Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Jak vybrat alu kola?

Michaela Brázdilová

Alu kola na svého čtyřkolého miláčka byste měli vybírat vždy podle povolených rozměrů, které jsou uvedené ve velkém technickém průkazu. Pokud byste použili alu kola, která by nebyla schválená, pak vám může hrozit vysoká pokuta v případě silniční kontroly. Dokonce se nesprávný výběr kol projeví i na stanicích technické kontroly.

Litá kola je potřeba vybírat přímo pro konkrétní automobil. Při výběru mějte v ruce velký technický průkaz, který vám poradí, jaká alu kola vybrat. 

1) Průměr kol

Před samotným výběrem si musíte rozmyslet, jak velká alu kola chcete mít na svém vozidle. V současné době se používá standardní velikost průměr 15“, 16“ či 17“, ale záleží na konkrétním autě. Nezapomínejte, že chcete-li pro své vozidlo vybrat například 18“ kola, pak je nezbytné zakoupit i nové pneumatiky. Pokud totiž zvětšíte průměr kol, staré pneumatiky na ně pasovat nebudou. A pamatujte, že větší průměr, než máte v technickém průkazu, je nutné si ho tam nechat zapsat.   

2) PCD 

PCD je označení pro počet děr na roztečné kružnici. Často se setkáte s označením, například 5x100, což znamená, že je 5 děr na roztečné kružnici 100 mm. 

3) Hodnota ET

Alu kola se vyrábí s různými hodnotami ET, aby správně sedly elektronky na různá auta. ET je označení pro zális a udává vzdálenost podélné osy disku od dosedací plochy disku. Laicky tedy můžeme říct, že je to označení, jak moc bude lité kolo vyčnívat z blatníku. Platí pravidlo, že čím nižší je hodnota ET, tím více alu kola vyčnívají ven. Opět tuto hodnotu najdete ve velkém technickém průkazu.   

4) Jak najít správná litá kola

Nejideálnější je nakupovat alu kola na internetu tak, že najdete obchod, který nabízí i konfigurátor, který má na auto esa v rukávu. Máme tím na mysli, že se prakticky nemusíte bát, že byste vybrali špatné kolo. Zadáte-li správné údaje – značku vozidla, model, rok výroby a motorizaci – pak se vám nabídnou v konfigurátoru všechny možné a dostupné alu kola.

Jakmile si vyberete alu kola, které vám budou vyhovovat vlastnostmi i cenou, můžete si je objednat. Pak se vám bude jezdit jedna radost. 


Vaše názory

Jak vybrat alu kola? - Autor:  Hana Klánová 9. 4. 2018