Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Cestovatelská a expediční výbava

Test sportovních kamer

Ruda Fráňa, 11.9.2015

Vyzkoušeli jsme pro vás několik sportovních kamer, vhodných pro použití na motorce, ale samozřejmě nejenom na ní. Vybrali jsme kamery od různých výrobců v různých cenových relacích, ať si každý udělá představu, co je za dané peníze možno získat.

V testu jsme se zaměřili spíše na praktickou stránku použití, než na papírové technické údaje, nicméně základní shrnutí najdete v tabulce dole (podrobné technické údaje pak obvykle na stránkách dovozců nebo v dostupných odborných recenzích outdoorových kamer).

 

 

Test kamery Garmin Virb EliteGarmin Virb Elite

Tato kamera je z mého pohledu zábavným kouskem pro ty, co nemají rádi všednost. V jejím robustním těle (odolnost IPX7) se skrývá nejenom kamera nebo fotoaparát, ale má mnoho dalších funkcí, jako přijímač GPS, barometrický výškoměr, akcelerometr, kompas a samozřejmě umí i bezdrátovou WiFi. To vše je možno zobrazit na samotném záznamu (zobrazení se ale dá blokovat).

Zaujala mně funkce akcelerometru, kdy je možno nastavit, při jaké rychlosti se bude kamera zapínat a vypínat zcela automaticky a tím se šetří paměť (microSD) i baterie. Tato funkce je určena především pro lyžaře (Ski mode).

Díky přijímači GPS je možno  přehrát projetou trasu na mapě a podívat se, kde byly videozáznam nebo fotografie pořízeny pomocí volně stažitelného programu Virb Edit. Tento program právě umožňuje vkládat záznamy o rychlosti.

Kamera točí ve formátu mp4 a rozlišení 1080p/30fps, 720p/60fps a samozřejmostí je slow motion, pomalé snímaní ve 848x480/120fps.

Záběry je možno si ihned prohlédnout na displeji s dobrou čitelností na přímém slunci. Samotná kamera natáčí s digitální stabilizací obrazu a minimálním efektem rybího oka díky korekci čoček.

Kameru jsem při testování umístil na přilbě a jezdil s ní na lehkém ostrém enduru. Otřesy jsou díky stabilizaci obrazu téměř nulové. S natáčením při přechodech přímého světla a stínů si umí poradit vcelku dobře a záznam tím netrpí rušivými přepaly obrazu.
Pořizování fotografií je možné samostatně, nebo přímo při nahrávání videozáznamu. Ovládání samotné kamery je při jízdě na motorce příjemné i v rukavicích, díky velkému jezdci na jejím boku.

Nepříjemně mně však překvapilo zjištění, že kameru je možno umístit na přílbě nebo motocyklu pouze ve dvou polohách, a to displejem nahoru nebo dolů. Pokud je umístěna jinak, je nutností obraz digitálně přetáčet v počítači.

Jinak je kamera povedeným kouskem a dá se vidět při pořizování akčních záběrů z kabin letadel při Red Bull Air Race, jehož je firma Garmin sponzorem.

V současné době je již na trhu nástupce této kamery Garmin VIRB X/XE, a proto šla cena kamery Garmin VIRB Elite dolů.

Za zapůjčení do redakčního testu děkujeme firmě Garmin Czech s.r.o.

Naše video z kamery Garmin Virb Elite se slow motion záběry:

 

Video od výrobce využívající údaje z GPS modulu:

 

 

Test kamery ActionPro X7ActionPro X7

Bez nadsázky mohu uvést, že tato kamera se stala přímou konkurencí  opěvované GoPro Hero 3 a v některých parametrech nechává svého známějšího rivala za sebou. Případného zájemce osloví nejenom cenou, ale i základní výbavou, která obsahuje mimo jiné displej a voděodolné pouzdro (do 60 m).

Samozřejmostí je, tak jako u konkurence, ovládání dálkovým ovladačem (není součástí základního balení) přes integrovanou WiFi nebo aplikace pro chytré telefony.

Pokud přistoupím k manuálnímu ovládání v motorukavicích, je to jen otázka cviku. Kamera dává akusticky najevo, jestli je v módu ON nebo OFF. Signál je tak silný, že je slyšet i za jízdy přes voděodolné pouzdro.

V průběhu testu nikdy nezamrzla a obraz je nezkreslený. Nedochází k přepalům při přechodech stínů a světla. Je schopna pořizovat nejenom kvalitní videozáznam, ale i fotografie v kvalitě vhodné např. pro prezentace z cest nebo jiných aktivit. Při natáčení pod vodou je zajímavostí, že umí doplnit červené spektrum, které jinak voda pohlcuje, a tím činí záznam přirozený jednoduchým nastavením v menu kamery. Usnadněním pro další práci s videem je snímaní ve slow-motion režimu.

Plné rozlišení kamery je 1080p/60fps, což je i v současné době plně dostačující pro pořízení kvalitního videa, kdy člověk nepotřebuje supervýkonný počítač ze základny NASA. V případě, že uživatel nepotřebuje voděodolné pouzdro, je možnost kameru napájet v průběhu pořizování záznamů. Podrobné technické údaje najdete ZDE.

Jediné, co mohu vytknout výrobci, je osazení méně kvalitním integrovaným mikrofonem, a že při pořizování záznamu v naprostém tichu je bohužel slyšet běžící kamera.. Toto se ale dá napravit mikrofonem externím.

I přes mnou uvedená malá negativa jsem byl s kamerou velice spokojen a po ukončení dlouhodobého testování jsem ji před časem odkoupil od firmy Cel-Tec, které bych zároveň touto cestou poděkoval za její zapůjčení do redakčního testu.

Video z kamery ActionPro X7:

 

 

Test kamery Drift Ghost-SDrift Ghost S

Tak na tuhle věcičku jsem se obzvlášť těšil. Již při obdržení testovacího kousku přišla v úhledném praktickém balení a byla radost pohledět na skutečnost, že v krabici má vše své místo a je možno cokoliv opět vrátit do toho správného prolisu.
Příslušenství je už v základním balení v takovém rozsahu, že plně dostačuje pro záznam běžných aktivit včetně jízdy na motorce a není tedy třeba ihned dalších investic.

Samotné tělo kamery je vyrobeno tak, že poskytuje ochranu vůči povětrnostním vlivům, včetně ponoření do 3 metrů pod hladinu vody bez vodotěsného pouzdra. S umístěním kamery do jakékoli polohy na kolo, motorku nebo třeba přilbu není žádný problém díky objektivu otočnému až o 300 stupňů.

V základním vybavení je výměnný zadní kryt s průchodkami tak, aby se dala při dlouhodobém pořizování záznamu kamera nabíjet za provozu (praktická to věc). V základním balíčku je rovněž i dálkové ovládání vybavené LED diodou pro snadné rozpoznání režimu ON/OFF.

Pro zajímavost uvedu případné využití kamery jako černé skříňky, ale i možnost klonování při spolupráci s více stejnými kamerami (maximálně 5) při pořizování synchronizovaných profesionálních záznamů z jiných pohledů díky vestavěné výkonné WiFi.

V nabídce menu jsou přednastaveny tři režimy scén: normální, sytý a málo světla, kdy si uživatel vybere, za jakých podmínek bude natáčet. Displej na těle kamery má ochranu proti poškrábání. Objektiv má 7 optických prvků s výměnným krytem. Kamera natáčí při rozlišení až 1080p/60fps a poskytuje tedy vysoce kvalitní záznam i při těch největších otřesech.

Test kamery jsem prováděl  na lehkém ostrém enduru KTM 450 EXC. Při přehrávání záznamu jsem se ubezpečil, že kamera Drift Ghost-S bezesporu patří mezi nejlepší kamery svého druhu. Záznam bez přepalů a rušivých otřesů byl vynikající.

Výtku bych měl k záznamu zvuku, kdy vestavěný mikrofon kvalitou zaostává za samotným videozáznamem a využil bych možnosti připojení externího mikrofonu (není součástí balení).

Kamera se mi líbí mimo jiné i tvarem těla, kdy se vymyká všem krabičkoidním kamerám ostatních značek a při montáži na přilbě nevyčnívá jako anténka mimozemšťana :-). Pokud bych se já osobně v současnosti rozhodoval pro koupi sportovní kamery za účelem pořizovat dokumenty z mých cest na motorce (již dvě jiné mám), tak by byl Drift Ghost-S kandidátem číslo jedna.

Podrobné technické údaje o kameře naleznete ZDE. Pořizovací cena této kamery je v současnosti lehce pod hranici 8500 Kč. Společně s výše uvedenou kamerou přišla i kamera Drift Stealth, menší sestřička kamery Ghost-S. Bohužel tato nemohla být vyzkoušena z důvodu jejího "zamrznutí" (software).

Za zapůjčení do redakčního testu děkujeme místnímu zastoupení Drift Czech (Bicyclecafe s.r.o.).

Video z kamery Drift Ghost-S:

  

 

Test kamery Kitvision Edge HD 30WKirvison Edge HD 30W

Tato kamera je z produkce firmy AEE, která si drží již delší dobu vysoký standard na trhu sportovních kamer. Jednou z nesporných výhod této kamery je schopnost  pořizovat záznam 1080i/60fps (při 1080p jen 30fps), kdy při této rychlosti snímkování nedochází k rozvlnění obrazu ani při uchycení do RAM držáku např. na rám motocyklu. Jako u většiny sportovních kamer ve vyšší cenové relaci je součástí výbavy kamery i WiFi a možnost ovládání pomocí vzdálených zařízení, např. ovladače, telefony. 

Při samotném testu této kamery byl záznam pořizován jak přichycením na přilbě jezdce, tak i držením volně v ruce. Při přechodech ze stínu do přímého slunce dobře reaguje na přechod světla a tzv. nepřepaluje. Zaznamenaný zvuk je přirozený. Videozáznam je příjemný a barvy vyvážené. Velice příjemná je v případě nákupu této kamery skutečnost, že v základním balení je mimo jiné i TFT displej.

Jeden z nedostatků vidím na horním kontrolním displeji, který je chráněn sklem, což se projevilo ihned při vybalování kamery, kdy bylo zjištěno poškození. U sportovní kamery této třídy by ochrana měla být zajištěna z jiného odolného materiálu.

Další nevýhodou je samotná aktivace kamery do pohotovostního režimu, kdy je nutností vyjmout kameru z voděodolného obalu, poté posunout malého jezdce na přední straně kamery do polohy ON a opětovně kameru uložit do pouzdra.
V případě, že se kamera tímto způsobem po pořízení záznamu opětovně nevypne z pohotovostního režimu, se dramaticky sníží výdrž baterie. Ve  voděodolném pouzdru kameru používám při jízdě na motocyklu při offroadové jízdě z důvodu ochrany kamery např. před kameny a prachem.

Při případném nabíjení za provozu je nutné před připojením přívodního kabelu odstranit ochranu a vzhledem ke skutečnosti, že tato je společná i pro slot miniSD, je nebezpečí vniku nečistot do tohoto slotu zcela reálné a hlavně nežádoucí.

Ovládání kamery v menu je intuitivní. Ovládání provozu kamery (pořizování snímků a videozáznamu) v rukavicích je po osahání kamery bez problémů.

Video z kamery Kitvision Edge HD 30W:

 

 

Test kamery Kitvision Edge HD 10Kitvison Edge HD10

Další kamera z produkce firmy AEE. U této kamery platí v porovnání s modelem Edge HD30W, že v některých parametrech méně znamená více. S přihlédnutím ke konečné ceně poskytuje tento produkt při dobrém světle dobrý obraz a uspokojivý zvuk. Toto však neplatí při zhoršených světelných podmínkách, kdy je obraz podstatně horší kvality. Výhodou je, tak jako u předchozího modelu, TFT displej v základní nabídce.

Bohužel i tady je nutno při aktivaci kameru vyjmout s voděodolného obalu, což ztěžuje její obsluhu v průběhu déletrvající akce, kdy je uživatel nucen hospodárně nakládat s výdrží baterie.

Základní příslušenství je oproti Edge HD 30W podstatně chudší (pravděpodobně kvůli ceně kamery). Reakce kamery na ovládací prvky je rychlá, samotné ovládání intuitivní.

Tato kamera je přímou konkurencí např. GoPro Hero, kde cena na trhu začíná na hranici 3990 Kč. Pokud mu chce Edge HD 10 konkurovat, musí oslovit zákazníka především cenou, kvalita je srovnatelná s konkurencí.

Video z kamery Kitvision Edge HD 10:

 

 

Test kamery Kitvision SplashKitvision Splash

Tato kamera může zákazníka zaujmout jednoduchostí ovládání (vhodné i pro děti), dále vcelku bohatým příslušenstvím a popřípadě cenou. Bohužel jsem tím vyčerpal veškeré plusové body. Záznam 25 snímků za sekundu při 1080p je při rychlejších akcích nedostačující. Kamera nedrží stálost záznamu a neustále mění vyvážení barev, a to i při velice dobrém světle. Ovládání pomocí jednoho tlačítka ji předurčuje zejména jako první akční kameru při sportování dětí.

Za zapůjčení kamer Kitvison do redakčního testu děkujeme firmě Recall s.r.o.

Video z kamery Kitvision Splash:

 

 

Porovnání některých technických údajů kamer

  Garmin Virb Elite ActionPro X7 Drift Ghost-S Kitvision Edge HD 30W Kitvision Edge HD 10 Kitvision Splash
Max. rozlišení / snímků za sekundu 1080p/30fps 1080p/60fps 1080p/60fps 1080i/60fps, 1080p/30fps 1080p/30fps 1080p/25fps
Displej ANO ANO ANO ANO ANO ANO
Dálkové ovládání NE NE (lze dokoupit) ANO NE NE NE
WiFi ANO ANO ANO ANO NE NE
Rozměry 110x50x33 mm 61x32x43 mm 105x52x33 mm 85x90x40 mm  70x90x60 mm 70x80x45 mm
Hmotnost vč. baterie 220 g 107 g 171 g 114 g 110 g 60 g
Poznámka přijímač GPS, barometrický výškoměr, akcelerometr, kompas, Virb Edit   otočný objektiv      
Doporučená MOC (srpen 2015) 6 990 Kč 8 900 Kč 8 399 Kč 7 991 Kč 4 490 Kč 2 491 Kč

 

Vysvětlivky

Co znamená formát zobrazení, nebo záznamu obrazu např. 1080i? Číslo 1080 znamená počet pixelů na výšku obrazu (z toho víme, že obraz v poměru 4:3 bude 1440 pixelů široký). Malé písmeno „i“ nám říká, že obraz je tzv. prokládaný (z angl. interlaced), na rozdíl od 1080p, kde obraz prokládaný není. Zjednodušeně řečeno je obraz 1080p kvalitnější než 1080i, pouhým okem je ale viditelný rozdíl těžko postřehnutelný.

Důležitá je také snímkovací frekvence. Standardem je dnes aspoň 30 fps (snímků za sekundu), ale při uchycení kamery přímo na motorce je lepší zvolit kameru schopnou 60 fps, aby se obraz nevlnil. Při uchycení na helmě, kde nejsou takové vibrace, je 30 fps uspokojivých, ovšem 60 fps je samozřejmě lepší :-) Pro slow motion jsou pak nutné vyšší frekvence záznamu, aspoň 120 fps.

Poznámka: Do testu jsme chtěli zařadit i kameru GoPro Hero 4, podmínky dovozce pro zapůjčení ale nedovolily její otestování v reálném provozu.