Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Nové DVD: Na R1 kolem světa!

Redakce, 13.4.2011

O holandském cestovatelském nadšenci Sjaaku Lucassenovi jsme psali už v časopise i na webu, kde jsme vás také upozornili na film z jeho cest.
Tento působivý dokument o muži, který i přes veškeré překážky objel planetu na sportovním stroji Yamaha R1, se nyní dostal do prodeje také v ČR, kde jsme se stali jeho exkluzivním distributorem.

V rozhovoru pro časopis MotoRoute (viz č. 1/2007) kdysi Sjaak na otázku, proč si vybral zrovna takovou motorku, řekl:
"Důvod je velmi jednoduchý. Mám rád sportovní motorky, miluji rychlost a zvuk řadového čtyřválce, ale zároveň také cestování. Není pro mě důležité mít motorku tzv. "vhodnou" pro takovou cestu, pro mě je důležité mít motorku svého srdce. No a toto je výsledek. A pokud je v tom zapojeno srdce, nic tě nezastaví. Kolik už jsem slyšel různých takzvaných "expertů" tvrdících, že motorka je nevhodná, že někde neprojede a podobně..."

Také další úryvek z onoho rozhovoru Vám pomůže udělat si představu, co je Sjaak zač :
"V blátě jsem měl velkou výhodu. Drapák se ti tam zahrabe a motorka se potopí do bláta. Mně to sice klouzalo, ale jel jsem pořád po povrchu. Jde to pomalu, ale jedeš pořád. V písku je zas dobré, že je pneumatika hodně široká. Vždycky jsem ji podhustil a pak to šlo bezvadně. Vzpomínám si, když jsem poprvé přijel na okraj Sahary s tím, že ji přejedu. Stál tam konvoj aut, jejichž řidiči se chystali na společný přejezd. Ptali se mě, co tam dělám.
„Chci přejet Saharu,“ říkal jsem.
„S tímto? To je nemožné!“
„Proč myslíte? Zkoušeli jste to?“
„To je přece jasné, nemáš žádnou šanci. Ani to nezkoušej!“ A začali se mi smát.
To mě jen utvrdilo v mém záměru. Skončilo to tak, že jsem jel přes poušť rychlostí více než 160 km/h a oni jen daleko za mnou museli polykat prach, který motorka vířila…"

Která část cesty byla nejhorší?
"Určitě obě válkou zmítaná Konga v Africe. Tam jsem měl nejvíce problémů s motorkou, byl jsem zavřený ve vězení, uprostřed divočiny jsem si zlomil palec na noze a mnohokrát stál tváří v tvář hlavním ostře nabitých zbraní. Mnohdy jsem si musel doslova stavět cestu v místech, kde žádná neexistovala. Přibral jsem tam 10 kilo čistých svalů. Bylo to opravdové peklo. Ovšem zbytek Afriky, to byla paráda."
(Více ve zmíněném vydání MotoRoute, kde také najdete Sjaakův cestopis z Jižní Ameriky.)

Tím je charakterizován jeho postoj a tím je také dáno, že ve filmu uvidíte mnoho neobvyklých záběrů - například R1 na rozbahněné pralesní cestě, či v plné rychlosti na Sahaře.

Film zpracovalo americké studio Evergreen Images a jeho autoři o něm říkají:
"Tohle není obyčejná motocyklová historka. Je to příběh o ambicích, snech a následování svého srdce. Poháněn odhodláním, ujel Sjaak Lucassen více než 250 tisíc kilometrů přes území zmítaná válkami, skrz bláto, vodu i pouštní písky. Tohle je motocyklový výlet, jaký nikdo z nás nikdy neabsolvuje. Pojďte se alespoň na chvíli svézt!"

Na začátku DVD si můžete zvolit, zda chcete film v holandštině či v angličtině. Ale i když neovládáte ani jeden z těchto jazyků, záběry mluví samy za sebe...

Film můžete zakoupit v e-shopu zde:

Na R1 kolem světa


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor