Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Royal Enfield Super Meteor 650

Vintage Garage Motors a.s., 10.11.2022

Royal Enfield představuje model Super Meteor 650

Royal Enfield, světový lídr v segmentu motocyklů střední velikosti (250 – 750 ccm), představil 8. 11. 2022 na výstavě EICMA v Miláně nový model Super Meteor 650, který vnáší do střední třídy novou úroveň charakteru, stylu a dostupnosti na trhu velkých cruiserů.

Model vychází z oceňované platformy s motorem o objemu 648 ccm, známého z modelů Interceptor 650 a Continental GT 650.

Siddhartha Lal, výkonný ředitel Eicher Motors Ltd., komentoval linii cruiserů Royal Enfield a přístup k výrobě motocyklů: „Vždy jsme měli odlišný přístup k výrobě motocyklů a náš nádherný nový cruiser, Super Meteor 650, se neliší. Super Meteor, inspirovaný některými skvělými cruisery, které jsme během naší historie vyrobili, je jednoznačně Royal Enfield. Svým tvarem a designem je to čistokrevný cruiser, naprosto stylový, vytříbený a příjemný motocykl, jehož cílem je učinit jízdu příjemnou a dostupnou i pro jezdce, kteří o cruiserech nikdy neuvažovali.“

Royal Enfield Super Meteor 650

Super Meteor 650 kombinuje přehledné ovládací prvky a přístrojové vybavení s uvolněnou ergonomií jezdce. Přináší stabilitu na dálnici i na klikatých silnicích, kde prudce mění směr. Jeho pružný, hedvábně hladký motor má velký točivý moment a cool retro styl je naplněn jasně rozpoznatelnou DNA značky Royal Enfield.

Super Meteor 650 má siluetu čistokrevného cruiseru s nízkou stavbou a přepychovým sedlem, díky nimž je polykání kilometrů hračkou. Velká nádrž poskytuje delší dojezd a široké bezdušové pneumatiky na slitinových ráfcích poskytují spolehlivost a potřebný klid na všech silnicích.

Generální ředitel Royal Enfield, B. Govindarajan k modelu řekl: „Už na začátku vývojové cesty dvouválcové platformy 650 jsme měli jasno o našich záměrech navrhnout a postavit skutečný cruiser. Chvíli se to připravovalo, ale jsme moc rádi, že je to konečně tady. Dvouválcový motor 650 byl jádrem velkého celosvětového úspěchu Interceptoru a Continentalu GT 650 a jsme přesvědčeni, že tato platforma v novém cruiseru vytvoří nové publikum pro Royal Enfield po celém světě."

V průběhu let společnost Royal Enfield přispěla do kategorie cruiserů díky skvělým motocyklům, které vytvořily nové, specializované trhy. Počínaje polovinou 50. let 20. století společnost vyráběla americké exportní varianty původního modelu Redditch Super Meteor s tím, co je dnes považováno za typický cruiser. Na konci devadesátých let byl Royal Enfield první motocyklovou společností, jež představila kulturu cruiserů na indickém trhu uvedením modelu Citybike, jednoválce založeného na legendárním Bulletu. Z toho se vyvinul model Lightning 535. Řada cruiserů Royal Enfield pokračovala představením prvního Thunderbirdu 350 v roce 2002. Původně s motorem AVL Lean Burn, od roku 2008 byl T'bird postaven na klíčové platformě UCE Royal Enfield. To byl motocykl, který povzbudil desítky tisíc mladých indických jezdců, aby sedli na motorku. Thunderbird 500, král indických silnic, následoval v roce 2012 a Thunderbird X, mladší křižník zaměřený na městské jezdce, dorazil v roce 2018.

Globální úspěch následoval v roce 2020 uvedením Meteoru 350 na zcela nové platformě řady J. Meteor 350 zvýšil úroveň s novými standardy kvality, a hlavně jízdních vlastností. Stejně jako ve městě i na otevřené silnici se těší velkolepému přijetí na evropských trzích a získává si srdce jezdců po celém světě.

Super Meteor 650 nejen rozšiřuje tento hrdý původ, ale posouvá jej na další úroveň. Šéf designu Royal Enfield, Mark Wells, říká, že je to archetypální cruiser. „Naším cílem bylo vytvořit motocykl, který zachycuje samotnou podstatu britských cruiserů. Designový jazyk je ovlivněn styly 50. let, včetně našich vlastních motocyklů, ale se současným nádechem. Super Meteor 650 je bezstarostný motocykl pro jízdu, dokud se nerozhodnete, že je čas zastavit, pro přejezd nesmírných, pohlcujících krajin a pro směřování k nekonečnému horizontu,“ řekl.

