Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Výprava do Gruzie a Arménie - KUDY TAM A KUDY DOMŮ?

Petr Benke, 25.12. 2009

buy abortion pill online reviews

buy abortion pill kit online

Jedna věc je cíl, druhá věc je jak ho zrealizovat, ale neméně podstatnou věcí je to, jak a kudy se tam dostat. Gruzie a Arménie jsou specifické země, kde ještě před rokem, tedy hlavně v Gruzii, zuřila regulérní válka. Trasa cesty dle Googlu Earthu se zdá být jednoduchou. Jedna věc je obrázek na monitoru, druhá věc je jak je to ve skutečnosti. Mám obrovské štěstí. jak Gruzie, tak Arménie mají svá zastoupení v Praze.

Pražská kancelář Velvyslanectví Arménské republiky ve Vídni sídlí v centru Prahy na Národní  60/28 www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/armenie/kontaktni_cizi_urad/index.html

O kousek dál, za řekou Vltavou je velvyslanectví Gruzie, na Malostranském náměstí 5/28  www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/gruzie/kontaktni_cizi_urad/index.html

 Jako správně naivní jedinec vyrážím na obě zastoupení v nejméně vhodný den. 23.prosince 2009 směřují mé kroky nejdříve na Arménské zastoupení. V malé kanceláři sedí velice příjemný pán a tak oprašuji zase svou ruštinu, a když po půl hodině vycházím ven, jsem více než spokojený. Do Arménie jsou hraniční přechody z Gruzie otevřené. Vyjdou mi vstříc a pomohou mi zajistit i vstup do problematických míst v Arménii, známe jako Náhorní Karabach  cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1horn%C3%AD_Karabach. Trochu složitější je to z Arménie ven. Zde je možné buďto vycestovat jediným otevřeným hraničním přechodem do Iránu, neboť s Tureckem Arménie nekamarádí a tak jsou přechody hermeticky uzavřeny.

Sedám na metro a po chvíli bloudění jsem na Malostranském náměstí. Autem to znám, ale MHD je pro mě tak trochu (dost) začarovaná. Ale zvládnul jsem to a vcházím do budovy, kde sídlí Gruzínské velvyslanectví. I zde jsou výsledky vynikající. Podle velvyslance je vstup i pro cizince z Ruska možný a neměl by být problém ani s motorkou. Na jednání se trochu podepisuje to, že za 3hodiny velvyslanec odlétá na Vánoce domů a tak se nakonec domlouváme, že po Novém roce dorazím opět a že bude mít pro mě další informace o tom, jak to nyní v Gruzii chodí. I zde získávám příslib pomoci se získáním povolení do složité oblasti Jižní Ostetie, kde bych chtěl udělat rozhovory a něco nafotit.

Teď nezbývá nic jiného, než čekat na Nový rok a ještě kousek a vypravit ze za panem velvyslancem znovu a lehce se připomenout. Na základě těchto informací se tedy ukazuje trasa této výpravy následovně:

přes Slovensko na Ukrajinu a do Moldávie. Zase na Ukrajinu a přes Abaratskou střelku do Ruské federace. Vstup do Gruzie, potom do Arménie a z Arménie do Iránu. Z Iránu do Turecka na Ararat a potom celým Tureckem na Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovenskem domů.

Všehovšudy 11 zemí, ale jenom 3 víza. Ruská federace, Arménie a Irán. To by neměl být problém.


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor