Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Benzinka je u nás každých 8 kilometrů

Redakce MotoRoute, 24.8.2015

Průměrně každých osm kilometrů je v ČR pumpa. Ne všechny ale nabízejí kvalitní pohonné hmoty.

ČR je rájem čerpacích stanic. Podle aktuální evidence, kterou vede ministerstvo průmyslu a obchodu, bylo k 30. 6. 2015 v zemi celkem 7 045 stanic, z toho 2 597 neveřejných, které prakticky nikdo nekontroluje.

„Zohledníme-li počet vozidel v ČR a srovnáme-li situaci u nás s průměry v ostatních státech EU, pak se dá říci, že by v ČR na obsluhu motoristů stačilo necelých 3 000 čerpacích stanic,“ komentuje situaci Damir Duraković z nákupní aliance Axigon sdružující 10 000 členů, kteří měsíčně například natankují přes 400 000 litrů pohonných hmot.

V České republice je zhruba 56 tisíc kilometrů silnic. Jedna pumpa tak připadá zhruba na každých 8 kilometrů. Oproti loňsku jich přitom ještě 55 přibylo. Astronomický počet českých čerpacích stanic ještě lépe vynikne ve srovnání se zahraničními sousedy. Slovensko má zhruba 700 veřejných stanic a 500 neveřejných. Německo sice eviduje 15 tisíc čerpacích stanic, země má však osminásobný počet obyvatel, vyšší počet aut na obyvatele i vyšší spotřebou pohonných hmot. V praxi je tak německá hustota čerpacích stanic podstatně menší. Důvodem vysokého počtu pump v Česku je to, že k vybudování čerpací stanice tu není třeba žádné speciální povolení.

Jako veřejně dostupné je v České republice vedeno 3 819 čerpacích stanic. Navíc je tady dalších 629 stanic s vymezeným přístupem a přes 2 597 neveřejných, které jsou například v areálech podniků či velkých garáží. Právě před těmi ovšem odborníci varují, protože kvalita paliva není kontrolována. „Neveřejné stanice nejsou v zorném poli státních kontrol a nemají systémy péče a kontroly paliv včetně technologie. Mohou se častěji dostat do potíží s kvalitou pohonných hmot. Určitě by stálo za to prověřit, zda splňují také ostatní předpisy,“ varuje expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Zdroj: Axigon