Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Jak chránit automobil v zimě a v nepříjemném počasí?

dovozu.cz, 16.9.2019

Nepříjemné počasí na podzim a v zimě je často problematické pro údržbu automobilu i jeho správnou funkčnost.

Nepříznivému počasí se nevyhneme my ani automobily, přesto je tu možnost tyto problémy minimalizovat. Poradíme vám několik chytrých tipů, jak si poradit se zimou i s vlhkostí, abyste měli méně práce a aby váš vůz při tomto období tolik netrpěl.

Když je příliš velká zima

Zima v autě vadí nám, ale také samotnému vozu, zejména motoru, u kterého může při mrazech nějakou chvíli trvat, než se zahřeje a dostane se na optimální teplotu. S rychlejším ohřevem vám pomohou zimní clony na masku. Ty účinně zabraňují ofoukávání a tím i dalšímu ochlazování přes chladič. Automobil se díky cloně ohřeje mnohem rychleji, což je velkým plusem zejména u vznětových motorů. U nich si také dávejte pozor, abyste měli nemrznoucí palivo. Benzín naopak vydrží až do teplot -40 stupňů Celsia.

Vlhkost a bláto

Vlhkost je z dlouhodobého hlediska nepřítelem všech aut. Pokud nemáte vlastní garáž, kam byste vůz před nepřízní počasí ukryli, můžete používat alespoň plachtu. Ale co s interiérem, který se velice rychle zašpiní? Pod sedadly se lehce umístí rohožky, které stačí vyklepat, vany do kufru vám pak pomohou ochránit úložný zadní prostor. Ty najdou své využití hned v několika situacích:

Při převážení mokrého nákladu 

Při přepravě špinavého nákladu

Při převážení nákladu, ze kterého padají drobné části

Vany slouží obdobně jako rohožky pod nohami. Jsou vyrobeny z gumy nebo z plastu, tudíž nepropustí do kufru žádné nečistoty a díky mírně zdvihnutým okrajům z nich ani nevyteče voda. Jsou velice odolné a to jak proti mechanickému poškození, tak proti různým chemickým látkám. Díky protiskluzovým prvkům drží dobře na svém místě a neposouvají se. Ať už jdete s rodinou na houby nebo se vracíte z tréninku z motokrosové trati, na výběr máte z mnoha velikostí a tvarování, tudíž se vany hodí do jakéhokoliv typu auta.