Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Výsledky z 8. etapy DAKARU

Czech Dakar Team, 11.01. 2010

buscopan

buscopan prezzo

TISKOVÁ ZPRÁVA – CZECH DAKAR TEAM

Dakar 2010

Czech Dakar Team

 

Souhrn po 8. etapě

 

8. etapa,neděle 10. ledna 2010,  Antofagasta – Copiapo, spojovačka 96 km, speciálka 472, celkově 568 km

Po dni volna se zbylí soutěžní jezdci v neděli vrhli do dalších stovek dakarských kilometrů.

Druhé poloviny soutěže se dočkalo 96 motocyklistů, 14 jezdců na čtyřkolkách, 70 automobilů a 36 trucků, což znamená ve statistice 40% ztráty v první polovině Dakaru.

Etapa Antofagasta - Copiapo, nabídla jezdcům nejprve 96 kilometrů spojovacího úseku a následně speciálku o délce 472 kilometrů. V první části trasy v n. m. výšce nad 2000 m na ně čekal zrádný, technicky obtížný a zpomalující kamenitý povrh, později rychlejší část, která přešla do úseku s četnými dunami.


8. etapa: Češi se drželi


Z českých a slovenských jezdců, kteří se dostali do Antofagasty nastoupili do 8. etapy všichni.

V kategorii automobilů zůstalo Čechům poslední želízko v ohni – Toyota LC 120 s.č. 373, posádky Janeček – Chytka, ve čtyřkolkách statečně se držící v první desítce Oldřich Bražina na svém Polaritu(i přes nedorozumění v podobě 10. hodinové penalizace, která byla nakonec snížena. Penalizace byla za kontakt s Markem Spáčilem v neutralizační zóně. Bražina podával protest, protože jen zastavil u Spáčila a ptal se co se děje, aniž by slezl ze stroje) a v kamionech především sedlčanský Martin Macích na LIAZu bojující o pódiový bronz, nebo Martin Kolomý na Tatře vzorně plnící asistenční úlohu. Podle trackingu, kdyby Kolomý nedělal záchranáře v poli, mohl by honit Kabirova s Chaginem.
V motocyklech z našich pokračují Roman Krejčí a Jan Veselý z Czech Dakar Teamu, kteří si stabilními výkony víceméně drží své pozice, David Pabiška a Dušan Randýsek z KM Racing a také Slovák Štefan Svitko jedoucí skvěle v první patnáctce.
 

Už jen jediná česká posádka v kategorii automobilů Jiří Janeček - Viktor Chytka, se po útrapách sedmé etapy a se sedmi hodinami penalizace, vydala do osmé etapy jako 55. posádka celkového hodnocení. O tom, že mají na víc, znovu dokázali, když první etapu druhé poloviny Dakaru dokončili jako 40. posádka v cíli. 

Po Chicheritovi se na etapové čelo dostávali Peterhansel, toho zas vystřídal Miller a potom de Villiers. Etapovým vítězem se nakonec  stal Francouz Stéphane Peterhansel před vedoucím jezdcem celkového pořadí Sainzem.


V Kamionech to je hlavně o Chaginovi a Kamazech.  Náš Martin Kolomý s poslední Tatrou startoval z 26. pozice a předvedl další ze skvělých jízd a etapu dokončil jako 10ý.

 

Výsledky 8. etapy

jméno / pořadí v etapě / pořadí celkově

Janeček / 40 / 47

Kolomý / 10 / 21

Krejčí / 25 / 44

Veselý / 69 / 67

Bražina / 9 / 9

 

Pondělní 9. etapa

V 9. etapě se soutěžící na Dakaru rozloučí s pouští Atacama a to v relativně krátké speciálce, která měří 354 kilometrů, ze kterých dunami povede okolo 120 kilometrů.

Očekává se, že největší problémy jezdcům přinese první zhruba 180 km dlouhý úsek. Jinak trať bude převážně otevřená a motorkáři budou startovat v řadách po 20.

Poslední den v poušti Atacama je tak velmi dobrou příležitostí užít si ještě do sytosti písečné duny.

 

9. etapa, pondělí 11. ledna 2010,  Copiapo – La Serena, spojovačka 209 km, speciálka 338, celkově 547 km

 

Czech Dakar Team


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor