Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Vyšlo

MotoRoute 5/2019

Redakce MotoRoute, 30.9.2019

MotoRoute 5/2019 vychází 4. 10. 2019

Online vydání možno zakoupit již 27. 9. >Alza Media online

 

 

 

  

 

Z obsahu:

Kavkazem do Střední Asie, 1. část

"...Na malý horský hraniční přechod s názvem Kapikoy jsem přijel o půl třetí. U Turků jsem byl odbaven asi za dvacet minut a jel jsem na íránskou stranu. Bránu mi otevřel íránský voják a já vjel na „dvorek“ se štěrkovo-hliněným podkladem. Všechno další dění probíhalo velice rychle a bez problémů, asi proto, že byl konec pracovní doby a hraniční přechod se zavíral. Při kontrole karnetu jsem ale narazil na člověka, kterého „nemám rád“, protože mě kvůli obsahu motoru otočil zpět do Turecka a já kolem úchvatné hory Ararat, přes vysoká sedla a lávová pole, pokračovat do Gruzie..."

Kavkazem do Střední Asie

 

Výpad do Pomoří, 1. část

"...Hlavní chrámová loď je zevnitř víc impozantní než zvenku, vidno, že i z cihel lze vytvořit vznosnou vrcholnou gotiku. Zrovna se tady něco chystá. Zvukaři bastlí bedny, myjí se stovky židlí pro obecenstvo. Takže zaberu jednu z nich a v poklidu si vychutnám genius loci. Trochu mne v tom rozjímání ruší velmi spoře oděné uklízecí mladice, asi i na cisterciáky kdysi líčil ďábel svá pokušitelská osidla..."

Balt, Pomoří

 

Bojujete s následky nehody?

Pro Romana se návrat z motodovolené změnil v noční můru během ošklivé nehody. Nakonec se mu dostalo pomoci ze směru, odkud to nečekal. Zajímá vás, jak získat odškodnění po dopravní nehodě?

odškodnění nehody

 

Jak jsem nedojel na Faro do Portugalska, aneb středoasijský deník

"...Jsou tu malé vesničky schované mezi močály v lesích mezi stromy. Možná je to kvůli stínu v létě a možná jsou jen líní a je jim to u prdele. Polorozpadlé domky jsou dřevěné a zhruba 150 km před Moskvou začínají i zděné. Směrem na východ od Moskvy totéž. Mezi tím staré fabriky. Dost deprimující. Chtěl jsem se podívat do muzea kosmonautiky v Permu, ale úplně jsem netušil, že má přes milion obyvatel. To se bez adresy fakt nedalo najít. Pak jsme najednou přejeli Volhu a ocitli se v republice Marij El. Doteď jsem netušil, že nějaká taková existuje..."

Pamír

 

Technické památky

Vodní mlýn Hoslovice a jízdárna Světce

 

WayAway: Na Bramboře kolem světa - 19. díl, Mexiko

"...o nějaké době se před námi v dáli zjeví mýtná brána. Za normálních okolností by zde člověk měl zastavit a zaplatit požadovanou sumu za užití vozovky. V noci však bývají brány otevřené, veškerý personál už si dávno užívá vyslouženého volna a řidič tak může projet bez placení. Jak se však blížíme, něco se nám nepozdává. Původně liduprázdná silnice se najednou začíná plnit lidmi. Ti, hned jak nás zdálky spatří, utvoří lidský řetěz a zahradí nám svými těly cestu. Nedá se nic dělat, stavíme..."

Mexiko

 

Test: Honda CBR500R

Není to zrovna cestovatelská ikona, ale dá se na ní jet i kousek dál?

Test Honda CBR500R

 

Test: Yamaha MT-03

Mokrý sen většiny teenagerů. Co tahle "skoro třiapůla" dokáže?

Test Yamaha MT-03

 

Švajčiarsko o samote

"...Po krátkej chvíli stojíme všetci, lebo práve sťahujú cez cestu vyťažené stromy. V tak krásnej prírode mi žiadne zdržanie nevadí. Stojí nás tu pár motorkárov a všetci pozeráme ako je dnes krásne. Sú tu aj motorkári z Nórska a nikto sa nikam neponáhľa. Prosto kľud všade okolo a takto som si to predstavoval..."

Švýcarsko

 

Test: Yamaha XSR 900

Je to retro, není to retro?

Test Yamaha XSR 900

 

Zuzkou Amerikou, 6. část

"...Naštěstí ten kousek od Valemount do Jasperu byla doprava mírná, počasí se zlepšilo a já si mohl vychutnat pohledy na jedno z nejvyšších pohoří v Kanadě i s nejvyšší horou země, Mt. Robson (3 954 m). Ta je ovšem permanentně zahalená v mracích a dle informací od lidí a turistických průvodců jde vidět v součtu možná dva týdny v roce..."

Zuzkou Amerikou

 

Týden v Rumunsku a Moldávii

"...Na rozdíl od živého Kišiněva tu nebyli skoro žádní lidé, zato tu byl výrazný sovětský ráz. Před prezidentským palácem stojí socha Lenina, bustu má taky před Domem sovětů. Na náměstí stojí tank hned vedle kostela. V parku se vymykala socha generála Suvorova, který toto město v roce 1792 založil. Stavby s budovatelskými reliéfy, dokonce obchody – ale zavřené, nikde žádní lidé..."

Rumunsko a Moldavsko