Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Motocyklová legenda Harley-Davidson oslaví v příštím roce 115 výročí. Praha bude centrem celosvětových oslav!

Zorka Horká. foto: Harley-Davidson - Media Photo, 22.6.2017

Harley-Davidson oslaví v příštím roce  115. výročí. Při příležitosti významného milníku uspořádá celosvětové oslavy, pro jejichž pořádání si vedle domovského Milwaukee vybrala Českou republiku. Tato událost bude velmi prestižní pro Prahu, která byla zvolena jako centrum celosvětových oslav!

MotoRoute se zúčastnil tiskové konference v Praze dne 20.6.2017, abychom Vám mohli zprostředkovat relevantní informace od těch nejzasvěcenějších.

Čtyřdenní  H-D party fanoušků značky, motocyklových nadšenců a široké veřejnosti se bude konat od 5 do 8. července 2018 nejen v Praze.  Budou to dny přímo nabité programem. Hlavním stanovištěm bude areál pražského výstaviště v Holešovicích.

Vyvrcholením  společenské, kulturní a v neposlední řadě ekonomicky velmi zajímavé události bude spanilá jízda Prahou za účasti tisíců jezdců na motocyklech Harley Davidson a největší výstava motocyklů H-D v Evropě, kde bude vystaveno bude přes 150 historických motocyklů, 130 přestaveb různých značek a všech 40 nových modelů H-D limitované řady 115 let.

Podobná událost se konala v roce 2013 při oslavách 110. výročí založení značky, tehdy byl vybrán Řím, kam se sjelo přes 100.000 návštěvníků, z toho 60.000 na motocyklech.

Praha byla organizátory vybrána záměrně, protože zde má značka Harley Davidson dlouholetou tradici. Kritéria pro výběr centra dění jsou velmi přísná. Místo musí být v první řadě ikonické a přístupné z celého světa. Dalšími požadavky je oficielní zastoupení Harley Davidson v zemi,  již zmiňované sepjetí se značkou H-D, kvalitní infrastruktura, dostatek hotelů, penzionů, dalších ubytovacích prostor, restaurací a barů. Důraz se klade na bezpečnost  a organizaci akce.

Česká republika se navíc může pochlubit nejdéle fungujícím klubem na světě -  Harley-Davidson Club Praha, který byl založen již v roce 1928! Harley Davidson má v naší zemi dlouholetou tradici a Češi tuto kulturu a motocykly milují. Pro spousty z nich je Harley Davidson životním stylem.

Praha, která je díky své historii a magičnosti turisticky velmi vyhledávaná, dodá této akci jedinečnost a prestiž. Očekává se návštěvnost  větší než v Římě, tj. přes 60.000 jezdců na motocyklech plus jejich doprovod. Organizátoři odhadují, že do Prahy se sjede přes 100.000 lidí převážně z evropských zemí - všichni ti, kdož mají rádi motocykly, pocit svobody a budou chtít být součástí této naprosto originální podívané. Pro všechny přítomné budou tyto čtyři dny neopakovatelným zážitkem.

Oslavy se uskuteční  za podpory Ministerstva pro místní rozvoj ČR, v kooperaci s Magistrátem hlavního města Prahy a také Středočeským krajem.

Ministerstvo pro místní rozvoj a agentura CzechTourism mají v plánu zahraničním turistům představit spoustu zajímavých míst. Muzea, památky, galerie, a to nejen v Praze, včetně dalších  krás naší země. Namátkově Karlštejn, Konopiště.  Do oslav se nezapojí jen Praha, ale i další středočeská města, například Kutná hora, Mělník, Poděbrady a Rakovník. Díky tomu atmosféru oslav pocítí  i obyvatelé Středočeského kraje.

Jednání se dále vedou například s Českým Krumlovem, Ostravou, Brnem…  Očekávaný přínos pro veřejné rozpočty z akce  je 510 – 550 miliónů korun.