Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Navštivte nás na výstavě MOTOSALON 2017

Redakce MotoRoute, 1.3.2017

Ve dnech 2. až 5. března 2017 se v Praze – Letňanech na výstavišti PVA EXPO uskuteční mezinárodní veletrh motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení MOTOSALON.

Samozřejmě zde uvidíte nové modely motocyklů všech významných značek, ale také nové i tradiční doplňky, oblečení, přilby atd., a ovšem nebude chybět bohatý doprovodný program.

Tradičně se na vás budeme těšit na našem stánku číslo 511, který najdete v hale 5 (naproti Kawasaki), v jedné řadě se závodním týmem MRG, kde se podíváte na dakarské závodní speciály. Na našem stánku zase bude vystaveno pár cestovatelských motocyklů, očekáváme rovněž Igora Brezovara, Jirku Bašného a další motocestovatele.

Ke koupi budou nové knihy jak z naší produkce, tak od spřátelených vydavatelů – České mototoulky, Offroad-Guide, Hory a zatáčky, Albánie - offroadový ráj a jiné.

Velkou novinkou bude představení druhého dílu publikace Motorkářský průvodce po Rumunsku s podtitulem Nejlepší rumunské silnice. Jak už název napovídá, najdete zde celkem 28 tras, tentokrát vedených pouze po asfaltu. Trasy pokrývají celou zemi a zahrnují nejen známé silnice, jako jsou Transfagarašan a Transalpina, ale i další méně známé, avšak rovněž velice zajímavé.

Těšíme se na vás na stánku MotoRoute v Praze - Letňanech!

Co se tady děje?

BMW představuje nejen nové motocykly, ale také příslušenství, oblečení a doplňky. Mě osobně velmi zaujal nový model BMW R NineT Urban G/S, velmi připomínající legendární R80 G/S Basic, které má náš redakční kolega JiB. Motor v novém modelu nepůsobí tak impozantně jako u původního originálu, je z velké části černý a v motorce se ztrácí, motorka jako celek však vypadá suprově a lze ji objednat i s drátěnými koly.

 

Harley-Davidson má nové motory Milwaukee-Eight, novou řadu touringů a nejen pro mladé řidiče modely Dark Custom. Novinka Street Rod™ z řady Dark Custom vypadá svěže a jeho řízení bude zřejmě velmi zábavné. Na stánku jsou také k vidění přestavby motocyklů H-D pro celoevropskou soutěž dealerů této značky, s názvem Battle of the Kings. 

 

HONDA vystavuje (nejen) letošní novinku CBR1000RR Fireblade SP1, což je sice sportovní motorka, ale krásná. Výkon 192 koní, krouťák 116 Nm, hmotnost 195 kg. Ta fakt pojede... Očekávaný model skútru X-ADV vypadá od pohledu velmi robustně a těšíme se na jeho test. Hodně zajímavý počin. Nechybí oblíbenci CB1100EX a CB1100RS, omlazené CB650F a CBR650F a nový skútr SH125i.  

 

Kawasaki se stánkem hodně do zelena, vystavuje sportovně cestovní model Z1000SX s gyroskopem, který dovoluje účelně použít elektroniku pro průjezd zatáčkou a zcela nový model Versys-X 300. Je možné se už registrovat na testovací dny GreenDays a motorky si na živo vyzkoušet.

 

DAS poskytuje právní ochranu ve chvíli, kdy byste to nejvíce potřebovali. Tedy když se nečekaně něco během motorkářského života úplně nepovede, pomůžou vám. Obhajoba po dopravní nehodě, reklamace nového i ojetého motocyklu, vymáhání náhrady újmy.

 

Stánek SCOOTERS, krom jednostopých vozidel Peugeot, představuje helmy MOMO a NAU, taky oblečení značek Jofama, Lindstrands a Halvarssons. Bunda Hercules od poslední zmiňované značky patří mezi špičku v textilním oblečení, přilby NAU ukazují nový moderní směr v „retro“ designu. 

 

Výstavní prostor firmy CHÁRA reprezentuje motocyklové pneumatiky Michelin, kde je také vystavena pneumatika Anakee Wild, která letos bude postupně rozšířena o několik dalších rozměrů, včetně žádaného 90/90-21. 

 

TOKOZ je dnes světoznámá značka nejen na trhu dozických zámků. Jejich motocyklové řetězy mají vysoký standard bezpečnosti a v sortimentu lze dnes najít také bezpečnostní zámky na kotoučové brzdy s vlastním alarmem se sirénou 110dB.

 

PROMO JEANS jsou odolné motorkářské kalhoty, které díky použitému materiálu TWARON na exponovaných místech, jsou odolnější, než podobné džíny s klasickým kevlarem. Odolnost proti prodření splňuje normu EN 13595-2:2002. Na fotce níže je běžná kevlarová tkanina vlevo, TWARON vpravo. 

 

DUCATI má pěknou prostornou prezentaci, posadit se je možné na novinky Multistrada 950 s přední pneu 120/70R19, Scrambler Desert Sled a taky sportovně/cestovní Supersport. Kdyby měl Supersport trochu širší řídítka, mohl by směle suplovat dřívější model ST4, který spojoval rychlost i cestovní pohodlí. Na první usednutí je to příjemná motorka padnoucí do ruky. 

 

TOURATECH jako vždy nemá o novinky nouzi. Nová výfuková koncovka na Africu Twin lehčí proti originálu o 4 kilogramy, nové potrubí, sada na zvýšení podvozku o 7 cm. Sedm je fakt dost a se svými 174cm výšky nedosáhnu nohama na zem. Pro dlouhány na racing použití… Super jsou skládací boční tašky na rám, místo bočních kufrů. 

 

Yshop tradičně prezentuje produkty Rizoma, tentokrát namontované na Ducati Scrambler a super hi-tech odlehčené bicykly Rizoma s váhou 8,85 kg. Uvnitř stánku je možné vyzkoušet AirBag vesty Held Air Vest ve dvou barevných provedeních a prohlédnout si přilbu Karla Abrahama po havárii, která jasně demonstruje, proč máme mít na hlavě kvalitu a ne kýbl s Číny.

 

KTM je turistice nakloněna zase o kus více, než kdy předtím a představuje dva nové modely. KTM 1090 Adventure R je vývojový krok správným směrem a vzniká tak přímý konkurent Africe Twin. Kdo nutně netouží po šotolině a bahnu, zároveň mu nevadí vyšší váha, novinka 1290 Adventure R se 160 koňmi by jej mohla hodně zaujmout. Malý Duke, SuperDuke, nová kolekce silničního oblečení a nové cestovní kufry určitě stojí za návštěvu tohoto stánku. 

 

Roman Jakovec z BNM, tedy Bezpečně na motorce Akademie, představil dva nové projekty. Jedním z nich je čistě holčičí „Kurz pro dámy“ s výrazně odlišným a milejším přístupem k výuce, druhou novinkou je Kurz pro mladé a začínající jezdce, za polovinu ceny. Půlroční motoškola pro studenty a školou povinné s možností zdarma absolvovat další průběžné kurzy. 

 

SUZUKI má hodně pěkných motorek, nejvíc osedávané jsou však upgrade modely V-Strom. Kdo se těšil na V-Strom 250, bude zklamán, ten tu není, ale nechybí 650XT a 1000XT. Potěší i přítomnost novinky GSX-S750 a maxiskútr Burgman 400. 

 

Stánek APRILIA, MOTO GUZZI, PIAGGIO a VESPA návštěvníka zdrží trochu více, odměnou však bude spousta kladných zážitků s osedlání vystavených modelů. Je tady cestovní koráb Moto Guzzi MGX-21 Flying Fortress vybavený ABS a ASR, modely V7 Special, Racer, Stone s novým motorem a také model Vespa 946 Red, jehož prodejem značka podpoří nadaci Global Fund to fight AIDS with (RED)® částkou 150 dolarů. 

 

TRIUMPHu jsou krom pěkných hostesek k vidění i motocykly J Fajnová novinka Triumph Bonneville Bobber s objemem motoru 1.200 kubíků cm3, je hodně retro a vypadá hodně skvěle. A taky je to patriot, jezdící na britských pneumatikách Avon.  Líbivý je model Street Scrambler s osmiventilovým, kapalinou chlazeným motorem 900ccm. Suchá váha 206kg a přední kolo s pneumatikou 100 / 90-19 slibuje hodně zábavy. Nechybí cestovní enduro Tiger 800, silniční Tiger Sport a cruiser Thunderbird LT s motorem 1.699 cm3.

 

Interphone je stálice na trhu interkomů a novou řadu má na výstavě kompletně k dispozici. Můžete si funkci interkomů vyzkoušet na speciálně upravených sluchátkách, bez nutnosti montovat sadu do přilby. Vyzkoušíte citlivost mikrofonu, kvalitu vylepšeného signálu a také čistotu poslechu přenášeného hlasu. Pro ty z vás, co už výrobky Interphone mají, společnost RECALL představuje cestovní příslušenství, pod heslem SBAL SE NA CESTU. Kablíky, konektory, powerbanku, sluchátka a další drobnosti lze přehledně zabalit do objemného pouzdra a vše tak bude během dovolené na jednom místě.


 

YAMAHA má novou YZF-R6 a líbí se mi, na výlet bych však raději vyrazil s elektronikou prošpikovaným T-MAXem s půllitrovým motorem a výkonem 46 koní, případně s přepracovaným modelem MT-09 s rychlořazením a plně nastavitelným podvozkem. Na stánku je i pěkně vybavený Tracer MT-09 v líbivé zelené metalíze, nejraději bych však sbalil jen deku, ešus, dřívkáč a vyrazil na super vypadající novince Scrambler SCR950.

 

Určitě nepřehlédnete výstavní plochu MotoZem, kde je k vidění široká škála helem, bot a oblečení. Pěkné jsou vyklápěcí helmy značky RSA, která byla na český trh uvedena v roce 2011. Helmy jsou moderní, funkční a jsou i v nově žádaných reflexních barvách. Heslo „kvalita za slušnou cenu“ se vztahuje i na boty RSA Adventure vybavené voděodolnou membránou a offroad podrážkou, která je vhodná do každého terénu. Bunda z kůže, nebo voskované bavlny značky Rebelhorn se zřejmě objeví v našem dlouhodobém testu, tak snad během sezóny přidáme vlastní zkušenosti.

 

Protože máme kávu rádi a na výstavě to bez ní nejde, využíváme pohostinnost sousedního "dakarského" stánku týmu MRG a kávičku dostáváme od nich. Na stánku MRG je možné si prohlédnout motocykly a čtyřkolky účastnící se soutěže Dakar.

 

Hned vedle MRG je prezentace společnosti Honoris, která je distributorem motobaterií MOTOBATT a také nabíječek CTEK. Tady je možné vyzkoušet vlastnoruční výrobu kávy espresso "v polních podmínkách", díky ručnímu a elektrickému mobilnímu přístroji HAND PRESSO. Vychytaná věcička pro milovníky silné malé kávy, kteří si ji nechtějí odpustit ani v lese, nebo na poušti.