Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Test držáků na mobil do auta

20.5.2019

Pohodit mobil v autě na sedačku spolujezdce není nejlepší varianta. Buď vám ho někdo zasedne, nebo se při první zatáčce vmezeří do sedačky a lovit ho za jízdy není zrovna bezpečné. Mobil patří do držáku. Ty modernější varianty vám mobil klidně i rovnou nabijí. Vyzkoušeli jsme za vás 5 nejprodávanějších typů. Které v souboji vyhrály a proč?

Největší prodejce mobilního příslušenství v ČR ProMobily.cz nám pomohl vytipovat 5 nejoblíbenějších a zákazníky nejvíce kupovaných držáků na mobil. Tyto držáky nám poskytnul k otestování. Upevnili jsme do našich automobilů a náš 14 denní test držáků do aut začal.

 

První rozhodování: držák na čelní sklo, nebo do větrací mřížky klimatizace?

První otázka přišla záhy. Existují dva druhy nejprodávanějších držáků. Tím prvním jsou držáky na čelní sklo (upevní se pomocí velké přísavky), a ty druhé se upevňují pomocí „svorky“ do větrací mřížky klimatizace. V našem testu jsme měli 2 držáky na čelní sklo (krkový a kloubový) a 3 držáky do větrací mřížky.

držák do větrací mřížky

držák kloubový

 

držák magnetický

 

Výhody a nevýhody držáků na čelní sklo

V našem testu jsme vyzkoušeli dva držáky na čelní sklo. Jeden byl tzv. „krkový“. Říká se mu tak, protože připomíná husí krk. Je dlouhý a dá se tvarovat. Velkou výhodou je, že si ho nasměrujete prakticky kamkoliv. Celou dobu jsme na telefon velmi dobře viděli a skvěle se proto hodí, když používáte mobil jako navigaci.

Na druhou stranu ale délka tohoto „krku“ zapříčiní, že na nerovné silnici se mobil trošku pohyboval. Osobně, pro každodenní použití bychom volili raději kloubovou variantu držáku na sklo. Ten je pevný, takže nepodléhá otřesům a pomocí kloubu jde také poměrně příjemně nasměrovat pro komfortní vidění.

Skvělou variantou je držák, který je přímo spojen dobíjecím kabelem a pokud váš telefon podporuje bedzrátové nabíjení, tak se telefon při vložení do držáku začne automaticky dobíjet.

Shrnutí: Držáky na čelní sklo s dlouhým krkem bychom doporučili řidičům, kteří jezdí v kamionech nebo VANech, kde je velká vzdálenost od čelního skla. Dlouhé typy držáků tuto vzdálenost zkrátí a řidič dosáhne pohodlně na mobilní telefon. My jako řidiči běžných typů osobních automobilů jsme ocenili spíše kloubové držáky, anebo držáky do mřížky.

 

držák na čelní sklo s krkem

 

 

držák na sklo s kloubem

 

držák na sklo s kloubem s telefonem

 

Držáky do větrací mřížky: mechanické

Držáky do větrací mřížky jsme měli hned tři. Jeden byl mechanický (upevňuje se podobně jako u držáků na čelní sklo roztažením svorky) a další dva byly magnetické (upevňují se pomocí magnetu). Nejprve k tomu mechanickému.

Shrnutí: Líbil se nám jeho velmi minimalistický design. V autě téměř není vidět a přitom je maximálně funkční. Držel dobře, v autě se nám nijak nepohyboval. Nejlepší varianta je nechat ho stále upevněný ve větrací mřížce a pouze do něj vkládat a oddělávat mobilní telefon.

Jako drobnou nevýhodu (oproti magnetické variantě, o které budeme psát níže) vnímáme, že vkládání držáku není tolik komfortní (u magnetu prostě přiložíte a hotovo). U mechanické varianty musíte držák roztáhnout. Na druhou stranu výhodou je, že tento držák pak může použít kdokoliv. I ten, kdo nemá svůj mobilní telefon opatřený magnetickou nálepkou (která je třeba u magnetické verze).

 

 

 

 

držák do mřížky detail

držák do mřížky roztažený

 

Držáky do větrací mřížky: magnetické

Testovali jsme hned dvě varianty magnetických držáků na mobil do auta. Klasické a s možností bezdrátového dobíjení. Varianta magnetických držáků nás nadchla ze všech nejvíce. Hlavně pro svoji velmi jednoduchou manipulaci. Držák se vždy skládá ze dvou částí. Tou první je držák do větrací mřížky a druhá je nalepovací kovová samolepka, kterou si umístíte na váš mobilní telefon. Pokud si nechcete samolepku přímo lepit na telefon, stačí ji dát mezi mobil a silikonový obal. Magnet bude fungovat i tak (u nabíjecí varianty držáku ale doporučujeme lepit přímo na mobil a dobíjet bez obalu, je to rychlejší).

Shrnutí: Magnetické držáky do větrací mřížky se nám velmi líbily. Držely pevně a manipulace s nimi byla opravdu pohodlná. Mobil se jen přiloží k držáku a sám se velmi dobře přichytí. A stejně tak snadno se oddělá. Perfektní je, že když si na tento „rituál“ zvyknete, už nikdy nebudete hledat spadený telefon kdesi na sedadle nebo v nějaké přihrádce, protože vše bude mít své pevné místo.

magnetický držák do auta

připevnění držáku na mobil

nabíjecí magnetický držák

připevnění držáku na mobil nabíjecí varianta

Všechny popsané držáky jsou k dostání v mnoha barevných variantách a nejrůznějších provedeních. Určitě doporučujeme podívat se na všechny varianty držáků do automobilů, samotné nás překvapilo, jak krásně můžou vypadat a že se vlastně mohou stát i ozdobou auta.