Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Nenápadné nebezpečí na silnici

Robert, 18.11.2019

Dostali jsme od čtenáře dopis a rozhodli se ho zveřejnit na našem webu, protože něco podobného se může stát každému...

 

Dobrý den,

rád bych se s vámi podělil o zážitek z novodobého nešvaru, jehož rizika pro nás jako motorkáře asi nikdo nedomyslel. A možná by byl zájem vyvinout nějako iniciativu k nápravě stavu.

Jezdím na motorkách přes 20 let a považuji se za řidiče obezřetného, dodržujícího pravidla. Letos jsem si udělal radost a splnil si dětský sen koupí 30 let staré FJ 1200 v super stavu. Když jsem během sezóny vyrazil na jednu z vyjížděk, pár set metrů od domu jsem sjížděl pomalu z kopce do pravotočivé zatáčky, v níž se objevil proti mně jedoucí traktor, se kterým jsme se měli normálně minout. Běžná nevinná situace.

Před zatáčkou lehce přibrzdím, sleduju traktor a najednou prásk. Rána do ramene, druhá do helmy. Smyk předního kola na novém deklu od kanálu.

V každé vesnici se dnes dělají díky dotacím čističky, ale nevím, jaký idiot dnes tyto věci navrhuje. Umístit plechová kluzká víka do ideální stopy motorkáře, a to klidně i do zatáček, mi přijde idiotské. Vůbec si nedovedu představit, jak bych se strojem dopadl v případě nutnosti dobrzdit za autem. Tady by nepomohla ani bezpečná vzdálenost.. Nebo při dobržďování  před přechodem, kam mi ohleduplně vstoupil chodec.

V současné době kromě sledování ostatních řidičů a chodců, ještě nově po této zkušenosti, hledám i kde je jaký kanál, a pomalu snad přestávám mít radost z jízdy.

Rád bych se pokusil prosadit na těchto deklech nějaké abrazivní nátěry, případně reflexní, ideálně kombinaci obou.

Pěkný den,

Robert