Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Motosalon 2024 - motocykly INDIAN

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 1.3.2024

Indian Motorcycle, což je první americká motocyklová společnost, letos slaví 10 let od svého úspěšného návratu na český a slovenský trh. Na výstavní ploše jsou všechny nejdůležitější modely a novinky, ty však s největší pravděpodobností budete moci vidět v průběhu sezóny i jednotlivých dealerů. Co je však úplně TOP a zřejmě jen tak jindy neuvidíte, jsou vystavené závodní speciály a zvláště pak jeden z nich.  

Indian Motorcycle přiváží v posledních letech do motocyklového světa zcela nové trendy, a to především díky dvěma zcela novým a dříve naprosto nemyslitelným kategoriím motocyklových závodů: King of the Baggers® & Super Hooligan®. Vzhledem k jejich atraktivitě a celosvětové sledovanosti bylo jen otázkou času, kdy se tyto závody přesunou také do Evropy. To se povedlo v loňském roce a letos se Indian Motorcycle Česká republika rozhodl být také u toho.

S ohledem na výše popsaný milník se nadšenci okolo českého zastoupení rozhodli jubileum oslavit projektem Indian FTR-R Fast Arrow. Díky tohoto nadšení vznikl zcela unikátní závodní motocykl, který ve všech ohledech poukazuje na to, že je to motorka na závodění pro každého.

Na začátku projektu FTR-R Fast Arrow bylo 7 cílů:

    • Ukázat na atraktivitu a špičkové jízdní vlastnosti motocyklů Indian FTR.

    • Předvést, že tato motorka je už v základu postavená ze špičkových komponentů a není třeba ji nějak zásadně upravovat. Je totiž možné pracovat s maximálním počtem původních dílů a součástek.

    • Ukázat, že se závodní prototyp amerického motocyklu dá postavit i uprostřed Evropy a pouze ve spolupráci s lokálními firmami a výrobci.

    • Vyvinout a zkonstruovat speciální závodní komponenty tak, aby si je mohl u dealerů Indian Motorcycle koupit každý a doplnit jimi svůj originální motocykl.

    • Zjistit, na jakou minimální hmotnost lze odlehčit model FTR.

    • Postavit americký motocykl Indian proti srovnatelné evropské a japonské konkurenci, a to v tuzemských i zahraničních závodech.

    • Nadchnout pro amatérské závody a sportovní modely Indian Motorcycle nové zákazníky.

Indian FTR-R Fast Arrow, unikátní hybrid mezi sportovním customem a ultimátním závodním strojem, se letos objeví v tuzemských seriálech Bagger Race, Dafit a Motoriders. Navíc bude reprezentovat české barvy a české zastoupení Indian Motorcycle také v mezinárodním seriálu Bagger Party Race.
 
Jako pilot tohoto motocyklu byl vybrán Marek Červený No. 45, špičkový český závodník a mnohokrát korunovaný král Road Racingu. Tato volba byla logická i proto, že sám Marek je úspěšným konstruktérem vítězných závodních motocyklů a na stavbě speciálu se přímo podílel.
Spolupráce tolika šikovných českých rukou a mozků na jednom motocyklu je dalším historickým unikátem tohoto projektu.
 
 
Přijďte se na tento unikát podívat ma výstavu Motosalon 2024.