Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Jaké známe základní dělení helem na motocykl?

24.9.2020

Jezdit bez helmy si dnes netroufne ani ten největší frajer. Motorky patří k tomu nejrychlejšímu, co se na našich silnicích a cestách prohání, proto je potřeba myslet na svoje zdraví.

Parametry ochranných prostředků se naštěstí neustále zlepšují. V našem článku se zaměříme na základní dělení helem, které každému motorkáři pomůže vybrat tu správnou helmu pro komfortní ježdění!

 

 

 

Integrální helmy poskytují maximální ochranu

Integrálky patří mezi TOP nejlepší helmy na motorku, jaké si můžete pořídit. Jsou to zcela uzavřené helmy s ochranou brady a ochranným sklem. Mezi nesporné výhody tohoto typu přileb patří:

  • Vysoká tuhost maximálně chránící hlavu
  • Odolnost vůči deformacím při nárazu
  • Dobrá aerodynamika
  • Perfektní zvuková izolace

Nejvíce chráněným místem helmy je trochu nečekaně brada. Většina nárazů při nehodách udeří právě sem. Integrálka dobře chrání motorkáře také před špatným počasím a dokonce i otravným hmyzem. Nejvíce se hodí pro sportovní jízdu na rychlých motocyklech.

Mají ovšem také pár nevýhod. Jsou dost těžké a rychle se v nich paří hlava. To pocítíte hlavně ve městě na semaforech. Potíže můžete mít také při nošení brýlí.

 

Helmy do terénu

Enduro/off road nebo také cross jsou terénní helmy, ne nepodobné předchozímu typu. Charakteristickým znakem této konstrukce je, že motocyklová přilba často není zcela uzavřená (na rozdíl od integrálů). Odolnost a tuhost je také o něco nižší. Pro enduro je typický podlouhlý tvar a větrací otvory vzadu i na bradě.

Proč mají enduro přilby takovou zvláštní formu? Je to dáno charakterem cest, nebo spíš necest po nichž se jezdí. Všude kolem vás při jízdě většinou létá bahno, které přilba musí dobře odrážet. Ochrání vás také před různými větvemi a ostatními překážkami v cestě. Helmu do terénu je potřeba vybrat obzvlášť pečlivě, aby vám při všem tom natřásání mimo cesty dobře seděla na hlavě. Fajnšmekři si pečlivě prohlédnou i vnitřek, na jehož kvalitě hodně závisí pohodlí jezdce.

 

Vyklápěcí helmy pro větší pohodlí

Vyklápěcí helmy jsou také velmi oblíbené. Lze je považovat za mezičlánek mezi uzavřenými a otevřenými přilbami. Díky vyklápěcímu mechanismu můžete odklopit bradu a přední část helmy do několika poloh. Užitečná je hlavně možnost pootevřít helmu na pár milimetrů, což pomáhá proti zamlžení.

Pevnost těchto přileb je však nižší než u plně uzavřených integrálek. Jsou ale lehčí a snáze se nosí. Na druhou stranu v nich zase uslyšíte o mnoho více aerodynamického hluku při rychlé jízdě. Překlápěčky jsou však pohodlnější pro ty, kdo nosí brýle. Můžete s nimi taky zastavit a rychle se najíst nebo napít z lahve bez nutnosti helmu sundávat. Na dlouhé pohodové cesty jde o naprosto ideální typ helmy.

Výhody:

  • Větší komfort nošení

Nevýhody:

  • Nižší ochrana než u integrálek

 

Otevřené helmy pro klidnější jízdu

Otevřené helmy jsou oblíbené zejména při jízdách ve městě. Je to tak trochu helma pro pohodáře, kteří ocení hlavně pohodlí a rychlé sundání a nandání helmy. Máte v nich perfektní výhled na všechny strany a celkem dobře vypadají. Oceníte je například pokud máte elektroskútr nebo chopper. Můžete si vybrat i helmu s výraznějším kšiltem.
Otevřené helmy nabízí hlavně pohodlí. Netlačí v nich hlava a v létě netrpíte vedrem. Nošení brýlí v těchto helmách nečiní nejmenší potíže.

Z hlediska bezpečnosti tady ale chybí ochrana brady, což může při nehodě dost bolet. Na druhou stranu, elektroskútry a další podobné stroje většinou slouží jen k jízdám po městských ulicích, kde nedosáhnete vysoké rychlosti.

Výhody:

  • Snadné nošení a manipulace
  • Dobré periferní vidění
  • Nízká cena

Nevýhody:

  • Slabší ochrana při pádu
  • Nechrání před větrem a deštěm

Výběr konkrétního typu helmy je zcela na vás. Snad vám ale toto základní dělení helem pomůže vybrat tu správnou, se kterou najedete tisíce kilometrů, aniž byste museli využít jejích ochranných prvků!