Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Vyšlo

MotoRoute 6/2020

Redakce MotoRoute, 30.11.2020

MotoRoute 6/2020 vychází 7. 12. 2020

Online vydání možno zakoupit od 27. 11. na alza.cz/mediaMotoRoute klub

Také je k dispozici již od 25. 11. členům MotoRoute klubu

 

 

  

 

Z obsahu:

 

15. setkání MotoRoute

Jubilejní setkání MotoRoute bylo poznamenáno situací okolo koronaviru, ale proběhlo ke spokojenosti všech zúčastněných.

15. setkání MotoRoute

 

Tipy na vánoční dárky

Jaké dárky nakoupit pro motorkáře?

 

Royal Enfield: Něco končí, něco začíná…

Nejdéle vyráběný motocykl světa letos skončil, ale přicházejí nové modely.

 

Covidová Sardinka 2020

"...Moudrá brožura o nejkrásnějších mototrasách na Sardinii mne posílala ze Siniscoly na SP3 a já jí věřil. No, dobře jsem udělal. Levá, pravá, levá, pravá, do toho úžasný asfalt, vše přehledné, výhledy jak ze vzducholodě a sem tam kráva či koza na cestě. Bílé skály, rododendrony jak v arboretu, no skvost, jako ostatně většina cest na ostrově. Vše doprovázeno zatím příjemnou teplotou a úžasnou vůní okolní květeny.
Po hodině jízdy dojíždíme k dědině Onanie, přičemž jediná věc, co mne sem dotáhla, je pubertální fotka u cedule..."

Sardinie na motorce

 

Test: Moto držák telefonu od LSAdventure

Otestovali jsme držák českého výrobce, určený na silnici i do off-roadu.

Test držák telefonu LSAdventure

 

Nové modely motorek pro rok 2021

Jaké motorky pro motocestovatele se nově objeví na trhu v příštím roce?

 Nové modely motorek pro rok 2021

 

Na Pionýrech kolem Světa

"...Sešli jsme se v bájném Jerusalémě. Malá osada ve Středočeském kraji spadá pod okresní město Příbram. Ani zde nehledejte památky, jako Zeď nářků, nebo Křížovou cestu. V malé vísce najdete pouze kapličku, bezejmenný rybník a Jerusalémský potok. Večer jsme si udělali zastávku v Katovicích, v městysu 6 km západně od Strakonic. Nejsou sice tak velké jako polské Katovice v Horním Slezsku, ale určitě leží v hezčí krajině. A díky řece Otavě se stávají vyhledávaným místem vodáků.
O necelé tři kilometry dál od Katovic se nachází Mnichov. Není to však hlavní město německého Bavorska a marně byste tady hledali Mariánské náměstí, nebo sídlo BMW. I počet obyvatel je o něco menší. Žije zde 230 lidí, což je o 1 471 278 méně, než v bavorském Mnichově..."

Na Pionýrech kolem Světa

 

WayAway: Na Bramboře kolem světa - 26. díl (Kolumbie)

"...Po pár kilometrech však končí asfalt a nastává peklo. Silný déšť proměnil místní prašné cesty v jedno velké rozblácené rochniště, které bohužel kvůli všudypřítomným plotům nelze nikudy objet. Musíme se buď hecnout a projet to (přičemž netušíme, za jak dlouho a zda vůbec se asfalt znovu objeví), anebo se musíme vrátit x kilometrů a zkusit to jinudy (přičemž riskujeme, že jinde to bude stejná písnička), případně se někde po cestě zpátky ubytovat a počkat, až slunce cestu vysuší do původního stavu (přičemž netušíme, jaká je vlastně předpověď počasí).
Zkoušíme alespoň rozchodit GPS na mobilu, abychom zjistili, za jak dlouho následuje nejbližší vesnice, ale patrně kvůli zatažené obloze se signál ne a ne načíst. Podle offline map se nám ovšem daří vydedukovat, kde se zhruba nacházíme
a zjišťujeme, že po pár kilometrech bychom podle všeho měli dorazit do malé vesnice..."

WayAway: Na Bramboře kolem světa (Kolumbie)

 

Naše výlety mimo asfalt, aneb pohled z druhé strany

Jízda na motorce mimo asfalt, po lese a loukách. Jde to, nejde to, jaká jsou rizika? Navštívili jsme dvojici dobrovolných strážců přírody a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých a užitečných informací, o které se s vámi podělíme.

Naše výlety mimo asfalt

 

Technické památky

Rozhledna (bývalá vodárenská věž) v Kolíně a cvokařská dílna a expozice v Rožmitále pod Třemšínem

 

Oldtimer Tour přes alpské průsmyky

"...Následuje dlouhý sjezd do švýcarského Martigny a odsud údolím Rhony k městu Sion, nad nímž se tyčí dva hrady. Po celé délce údolí jsou vinice a meruňkové sady. Za Sionem odbočujeme k přehradě Grande Dixence. Cesta se klikatí a stoupá do kopce a najednou v dáli vidíte ohromnou hráz, nejvyšší v Evropě (zároveň jde o vůbec nejvyšší gravitační přehradu na světě). Má výšku 285 m a stojí v nadmořské výšce téměř 2 400 m. Jawičky dostaly při stoupání pod hráz zabrat..."

Oldtimer Tour

 

Lepší být v šest doma, než v půl šestý v nemocnici

Na setkání MotoRoute jsme byli svědky cvičného zásahu ZZS. Profesionální záchranáři nás seznámili se svou prací a zodpověděli řadu otázek. Více se dočtete v článku.

 

Romania na Varaderu

"...Jak tak koukám, ještě je v pozadí jeden vyšší kopec, ten je můj. Vydám se k němu ale už sám, kluky jsem nepřesvědčil. Nahoru vedly jen dvě hodně vymletý koleje, a tak se do nich pouštím pod plynem, zatímco se kluci dole sázejí, že to nedám. No, jak si tak letím hore, tak mě rozhodí několik velkých kamenů a musím okamžitě zastavit. A jééje, to jsem jim nahrál. Kluci celou dobu čekali, že padnu. Jelikož jsem ale doteď nikde nepadl, tak si myslím, že bych jim udělal opravdu ukrutnou radost. Hovno, v krpálu Varana asi na stopadesátý otáčím, sjíždím dolů a chvilku odpočívám při neustálým mapování toho zasranýho kopce. „Tak ty se nedáš,“ říkám mu, otáčím ten můj vlak a topím mu až na vrchol, kde jsem opět unešen z ještě lepšího výhledu. No, a proč jsem nevyjel poprvé? Málo plynu prostě! Musí se, jak říká kamarád, řádně zakozit..."

Rumunsko na motorce