Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Ohlédnutí za Motosalonem 2013 v Praze

Jurek Hueber, 17.3.2013

Motosalon 2013 Praha-Letňany 7.-10.3.2013

V prvních dnech měsíce března jsme měli možnost zúčastnit se mezinárodního veletrhu motocyklů, čtyřkolek a příslušenství v Praze, který byl již čtvrtým ročníkem s názvem MOTOSALON. Ten se, jak víme, od svého vzniku koná střídavě v Brně a v Praze. Letošní ročník byl opět na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA.
Celkem čtyři haly obsadily expozice vystavovatelů a nechyběl ani doprovodný program s kaskadérskými exhibicemi. Na ploše 10 tisíc čtverečních metrů se sešlo více jak 110 vystavovatelů, čímž se tento ročník vyšplhal vysoko na žebříčku konkurenčních světových výstav. Nabídl nám přehled o stavu na českém trhu motocyklů, byť Miláno to samozřejmě není. Dle odhadu pořadatelů se letošní návštěvnost vyšplhala na úctyhodné číslo 50 tisíc návštěvníků, z čehož největší nápor byl samozřejmě v sobotu.
Svou nabídku představila Honda, Yamaha, BMW, Harley-Davidson, Aprilia, Moto Guzzi a další světoví výrobci. Mnoho návštěvníků využilo bohaté nabídky k nákupu oblečení a příslušenství. Součástí zahájení bylo také odhalení nové Aprilie Karla Abraháma pro letošní sezonu GP. Nechyběly ani další celebrity jako Roman Vojtek, David Matásek, Pepa Sršeň či Martina Pártlová. Celková atmosféra byla více než skvělá.
A co že bylo knkrétně na letošním Motosalonu k vidění? Působivou expozici přichystal jako vždy Harley-Davidson, kdy zazářil limitovanými modely k letošnímu 110. výročí vzniku značky. Honda se pochlubila nádherným retrem CB 1100, u něhož se zastavovali s neskrývaným obdivem snad všichni návštěvníci starší generace. Yamaha předvedla novou verzi cestovní FJR 1300. Moto Guzzi nabídla novou Californii 1400 a KTM tolik toužebně vyhlížené velké enduro 1190 Adventure. Obrovský zájem byl u stánku BMW, kde bylo k vidění  nové BMW R 1200GS. Legendární cestovní enduro tak opustilo zaběhlou a letitou koncepci „vzducháčů“. No uvidíme, jak se mu na trhu podaří prosadit.
Naprostou novinkou na trhu je značka Cleveland Cycle Works, což je americký výrobce nízkoobjemových motocyklů ve stylu Bobber či Café Racer. Nádherné kousky a pastva pro oči nejen u vyznavačů těchto modelů. Nechyběly ani klasické ruské Uraly, navazující na stroje Wehrmachtu, či původně britské Royal Enfield, pocházející nyní z Indie, které mají absenci elektronických doplňků.
Na stánku MotoRoute bylo po celé čtyři dny pěkně živo a chvílemi i dost narváno.  Velký zájem byl o cestovní mapy a pravděpodobně letos do Albánie vyrazí snad celá republika.  Nově jsme uvedli aktuální cestovní atlas ČR, který je v nepromokavém provedení a je i odolný proti poškození.  Test atlasu a jeho popis bude představen v nejbližších dnech, ale již nyní je možné jej zakoupit v našem e-shopu. Velkým lákadlem byla i nabídka kamer, kterých se zde sešlo mnoho druhů a provedení. Od outdoroových přes modely k moto záznamům, včetně policejních (některé používají i zásahovky) až po potapěčské kamery. Rovněž zde byla praktická ukázka využití aplikátoru „Puncture free“, který lze aplikovat na začátku sezony již přímo do pneumatik tak, že se o defektu vlastně mnohdy ani nedozvíte. Tento malý zázrak, který je u nás rovněž k dostání,  nám předvedl Marek Olbert a zaujal svou ukázkou použití nemálo přihlížejících.

Pro skalní byla možnost uvaření kávy, byť nám konvice občas vyhodila jističe. Vše ale zvládl a měl absolutně pod kontrolou náš „hosteska“ Generál. O cestovatelských zkušenostech si bylo možné popovídat s Jirkou Bašným, Martinem Poubou, a hlavně s Igorem Brezovarem, který jako vždy na svém motocyklu nepřetržitě vyprávěl a odpovídal na zvídavé otázky návštěvníků. Na vše dohlížel a odbornější dotazy zodpovídal samotný šéfredaktor Michal Hamšík.
Nechyběla ani legenda Rallye Paříž-Dakar Ivo Kaštan, stejně jako zástupci firmy Marron Racing s.r.o., zabývající prodejem malých motocyklů, tzv. „Goril“. Ochutnat jste mohli Adventure Menu, jež je rovněž v našem e-shopu v prodeji a lze zodpovědně říct, že když jej člověk ochutná, zjistí, že na cestu se vždy nějaký ten pytlíček hodí. Prostě Pohlreich by záviděl :-).  Nelze nezmínit ani přítomného Petra Hendricha, který se zabývá vším okolo cestování, stejně jako zprostředkováním přednášek a zajímavých cest.

Máme-li shrnout dojmy z letošního Motosalonu, byli jsme potěšeni množstvím návštěvníků, z nichž drtivá většina jste byli právě Vy, naši čtenáři, příznivci cestování a časopisu MotoRoute vůbec. Bylo milé s Vámi pobýt, byť toho času se nám nedostávalo. Věříme však, že na letošním podzimním setkání si vše vynahradíme. Jedním slovem, letošní Motosalon byl sice náročný, ale velmi živý, ba přímo adrenalinový. A samozřejmě se těšíme už teď na další rok a setkání s Vámi, tentokrát v Brně.

Jurek

Rev: Maruš 007


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor