Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / GPS trasy

Rumunsko: Transfagarasan

Michal Hamšík, 16.2.2011

Pohoří Fagaraš je mezi motocestovateli pojem. Velké procento z nás tam bylo, protože je to místo, které právem stojí v popředí zájmu. Celé pohoří protíná silnice DN7C neboli Transfăgărăşan, druhá nejvýše položená asfaltová silnice v Rumunsku dlouhá 90 kilometrů a spojující Valašsko s Transylvánií. Vede okolo nejvyššího vrcholu v zemi, Moldoveanu (2 544 m n.m.), i podél druhého nejvyššího Negoiu (2 535 m n.m.) a sama šplhá do výšky 2 034 metrů.
Méně už je známý fakt, že silnice byla postavena v letech 1970 až 1974 jako reakce na okupací Československa Sovětským svazem a vojsky Varšavské smlouvy. Nicolae Ceauşescu se totiž bál, že by se něco podobného mohlo stát i v Rumunsku, a chtěl mít proto k dispozici strategickou cestu pro rychlý přesun vojsk přes hory. Proto také silnici stavěli vojáci a používali k tomu vojenské metody - při stavbě bylo spotřebováno zhruba 6 milionů tun trhavin. Mnoho vojáků zde také zemřelo - oficiální údaje mluví o 40 mrtvých, ale zřejmě jich bylo více.

Jestliže si trasu chcete projet, je to samozřejmě možné oběma směry, ale za hezčí je považována cesta od severu. Podle počasí bývá silnice od října až listopadu uzavřena do května, někdy až do konce června kvůli sněhu. Může se však stát, že ji kvůli nenadálému přívalu sněhu uzavřou třeba i v červenci. Podél trasy najdete občerstvení i ubytování a poblíž jezera Bâlea (blízko nejvyššího bodu cesty) projedete rovněž neosvětleným, 884 metrů dlouhým tunelem.

Pokud byste nevěděli, kde přesně silnice Transfăgărăşan leží, můžete si níže trasu zobrazit i stáhnout do navigace (spolu s pár body zájmu v okolí) a také ji "projet" na čtvrthodinovém videu. Tištěná mapa Rumunska ZDE.

Autor fotky: Cristian Bortes

Autor videa: Moto Adventures


Další odkazy:
Fotky a popis na MotoRomania.com


documentTransfagarasan (21,73 kB  GDB)


documentTransfagarasan (41,49 kB  KML) zobrazit mapu


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor