zde měli jako redakce časopisu své zastoupení v podobě několika reportérů a příznivců, kteří využili svůj prostor ke sdílení poznatků o cestování, diskusím a ukázce svých motocyklů. Parkovalo se pochopitelně na nádvoří hradu, a tak si mohli návštěvníci motocykly řádně „osahat“.
Součástí akce byl program pro veřejnost, dynamické a statické ukázky činnosti a techniky složek Integrovaného záchranného systému, což, jak víme, mnohdy v krizových situacích a zvláště pak při dopravních nehodách je nezastupitelná pomoc. Byla zde příležitost, kdy si motorkáři mohli vyzkoušet měření tlaku, zjistit krevní skupiny a nechyběly ani ukázky první pomoci a další zajímavosti. Dlužno zmínit, že pořadatele pamatovali i na naše nejmenší a byl zde prostor, kde se věnovala skupinka záchranářů dětem a za pomoci her je vzdělávali ve znalostech, jak ošetřit drobná poranění.
Jak máme mnohdy smutné zkušenosti z našich silnic, víme, že o záchraně života někdy rozhodují vteřiny, a proto například znalost kardiopulmonární resuscitace by měla patřit k dovednostem, bez nichž by se snad ani nemělo na cesty vyjíždět.
V neposlední řadě byl na programu rovněž i 5. ročník soutěže pro nezdravotnické složky IZS v poskytování první pomoci. Tohle měření sil, jak již sám název vypovídá, bylo určena složkám Integrovaného záchranného systému, tedy Policii ČR, Městské policii, Armádě ČR, Hasičskému záchrannému sboru a Sboru dobrovolných hasičů.
Byla to dobrá zkušenost a hrad touto akcí přilákal mnoho návštěvníků, které neodradilo ani špatné počasí. Přejeme všem záchranářům, policistům i hasičům, aby měli na naších silnicích co nejméně práce, a těšíme se na příští ročník, opět na Slezskoostravském hradě.





Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor