Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Masopust a zabíjačkové hody

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 18.2.2019

Jezdíte během masopustu na motorce?

S končící zimou se masoust v českých končinách slaví od nepaměti, přestože tradice původně pohanská, odvíjí se termín od termínu velikonoc a v kalendáři "masopust" proto nehledejte. V dobách dávných se masopust slavil všude ve stejný čas, teď mívají různé regiony své vlastní oslavy. A proč? Masopust není jen jeden den nebo víkend, ale poměrně dlouhé období od 6.ledna do začátku postní doby, tedy do začátku Popeleční středy, která je letos 6.března. Popeleční středa zahajuje postní období. 

Oslava této tradice má v různých částech republiky různé názvy. Na Těšínském Slezsku je to "ostatek" na Uherskohradišťsku je to "fašank", jinde "končiny" " nebo voračky". Všeobecně však mapsoust končí úterní půlnocí před Popeleční středou a nezřídka o víkendu předem v různých krajích probíhají zabíjačky a "pochování basy".

Před půstem je potřeba se dobře najíst, ideálně "omastit hubu", pečou se "boží milosti" a koblížky. Přestože to většinou nebývá ideální počasí na motorku, výjimky mohou potvrdit pravidlo a hledáte-li plán na nadcházející víkend, klidně autem, máme pro vás tip. 

Na rozhraní Plzeňského a Středočeského kraje kousek od motokrosové tratě Haldičky v obci Mirošov - Čtrnáctka je Hotel *** restaurant Na Statku, který zve všechny příznivce dobrého jídla v termínu od 22.února do 24.února 2019 na zabíjačkové hody a v pátek od 19:00 navíc s muzikou. V místě se můžete ubytovat a informace získáte na webu www.hotelnastatku.cz.

Nechejte motorku ještě odpočívat a vyražte s kamarády nebo rodinou na gastro výlet. 

Ve Zlínském kraji bude masopustní veselí 23.února ve Vsetíně a v Rožnově pod Radhoštěm, 2.března pak bude "fašank" v obci Strání a v Kunovicích. Ale my z redakce tam nebudeme. Od čtvrtka 28.února do neděle 3.března 2019 nás najdete na výstavě Motosalon 2019 v pražských Letňanech.