Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Nejčastější důvody dopravních nehod na motorce - na co si dát pozor?

16.4.2020

Slunečné a teplé dny jsou jasným znamením toho, že je na čase dát do kupy motorku, oprášit motooblečení a vyrazit na silnici. Suché a poloprázdné silnice a nadšení z toho, že se můžeme vrátit ke svému koníčku a na pár měsíců si opět užívat svobodné jízdy, nás občas trochu přemůže a my přeceníme své schopnosti. Výsledky mohou být hned dva - buď si užijeme dokonalé odpoledne plné vzrušení, nebo to v horším případě skončí ošklivou nehodou.

Nehody, do kterých se zapletou motorkáři jsou na českých silnicích poměrně časté. Před dvěma lety se právě motorkáři stali obětí každé šesté dopravní nehody, což dělá necelých 17 % všech havárií. Na rozdíl od řidičů automobilu je zdraví řidičů motorek mnohem ohroženější, jelikož je před nárazem chrání pouze oděv, který se airbagům a bezpečnostním pásům logicky nemůže rovnat. Z jakých důvodu k motorkářským nehodám nejčastěji dochází?

 

Když jsou na vině řidiči automobilů

Hlavní problém, ke kterému na silnicích dochází, spočívá především v tom, že řidiči osobních automobilů motorkáře podceňují. Jestliže sami motorku nikdy neřídili, tak nemají ponětí o tom, že motorka dokáže nabrat obrovskou rychlost za krátkou dobu a tím pádem se dokáže přiblížit výrazně rychleji než běžné vozidlo.

Tím, že jsou motorky podstatně menší než osobní auto, se dají navíc velmi snadno přehlédnout. Pokud se pak řidič při vjíždění do křižovatky dostatečně nerozhlédne, může se snadno stát, že si motorky nevšimne, což v kombinaci se špatným odhadem rychlosti přímo nahrává tomu, aby došlo k ošklivé havárii.

Vzhledem k tomu, že se motorky pohybují na silnicích jen pár měsíců v roce, často dochází také k tomu, že řidiči nevědí, jak na jejich přítomnost reagovat. Dochází k tomu zejména při předjíždění a v prudkých zatáčkách, kdy si lidé za volantem nedrží dostatečný rozestup nebo dokonce zpanikaří a začnou bezdůvodně zrychlovat nebo lehce vybočí ze svého pruhu.

 

Ani motorkáři nejsou svatoušci

Jak už jsme zmínili v úvodu, silný stroj a nadšení z jízdy často způsobí, že člověk zapomene na pravidla silničního provozu. Nicméně rychlostní omezení, ať už v obcích nebo na státních silnicích, platí také pro motorkáře. Brzdná dráha se totiž prodlužuje i u motocyklů, a i když byste v 50 km / h stihli bez problému brzdit, když vás něco nemile překvapí, v 70 km / h už by to mohl být velký problém.

Nikdo, kdo se pohybuje na vozovce, by neměl stoprocentně spoléhat na to, že v křižovatce dostane přednost. V souvislosti s chybami, kterých se dopouštějí řidiči automobilů, už jsme mluvili o tom, že nedovedou odhadnout rychlost motorky a často si jí ani nevšimnou. S tím musí motorkář počítat vždy, když se k nějaké křižovatce bude přibližovat, jinak by toho mohl hořce litovat.

Motorka sice patří mezi nejmenší dopravní prostředky, které se pohybují na vozovce, přesto by mezi ní a ostatními účastníky provozu měl být dostatečný prostor. Brzdná dráha je u motorek zhruba o 15 % delší než u osobních automobilů, což znamená, že by si motorkáři měli udržovat o to větší odstup, a to jak při předjíždění, tak v klasické řadě aut. Přece jen nikdy nevíte, co se může přihodit.

 

Jak se chránit?

Základním pravidlem bezpečného pohybu na vozovce, a to nejen pro motorkáře, je dodržování dopravních předpisů. Nesejde na tom, kde zrovna jedete, povolená rychlost je na všech vozovkách nastavena tak, aby umožnila včasnou reakci na jakoukoliv komplikaci, která vás může potkat. I když tedy jízda při 70 km / h není tak zábavná jako při vyšší rychlosti, buďte trpěliví - děláte to nejen pro sebe, ale i pro ostatní účastníky provozu.

Nezapomínejte ani na to, že každý, kdo vyrazí na silnici, musí mít platné povinné ručení. Než tedy sednete na svou mašinu a vydáte se za dobrodružstvím, zkontrolujte svou zelenou kartu, abyste se vyhnuli pokutě a mimo to také tomu, že byste případné škody na zdraví či majetku, které byste ostatním řidičům na cestách způsobili, museli hradit z vlastní kapsy.

Jestliže se vám podmínky vaší pojišťovny zdají nevýhodné nebo chcete platit menší částku, můžete po skončení smlouvy přejít k jiné pojišťovně. Nebuďte horliví a srovnejte si povinné ručení na Povinneruceni.biz, kam zadáte parametry své motorky a pak už budete moci přehledně vybírat ze všech nabídek, které máte k dispozici. Díky tomu se vám provoz motorky zbytečně neprodraží a navíc budete mít jistotu, že o vámi způsobené škody bude vždy dokonale postaráno.