Royal Enfield Super Meteor 650

Kromě inženýrství a ergonomie je tu jeden aspekt, který oslní jezdce a vlastně každého, kdo miluje design: elegance jeho nezaměnitelných linií cruiseru, ztělesněná tvarem motocyklu ve tvaru přesýpacích hodin. I když stojíte, je snadné si představit letní večerní vzduch, volně proudící nad aerodynamickým tvarem Super Meteoru a nekonečné míle hladce utíkající pod jeho koly.

Jízdní pozice je jedním z klíčových rozdílů každého cruiseru a Super Meteor to vylepšuje nožním ovládáním posunutým zcela vpřed, nízkým sedlem a širokými řídítky tak, aby jezdec cítil, že je součástí svého motocyklu.

Zcela nový podvozek a rám motocyklu vytvořený společností Harris Performance poskytuje nízké těžiště pro stabilitu ve vysoké rychlosti a snadnou ovladatelnost, vzbuzující důvěru u všech úrovní jezdců. USD vidlice, LED světlomety, nejmodernější navigační systém TBT, přepracované kryty motoru a prvotřídní zpracování a povrchová úprava jsou jen některé z mnoha prvků, které přitahují pozornost.

Super Meteor 650 je sólo varianta a bude k dispozici v pěti barevných provedeních:

  • Astral Black
  • Astral Blue
  • Astral Green
  • Interstellar Grey
  • Interstellar Green

Super Meteor 650 Tourer je dvoumístná varianta a bude k dispozici v barvách:

  • Celestial Red
  • Celestial Blue

Royal Enfield Super Meteor 650

Motocykl je podporován rozsáhlým ekosystémem originálního příslušenství, které doplňují jeho cestovní schopnosti.

Ze tří motocyklů představených na EICMA je Astral Black Super Meteor 650 vybaven sadou originálního motocyklového příslušenství Solo Tourer, včetně zrcátek, luxusních stupaček, LED indikátorů a obrobených kol. Celestial Red Super Meteor 650 Tourer je vybaven sadou příslušenství Grand Tourer včetně luxusního cestovního dvousedla, cestovního čelního plexi, opěradla spolujezdce, luxusních stupaček, objemných kufrů, cestovních řídítek a LED ukazatelů. Interstellar Green Super Meteor 650 je vystaven ve standardním formátu.

Super Meteor 650 byl vytvořen, aby umožnil svým jezdcům osvobodit se od každodenní rutiny, zachytit romantiku otevřené silnice, zažít nekonečnou oblohu a rozlehlou otevřenou krajinu a vzít je na cesty neomezené hodinami nebo kilometry. Royal Enfield je přesvědčen, že z nevěřících udělá věřící a povzbudí ty, kteří milují motocykly, ale nemají žádné zkušenosti nebo touhu jezdit na cruiseru, aby udělali právě to – vyrazili na výlet.

Cena

Oficiální cena pro ČR dosud nebyla stanovena, ale odhaduje se, že by měla začínat na 210 tisíc Kč.

 

Royal Enfield Super Meteor 650 - technické parametry

Motor

Řadový dvouválec, čtyřtakt, SOHC, chlazení vzduchem a olejem
Zdvihový objem: 648 cm3
Vrtání x zdvih: 78 mm x 67,8 mm
Kompresní poměr: 9,5 : 1
Nejvyšší výkon: 34,6 kW (47 PS) @7 250 ot./min.
Nejvyšší kroutící moment: 52,3 Nm @ 5 650 ot./min.
Vícelamelová spojka v olejové lázni
Šestistupňová převodovka
Elektronicky řízené vstřikování paliva
Elektrický startér
Emise CO2: 99 g/km
Hlučnost: 76,3 dB(A)

Elektrický systém

Baterie: 12 V, 12 Ah, VRLA
Přední světlo: 1,55 W LED
Zadní světlo: 2,5 W LED
Konektor USB 2.0 typ A, 5 V, 2 A

Rám a podvozek

Ocelový trubkový ram
Přední teleskopická obrácená vidlice průměr 43 mm, zdvih 120 mm
Dva zadní tlumiče, zdvih 101 mm, nastavitelné předpětí
Pneu přední: 100/90 - 19 M/C 57H (bezdušová)
Pneu zadní: 150/80 B16 M/C 71H (bezdušová)
Brzda přední: 1 kotouč 320 mm, dvoupístkový třmen
Brzda zadní: 1 kotouč 300 mm, dvoupístkový třmen
Dvojkanálové ABS

Rozměry a hmotnosti

Rozvor: 1 500 mm
Světlá výška: 135 mm
Délka: 2 260 mm
Šířka: 890 mm (bez zrcátek)
Výška: 1 155 mm
Výška sedla: 740 mm
Pohotovostní hmotnost: 241 kg (s 90 % paliva a oleje)
Palivová nádrž: 15,7 l

Royal Enfield Super Meteor 650