Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Lambretta opět na scéně

Redakce, 6.9.2011

Po druhé světové válce byla Lambretta - společně s Vespou od Piaggia - světoznámou a skútry obou značek se staly kultem. V té době Lambretta patřila firmě Innocenti. Koncem 60. let, jak se zvyšoval prodej aut na úkor skútrů, se jí však přestávalo dařit a značka přešla pod koncern British Leyland, který se však sám dostal do problémů a výrobu skútrů (stejně jako aut Innocenti) v roce 1972 ukončil.
Celou zkrachovalou továrnu následně koupila indická vláda a přestěhovala ji do Indie, kde už se v té době dávno vyráběly Lambretty v licenci. Skútry se zde pod různými značkami, v různé kvalitě a množství vyráběly až do roku 1997.
V současnosti je ještě možné koupit indický skútr s označením Lambretta v USA od firmy Khurana Group, avšak práva ke značce mezitím (po mnoha peripetiích, přeprodejích a soudních jednáních) zakoupilo konsorcium firem Motom Electronics Group S.p.a. (MEG) a Clag International Ltd. (CLAG). Už na minulém INTERMOTu se značka prezentovala, ale pouze v náznacích bez konkrétních informací.
Nyní přichází na trh první konkrétní stroj s označením LN 125. Design je italský, ale pohání jej čtyřtaktní tchajwanský motor SYM, s nímž skútr dosahuje rychlosti okolo 110 km/h. Další nové modely, které budou již brzy v prodeji, jsou LS 50, LS 125, LS 150 a LN 150, všechny čtyřtaktní.
Zda se nové tchajwanské skútry pod tradiční italskou hlavičkou prosadí, ukáže až čas.
Více informací na www.lambrettamotorcycles.com.
 





Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor