Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Honda F6C model 2014

Honda, 22.5.2014

Vážení přátelé jedné stopy,

dovolujeme si Vás upozornit, že novinka a vlajková loď, Gold Wing F6C, je nyní dostupná u těchto autorizovaných prodejců Honda:
http://moto.honda.cz/motocykly/custom/gold-wing-f6c/motocykly-na-prodejne.html

Doporučená cena modelu je 549 900 Kč včetně DPH. Detaily modelu si můžete prohlédnout níže.

 

 

HONDA GOLD WING F6C - modelový rok 2014

Nový obnažený Gold Wing F6C, který vychází z platformy modelu GL1800 Gold Wing, vnáší do segmentu power cruiserů pořádnou dávku adrenalinu svým úchvatným horizontálně umístěným šestiválcovým motorem s protiběžnými písty či skálopevným podvozkem, jež se snoubí s velitelskou pozicí za řídítky a ohromujícím zjevem.

1. Úvod

Skvělá porce stylu a ještě skvělejší motor – dva nezbytné aspekty, které činí tento nepřehlédnutelný power cruiser jedinečným. Toto je nejen motocykl, na němž prostě musíte být vidět, ale musí zároveň disponovat výkonem, který vás bude opájet. A také designem, jenž dokáže zastavit provoz i na rušné ulici, kterou právě projíždíte. 
Zakladatelem tohoto rodu byl původní obnažený model GL1000 Gold Wing z roku 1975, jenž se vyznačoval vodorovně uloženým čtyřválcovým motorem s protiběžnými písty a vším, co je zapotřebí pro daleké cesty. Díky mimořádně hladkému přísunu výkonu a schopnosti pohlcovat stovky kilometrů se tak rychle stal definicí cestovního motocyklu.
Revoluční šestiválec se zdvihovým objemem 1500 cm3 vynesl v roce 1987 na vrchol plně kapotovaný model Gold Wing a v roce 1996 se objevila také obnažená verze F6C Valkyrie, jež „křídlo“ vrátila zpět ke kořenům. V roce 2000 přišel namísto GL1500 model GL1800 a v roce 2014 je připraven zcela nový Gold Wing F6C vyznačující se charakterem, designem a výkony pro 21. století.

F6C – ‘Street Muscle Cruiser!’

2. Informace o modelu

Podvozek a motor modelu F6C vycházejí z verze GL1800 Gold Wing. K nim přibývá značná dávka adrenalinu a charakter typický pro řadu custom cruiserů Honda. Hmotnost stroje je v porovnání s GL1800 o více než 70 kg nižší a jeho šestiválcový motor s přímým vstřikováním paliva a se zdvihovým objemem 1 832 cm3 za každých podmínek disponuje záplavou točivého momentu. Tyto vlastnosti doplňuje atraktivní zvuk produkovaný dvěma šikmo seříznutými výfuky.
F6C stojí na hranici mezi novým modelem CTX1300 a verzemi Gold Wing F6B/GL1800 Gold Wing. Je lehčí než plně vybavené cestovní verze Gold Wing a poskytuje jízdní zážitek, který může být dynamický nebo naopak zcela klidný a vyrovnaný podle toho, po čem jezdec právě touží. To vše díky skvěle vyladěnému zavěšení kol, dvojitým brzdám se čtyřpístovými třmeny na předním kole a ergonomické poloze jezdce.
Stroj je díky svým nízkým, agresivním a svalnatým proporcím mimořádně atraktivní. Jeho vzhled podtrhují výrazné linie masivního rámu z hliníkových profilů a viditelné hlavy válců motoru. F6C je stroj, který prostě nelze ignorovat.

3. Hlavní funkce

3.1 Podvozek

F6C disponuje pouze nezbytným minimem potřebným k tomu, aby jezdce pevně spojil se svým skvělým motorem. Dvojitý páteřový rám z lehkých hliníkových profilů doplňuje motor s nízko umístěným těžištěm, jenž zároveň působí jako předpjatý prvek. Výsledkem je skvěle vyvážená ovladatelnost při všech rychlostech.
Nový hliníkový pomocný rám umožnil snížení profilu zadní části stroje. Díky snadnému kontaktu se zemí – sedlo se nachází ve výšce pouhých 734 mm – a komfortnímu, pečlivě tvarovanému sedlu, jež je v kritické části široké pouhých 300 mm, získává jezdec potřebnou jistotu i tehdy, je-li stroj právě v klidu.
45 mm teleskopická vidlice je na zadním kole doplněna systémem Honda Multi-Action System (HMAS) s jedním tlumičem, jehož předpětí lze nastavit manuálně; tlumič je prostřednictvím systému Pro-Link spojen s jednostranným kyvným ramenem. Přední i zadní odpružení a tlumiče byly upraveny s ohledem na nižší hmotnost modelu F6C i na jeho urban cruiser charakter.
Oproti sourozencům se u F6C změnila geometrie řízení: sklon přední vidlice je 29°50" a závlek 114 mm. Celkové rozměry jsou 2 473 mm (D) x 942 mm (Š) x 1,154 mm (V), rozvor kol dosahuje hodnoty 1 707 mm. Pohotovostní hmotnost je 341 kg.
Pro vyšší stabilitu byl poměr rozložení hmotnosti mezi přední a zadní kolo u obnaženého stroje upraven na vyvážených 49,9/50,1. Došlo také k mírné úpravě tuhosti nosného rámu motoru (rám je „měkčí“), což zlepšuje pocit, jenž podvozek jezdci dodává. Široká, v silentbloku upevněná a dozadu skloněná řídítka zajišťují potřebnou páku i kontrolu.
Pro zajištění potřebné přilnavosti a neutrální ovladatelnosti je 19-palcové přední kolo z lehké slitiny, jež je specifikou modelu F6C, obuto do nízkoprofilové pneumatiky 130/60-R19, zatímco na zadním 17-palcovém kole byla použita pneumatika o rozměrech 180/55-R17.
Brzdová soustava je tvořena dvěma předními kotouči o průměru 310 mm se čtyřpístovými třmeny a zadním 316 mm kotoučem s vnitřním chlazením a s třípístovým třmenem. Pro bezpečné zastavení na kluzkém povrchu je k dispozici dvoukanálový systém ABS.
Výrazný vzhled modelu F6C je propracovaný a slouží svému účelu. Robustní příď postupně přechází do rámu s výrazným motorem a celek zakončuje záď se dvěma výfuky. Honda F6C se vyznačuje čistým, ničím nerušeným vzhledem, k němuž přispívá i osvětlení tvořené výhradně LED diodami – přední světlomet, zadní světlo, denní světla i ukazatele směru – zajišťujícím kromě skvělé viditelnosti i unikátní světelné vzory. Všechny přístroje jsou umístěny ve stylové kapličce s negativním LCD displejem.

Model F6C bude k dispozici v následujících barevných provedeních:

  • červená metalíza Bordeaux Red Metallic
  • černá Graphite Black

3.2 Motor

Cílem při vývoji motoru pro Hondu F6C bylo zajistit ihned po rozjezdu velmi silnou akceleraci. Kromě toho měl motor zajistit velkolepou, nezapomenutelnou jízdu již od nejnižších otáček i na poslední převodový stupeň a nabídnout mimořádně hladkou odezvu škrticí klapky v celém rozmezí otáček.
Vodorovně umístěný 12-ventilový šestiválcový motor s rozvodem SOHC, protiběžnými písty a se zdvihovým objemem 1 832 cm3, je v oblasti přísunu výkonu nepřekonatelný. Systém elektronického vstřikování paliva PGM-FI se dvěma škrticími klapkami Keihin o průměru 40 mm je spojen se 6,6 litrovou vzduchovou komorou, jež je specifická pouze pro model F6C, vybavenou panelovým vzduchovým filtrem. Vrtání a zdvih jsou 74 mm x 71 mm a kompresní poměr dosahuje hodnoty 9,8:1. Motor disponuje točivým momentem 167 Nm již při 4 000 ot./min. a maximálním výkonem 85 kW při 5 500 ot./min.
Zajímavou výzvou pro konstruktéry bylo umístění chladičů, jež nebylo možné umístit vpředu. Přirozenou volbou se ukázalo jejich umístění na boku, přičemž proudění vzduchu zajišťují optimalizované kanály v bočních krytech.
Pětistupňová převodovka (přičemž pátý rychlostní stupeň je rychloběžný pro uvolněnou jízdu) přenáší točivý moment motoru na hnací hřídel. Zdvih páky spojky byl upraven tak, aby její ovládání bylo lehčí (síla potřebná ke stisku byla menší než 60 N).
V průběhu vývoje bylo vyzkoušeno přes 10 výfukových systémů s bezpočtem vestaveb a koncovek. Konstruktéři hledali skvěle vyvážený zvuk s dvojím charakterem – hlubokým bručením při nízkých otáčkách a vysokým crescendem ve vysokých otáčkách. Nakonec byli s výsledkem svého snažení spokojeni. Levý tlumič výfuku má mírně větší objem 3,8 litru, zatímco objem pravého činí 3,3 litru.
Motor v modelu F6C splňuje normu emisní Euro III. Pro co nejlepší ekologické parametry je motocykl vybaven systémem vstřikování vzduchu pro omezení oxidační reakce nespálených plynů a třícestným katalyzátorem Honda Evolution Catalysing System 3 (HECS3), který zajišťuje výrazné snížení emisí oxidů dusíku, uhlovodíků a oxidu uhelnatého.

4. Příslušenství

Pro model je k dispozici řada originálního příslušenství Honda, jež zahrnuje:

  • Přední LED mlhové světlomety
  • Zvýšený štít
  • Chromovaný boční stojan
  • Chromovaný boční kryt
  • Zadní nosič
  • Kožené tašky
  • Deflektory

5. Technické parametry 

MOTOR
 
Typ
Kapalinou chlazený 4taktní 12ventilový plochý šestiválec s rozvodem SOHC
Zdvihový objem
1 832 cm3
Vrtání x zdvih
74 x 71 mm
Kompresní poměr
 
Maximální výkon
85 kW při 5 500 ot./min.
Max. točivý moment
167 Nm při 4 000 ot./min.
Olejová náplň
4,7 litru
PALIVOVÝ SYSTÉM
 
Karburace
Elektronické vstřikování paliva PGM-FI s automatickým sycením
Objem palivové nádrže
23,2 litru
Spotřeba paliva
Bude potvrzeno
ELEKTRICKÁ SOUSTAVA
 
Startér
elektrický
Kapacita baterie
12 V/20 AH
HNACÍ ÚSTROJÍ
 
Typ spojky
Hydraulická, mokrá, lamelová s vinutými pružinami
Typ převodovky
5rychlostní
Stálý převod
Uzavřený hřídel/ 2,750 (33/12)
RÁM
 
Typ
Kosočtvercový; tříprvkové hliníkové profily, dva nosníky
PODVOZEK
 
Rozměry (DxŠxV)
2 473 x 942 x 1 154 mm
Rozvor kol
1 707 mm
Úhel přední vidlice
29° 50"
Závlek
114 mm
Výška sedla
734 mm
Světlá výška
147 mm
Pohotovostní hmotnost
341 kg
Poloměr otáčení
3,7 m
ZAVĚŠENÍ KOL
 
Typ přední
45 mm teleskopická vidlice
Typ zadní
Rameno Pro-Link Pro-Arm s nastavením tuhosti pružiny
KOLA
 
Typ přední
Duté 10-paprskové, z lehké slitiny
Typ zadní
10-paprskové, z lehké slitiny
Velikost ráfku přední
 
19M/C x MT3,5
Velikost ráfku zadní
17M/C x MT5,5
Pneumatika vpředu
130/60R19M/C (63H)
Pneumatika vzadu
180/55R17M/C (73H)
BRZDY
 
Systém ABS, Typ
Dvoukanálový systém ABS
Typ přední
310 x 4,5 mm dvě kombinované hydraulické kotoučové brzdy se 4-pístovými třmeny, ABS, plovoucí rotory a destičky ze sintrovaného materiálu
Typ zadní
316 x 11 mm ventilovaný kotouč s 3-pístovým třmenem, ABS a destičkami ze sintrovaného materiálu
 
Veškeré parametry jsou předběžné a mohou být bez předchozího upozornění změněny.