Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Ušetřete na povínném ručení za motocykl

9.3.2022

Povinné ručení zná každý motorista. Bodejť by ne, protože jak už název napovídá, musí ho mít každý, kdo se chce legálně pohybovat po silnici.

Asi každý také ví, k čemu slouží, ale pro jistotu – v případě vámi zaviněné nehody kryje škody, které způsobíte jinému vozidlu, třetím osobám, majetku atd. Ve stručnosti je to tedy vlastně zákonné pojištění vámi způsobených škod, odborně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla po pozemních komunikacích.

Výše platby za povinné ručení se odvíjí od parametrů, jako je druh vozidla (auto, motorka, náklaďák...), zdvihový objem motoru, rok výroby, značka vozidla, věk řidiče, region atd. V neposlední řadě získáváte bonusy za bezeškodní průběh.
Ale záleží samozřejmě také na pojišťovně, protože výše pojistky u stejného vozidla se u různých pojišťoven liší.

To platí i na povinné ručení na motocykl. V současné době naštěstí už není třeba jednotlivé pojišťovny obcházet nebo obtelefonovávat, stačí použít on-line srovnávací nástroje. Na webu pouze zadáte požadované parametry a systém „vyplivne“ nabídku povinného ručení od různých firem. Často zjistíte, že na pojistném můžete hodně ušetřit!

Jen ještě poznámka – pojistky mohou krýt škodu v různé výši. Ze zákona jsou stanoveny minimální limity 35 milionů korun za škody na majetku a stejně tak za škody na zdraví. To sice ve většině případů stačí a pokud máte třeba Jawu Pionýr, asi není nutno platit více, nicméně tento limit si můžete zvýšit. Protože jakkoli se částka může jevit vysoká, pokud třeba způsobíte nehodu, při níž dojde k hromadné srážce, nebo třeba ke zničení kamionu s drahým nákladem, najednou může být 35 milionů málo. Při porovnávání výše pojistky se proto také dívejte na to, do jaké výše škod pojištění platí.

Povinné ručení musíte sjednat ihned při koupi motocyklu, bez něj na silnici nevyjíždějte. Naopak při prodeji motorky a přepisu na nového kupce můžete jakožto bývalý majitel pojistku odhlásit a ve většině případů dostanete poměrnou část zpět, jen je třeba doložit potřebné dokumenty.

Nevíte, jak přepsat motocykl? Potřebujete k tomu evidenční kontrolu na STK (neplatí pro nová vozidla), doklad o nabytí (kupní nebo leasingovou smlouvu, fakturu apod.), žádost o změnu vlastníka, také budete potřebovat doklady – u fyzických osob občanky (platí pro oba účastníky transakce, pokud jsou přítomni, nebo jednu občanku a plnou moc), u podnikatelů živnosťák, u firem výpis z OR, dále velký a malý techničák, už zmíněný doklad o pojištění (tzv. zelenou kartu, ačkoliv dnes už nemusí být zelená) napsaný na nového majitele, a konečně potvrzení o úhradě správního poplatku, příp. ještě potvrzení o úhradě ekologické daně (pro vozidla kategorie M1 a N1, která nesplňují emisní normy).