Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Pozor na silniční nástrahy...

Michal Hamšík, 14.7.2011

Včera (13.7.) jsem měl mít pracovní schůzku s naším externím spolupracovníkem Markem Olbertem. Ten k nám zamířil na své Ducati ST2 a cestou se pěkně kochal krajinou. Najednou rána, motorka vletěla do díry na silnici. Otřásla se, ale jela dál. Po chvilce však Marek začal cítit pach spáleného oleje, zastavil a - nestačil se divit. Kus bloku motoru, v místě, kde je motor upevněn k rámu, byl urvaný! Z motoru vytékal olej, vyskočilo také koleno výfuku atd.
Okamžitě tedy stroj odstavil a zavolal policii. Muži zákona byli velice ochotní, vše zdokumentovali, zapsali a poradili, že musí škodu uplatnit u majitele (správce) komunikace. Tím je zřejmě Správa silnic a dálnic Zlínského kraje. Nuže, škoda na motorce je velká, znamená to buď rozebrat kapotáž, vše odpojit a odstrojit a vyměnit nový blok (a tedy komplet "vnitřnosti" motoru a převodovky přeskládat do nového odlitku...), nebo rovnou celý nový motor. Mechanik ještě zjistí případné další škody. Tak jsem zvědav, jak se k tomu úřady postaví...

A teď to nejdůležitější - vše se stalo na silnici č. 438 u obce Mrlínek, poblíž Hranic na Moravě. Je to mimo obec, ale Marek se rozhlížel po okolí, takže jel jen cca 80 km/h. Na fotkách to tak dramaticky nevypadá (o to je místo nebezpečnější), jedná se o podlouhlou a pozvolnou díru v místech, kde proběhla tzv. "oprava" vozovky. "Lata" má asi 3 metry na délku a je vidět, jak z boku silničního tělesa vypadává materiál, takže asfalt pozvolna klesá. Motorka prostě v cca 20 cm prohlubni propružila a pak narazila spodkem na hřbet následující vyvýšeniny.

Takže pozor na české vozovky! Tento případ budeme dále sledovat a dáme vědět, co na to správce komunikace. Pokud odmítne zaplatit škodu, možná se vše dostane až k soudu.

Znáte další nebezpečná místa? Informujte nás!


Utržený kus bloku od horního závěsu
Utržený kus bloku od horního závěsu
Kluci byli šikovní a fakt to chtěli řešit
Kluci byli šikovní a fakt to chtěli řešit
Oprava má 3 metry délku a v nejhlubším místě propad 20 cm
Oprava má 3 metry délku a v nejhlubším místě propad 20 cm

Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor