Normfest

 


Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Cestovatelská a expediční výbava

Odolný mobil Sonim XP3 Enduro

Michal Hamšík, 26.11.2010

Odolný mobil Sonim XP3 Enduro

Motocestovatel dnes už nevystačí jen s motorkou a kufry. Jsme pohodlnější, takže vybavení přibývá. Nakonec, proč by si člověk cestu nezpříjemnil? Současnost je charakteristická především širokým použitím různých komunikačních prostředků, zejména mobilních telefonů. Ale jak už mnoho z nás zjistilo, běžný mobil požadavky pro cestování na motorce moc nesplňuje.

Stačí mít jej v kapse bundy, projet silnějším deštěm a máme po komunikaci. A to ani nemluvě o použití při náročných expedicích, kde je mobil vystaven horku, prachu, otřesům či pádům atd. Právě pro takové podmínky je určen mobilní telefon americké firmy Sonim, nazvaný příznačně XP3 Enduro.
Měli jsme jej v redakci na test, vystavili jej mučení, a jak to dopadlo? Telefon přežil bez úhony! Samozřejmě, pokud byste jej chtěli opravdu zničit, určitě se vám to povede, ale nutno přiznat, že tento mobil vydrží fakt hodně. Nejen že jsem kvůli němu úmyslně vyrazil na motorce do deště v lehkém oblečení a nechal se promáčet, nevadilo mu ani vhození do sklenice s vodou. Výrobce uvádí odolnost 30 minut v hloubce do 1 m vodního sloupce, čemuž se dá věřit.
Podobné je to s vibracemi a nárazy – děsil jsem kamarády tím, že jsem XP3 zahazoval na zem, avšak mobil vydržel. Pouze asi dvakrát došlo k tomu, že klávesnice po prudším nárazu přestala reagovat a musel jsem přístroj restartovat (poté opět normálně fungoval), avšak to byla zřejmě – dle poznatků spokojených majitelů – jen chybka tohoto kusu. Nemusíte se obávat, pokud by k tomu u vašeho telefonu došlo, Sonim nabízí jednu naprosto ojedinělou a skvělou věc: 3-letou bezpodmínečnou záruku! Prakticky to znamená, že pokud během této doby přestane telefon z jakéhokoli důvodu pracovat, necháte si jej vyměnit za nový. Žádné otázky, žádné podmínky. Tedy, i kdyby jej třeba přejel tank.
Z mého pohledu měl telefon jen jednu nevýhodu, a sice vyhledávání v telefonním seznamu pouze podle prvního písmena. Například, hledáte Nováka, ale než se k němu dostanete, musíte projet všechna předchozí jména, začínající na N (Na-, Ne-, Ni-). Jinak patřím mezi lidi, kteří mobil používají k telefonování a psaní SMS, případně ještě využívám upomínky, ale to mi víceméně stačí. Nevadí mi tedy, že tento mobil např. nemá fotoaparát. Když člověk někam jede, stejně si s sebou musí vzít pořádný foťák, protože fotky z mobilu jsou pro tisk nepoužitelné. Co se však hodí je vestavěná LED svítilna, která má ve tmě docela slušný výkon. Mobil má i bluetooth, WAP a PC synchronizaci. Pracuje na všech třech frekvencích (900/1800/1900 MHz), což oceníte třeba při cestě do USA.

Abychom si to shrnuli, Sonim XP3 Enduro má tyto mimořádné vlastnosti:

  • vodotěsnost
  • odolnost krytu displeje proti poškrábání
  • odolnost konstrukce proti nárazům, vibracím a pádům (vojenská certifikace MIL-810F - odolnost proti pádu až z dvoumetrové výšky na beton z libovolného úhlu)
  • odolnost proti zatížení (snese např. přejetí nákladním automobilem)
  • teplotní odolnost (pracovní teplota -20°C až +60°C)
  • chemická odolnost (saponáty, soli, oleje aj.)
  • odolnost proti prachu, písku, nečistotám a sypkým hmotám

Telefon komunikuje v češtině, menu je přehledné, ačkoliv jsem si musel zvyknout na trochu odlišné ovládání. Např. oproti Nokii se jinak píší SMS – mezera je na jiném místě, jinak se přepínají velká a malá písmena, vkládají speciální znaky apod. To však nelze brát jako chybu, je to prostě jen jiné a po pár dnech už to člověku ani nepřijde. Displej s rozlišením 128 x 160 pixelů má 65 000 barev. Veškeré technické údaje se dají najít na internetu, takže je nebudeme všechny uvádět.
A ještě jeden praktický poznatek – překvapila mě úžasná výdrž baterie, která byla zhruba dvojnásobná oproti mé Nokii. To se na cestách také bude hodit...
Sečteno a podtrženo – Sonim XP3 Enduro můžeme s klidným svědomím doporučit. Nevýhodou se jeví cena, atakující hranici 10 tisíc korun (dnes už však šla trochu dolů), avšak na druhou stranu dostanete přístroj ojedinělý a opravdu odolný. Reklama v tomto případě nekecá, je to prostě tak. Rovněž je nutno brát v potaz výše zmíněnou nepodmíněnou záruku. Mobil nás natolik nadchl, že jsme jej zařadili i do našeho e-shopu na www.motoroute.cz.
 


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor