Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Elektrický Harley-Davidson

Harley-Davidson, 8.3.2019

V Ženevě probíhá mezinárodní výstava Geneva International Motor Show, kde nejsou k vidění jen auta. Harley-Davidson zde prezentuje dlouho očekávaný model LiveWire™ 2020 spolu se třemi elektrickými koncepty budoucnosti.

Vedle aktualizovaných technických specifikací produkční verze modelu LiveWire výrobce oznámil spuštění systému pro mezinárodní předběžné objednávky modelu LiveWire již letos v dubnu na adrese h-d.com/LiveWire. První dodávky motocyklů do většiny evropských zemí a Kanady jsou očekávány ve čtvrtém čtvrtletí 2019. Předběžné objednávky pro USA již jsou spuštěny.

Harley-Davidson vystavuje taky dva lehké elektrické koncepty budoucnosti, které byly nedávno odhaleny na veletrhu CES, a nový prototyp elektrického dětského motocyklu se značkou Harley-Davidson. Tento nový dětský motocykl je výsledkem právě oznámené akvizice firmy StaCyc, Inc. a navazuje na rozšiřování portfolia elektrických strojů Harley-Davidson, které nyní zahrnuje i elektrické motocykly pro děti ve věku od 3 let s hmotností do 34 kg.

„Motocykl LiveWire je vyvrcholením nové éry elektrického pohonu od společnosti Harley-Davidson. Jako vedoucí síla v čele úsilí o elektrifikaci motocyklové oblasti demonstrujeme náš závazek nabídnout kompletní řadu elektrických motocyklů pro nejmladší zájemce i pro ty, kteří hledají prémiový zážitek z jízdy na silném elektrickém stroji,“ říká Marc McAllister, viceprezident pro portfolio a plánování produktů.

Rostoucí portfolio elektrických motocyklů Harley-Davidson je základním prvkem strategie More Roads to Harley-Davidson na vybudování nové generace jezdců pomocí nových produktů v dalších motocyklových kategoriích, zpřístupnění značky a produktů širšímu okruhu zájemců a úsilí o podporu a posílení pozice dealerů na celém světě.

 

Nový jízdní zážitek s elektrickým pohonem

Motocykl LiveWire je perfektní kombinací výkonu a nových technologií. Přináší vzrušující svezení pro zkušené jezdce i jednoduché ovládání pro začínající motorkáře.

Hlavní vlastnosti:

  • Výkon a dojezd optimalizované pro jízdu po městě: Vysokonapěťová baterie umožňuje dojezd 225 km ve městě nebo 142 km při kombinovaném provozu se zastavováním a jízdou po dálnici podle měření na základě testů J2982 MIC City a MIC Combined (113 km/h)(info 1). K nabíjení motocyklu LiveWire™ lze využít rychlonabíječky DC Fast Charge (DCFC) s konektorem SAE J1772 (nabíjecí konektor CCS2 – IEC typ 2 na evropských a některých mezinárodních trzích). Všichni dealeři Harley-Davidson, kteří budou prodávat model LiveWire™, také budou provozovat veřejnou nabíjecí stanici DCFC. Technologie DCFC nabije 0-80 % energie v baterii za 40 minut, 0-100% za 60 minut.
  • Ohromující zrychlení: 0 na 100 km/h za 3,0 s, 100 na 130 km/h za 1,9 s. Okamžitý příval výkonu elektrického motoru H-D Revelation™ dokáže nabídnout 100 procent jmenovitého točivého momentu ihned po otočení rukojetí plynu. Díky tomu je za každé situace k dispozici 100 procent síly. Maximální rychlost je 177 km/h.
  • Jednoduché ovládání „twist-and-go“: Elektrický motor modelu Livewire nepotřebuje spojku ani řazení převodových stupňů a podstatně zjednodušuje ovládání pro začínající jezdce. Všichni jezdci ocení brzdný účinek rekuperačního režimu, který ukládá energii zpět do baterie. To je vhodné zvláště při častých rozjezdech a brzdění při jízdě v městském provozu.
  • Ovládání: Motocykl LiveWire je vybavený systémem elektronického ovládání podvozku ECC (Electronic Chassis Control) využívajícím systém ABS s možností aktivace v náklonu, systém kontroly trakce TCS (Traction Control System) a systém řízení prokluzu DSCS (Drag-Torque Slip Control System). Díky nim dokáže monitorovat a ovládat záběr a brzdný účinek předního i zadního kola i točivý moment motoru na zadní kolo a zlepšovat ovladatelnost a vyvažovat výkon vozidla v různých jízdních podmínkách. Tento systém je plně elektronický a obsahuje nejnovější jednotku pro měření setrvačných sil (IMU) a poslední technologii snímače ABS. Jednotlivé funkce systému ECC spolupracují a zvyšují bezpečí a jistotu při řízení v nepříznivých jízdních podmínkách.

 

Funkce H-D™ Connect

 Motocykl LiveWire je vybaven (v závislosti na konkrétním trhu) funkcí H-D™ Connect, která dokáže spárovat jezdce s jeho motocyklem prostřednictvím jednotky Telematics Control Unit a cloudových služeb využívajících nejnovější verzi aplikace Harley-Davidson™ App. Pomocí funkce H-D Connect jsou sledována potřebná data, která jsou přenášena do aplikace a poskytují jezdci prostřednictvím mobilního telefonu následující informace:

*** stav motocyklu

Informace dostupné pomocí služby H-D Connect zahrnují údaj o nabití baterie a dojezdu ve všech oblastech s pokrytím mobilním signálem. To jezdci umožňuje na dálku zkontrolovat stav nabíjení včetně úrovně energie a zbývající doby do plného nabití. Jezdec snadno najde nabíjecí stanici díky integrovanému vyhledávači v aplikaci H-D App.

*** výstraha při nárazu či manipulaci a pozice vozidla

Služba H-D Connect zobrazí pozici zaparkovaného motocyklu LiveWire a v případě manipulace s motocyklem či při jeho pohybu může zaslat výstrahu na telefon jezdce. Příjemnou jistotu poskytne také sledování motocyklu pomocí GPS v případě odcizení. (info 2) 

*** upozornění na servis

Zašle jezdci připomínky týkající se blížícího se servisu a další upozornění na péči o vozidlo.

 

Špičkové komponenty - Prémiové high-performance zadní odpružení SHOWA® BFRC™ (Balanced Free Rear Cushion-lite) typu monoshock je plně nastavitelné a naladěné pro pohodlnou jízdu a precizní ovládání. Prémiová přední vidlice SHOWA® SFF-BP® (Separate Function front Fork-Big Piston) odpovídá výkonu a možnostem nastavení zadní jednotky a zaručuje výjimečně kvalitní tlumení při nižších rychlostech – ideální pro kombinovanou jízdu v typickém městském prostředí. Přední brzdiče Brembo® Monoblock se zakusují do dvou kotoučů o průměru 300 mm s výbornou reakcí, citlivostí i dostatečným výkonem při brzdění. 

Výrazný zvuk Harley-Davidson, minimální vibrace - Elektrická pohonná jednotka H-D Revelation™ minimalizuje vibrace, vyzařování tepla a hluk, což přispívá k vysokému jízdnímu komfortu. Model LiveWire je konstruován tak, aby při akceleraci a zvyšování rychlosti vydával nový charakteristický zvuk Harley-Davidson. Tento nový futuristický zvuk skvěle vystihuje uhlazenou elektrickou sílu motocyklu LiveWire.

Vysvětlivky:

(info 1) Odhadovaný dojezd je uváděn na základě testovacího postupu SAE J2982 a vychází z očekávaného výkonu plně nabité baterie při používání za specifikovaných podmínek.  Skutečný dojezd se bude lišit v závislosti stylu jízdy, počasí a stavu výbavy.

(info 2) K dispozici na vybraných trzích.

Čeká nás zajímavá budnoucnost...