Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Podpořte expedici "Jedeme daleko"!

Redakce MotoRoute, 3.6.2015

Tři motorky, dva měsíce, skoro 13 000 km cesty po československých stopách. Pojedeme do Asie na motorkách, zmapujeme místa bezprostředně spjatá s československou historií, předáme údaje organizaci Rolling a rozšíříme tak projekt Legie: Sibiřský příběh. Uděláme pár nových akcí, přednášek, her a dalších, vzdělávacích a zábavních programů o historii našich předků v Asii.

Nejsme si jistí, zda to dokážeme a nevíme, jestli dojedou naše motorky. Ale rozhodně se nevzdáme bez boje.

Více o aktuálních přípravách se dočtete níže pod videem.

 

 

JEDEME DALEKO, Po stopách československých - Ukrajina, Rusko, Kazachstán a Mongolsko

 

Jak jsme to rozebrali

V posledních několika týdnech hodně zanedbáváme jiné části přípravy na cestu a věnujeme se hlavně našim motorkám. Děláme to proto, že nás to baví a říkáme, že to děláme proto, že to spěchá. Ono to vlastně ale spěchá. Vojtu čeká zajíždění motoru Macíka - ano, i Vojtova Kývačka už má jméno! - a nás ostatní pořádné seznámení se stroji. Ostatně, budou po celé dva měsíce naším jediným obydlím.

Cesta přes Ukrajinu, Rusko a hlavně přes Mongolsko bude pro naše stařičké motorky, konstruované spíše na popojíždění mezi českými vesnicemi, než pro expedice přes půl světa, velký zápřah. Aby nás bezpečně a bez velkých problémů dovezly do Ulánbátaru a zpět, je nutné je dostat do perfektního stavu. No a tak jsme se do toho pustili.

A co je pro spolehlivý chod nejdůležitější? Zjednodušeně asi takto: co se má hýbat, musí se hýbat dokonale; co se hýbat nemá, musí držet pevně. Myslím, že při dodržení a zachování tohoto jednoduchého pravidla nás motorky dovezou kamkoliv. Na tom, jestli mají nový lak a vyleštěné chromy, moc nezáleží - tak se k tomu také stavíme.

Motorky jsme se tedy rozhodli kompletně rozebrat, nutné díly vyměnit a zase to složit. První část jde snadno, zvláště když si koupíte motorku už rozebranou. Tedy snadno, pokud nejde o demontáž zadní kyvné vidlice. S tou jsme zažili své a nechali si dvakrát pomoci od odborníků. Jednou zabralo kladivo velké jak má hlava, podruhé hydraulický lis (shodou okolností stejně starý jako naše motorky).

Dalším oříškem bylo rozebrání a rozpůlení motorů - věc, která by pro nás před cestou měla být rutinou. To už nestihneme dohnat, věřím ale, že když nás půlení někde v divočině potká, už si s ním poradíme. Motory jsme úspěšně rozebrali a po vystředění klik opět složili. Snad také úspěšně - to se ale pozná až v motorce. A tak jsou po tomto víkendu Jawy konečně těsně před vzkříšením. Stačí zamontovat motory, osadit několik posledních detailů a můžeme vyrazit!

Všechny opravy, až na pár detailů (výbrus válce, vystředění klikových hřídelů), jsme se rozhodli si udělat sami. Budeme tak dokonale znát naše motorky a hlavně je snad skutečně budeme umět opravovat. Máme štěstí, že Panelka (Adamova motorka) a Macík (Vojtova Kývačka) jsou téměř identické, a tak všemi nástrahami procházíme společně. 

 

A co nás ještě čeká?

Jistě jste si všimli, že v celém článku není ani slovo o Štěpánce (Ondrova motorka Dněpr 12). Je to proto, že na svou řádnou péči stále čeká - v nejbližších dnech Jawy opustí garáž a Štěpánka si přijde na své. Na Jawách pak ještě bude trocha práce, ale hlavně se budeme muset věnovat ostatním přípravám na cestu, včetně spuštění Starovače, nebo HitHitu. Tak buďte s námi.

 

Rolling

Rolling, spolek pro rozvoj zážitkových vzdělávacích her, je nestátní nezisková organizace, působící od roku 2013 s cílem využít vzdělávací potenciál rolových her založených na autentickém prožití událostí a situací. Pracujeme na několika hrách ročně s tím, že jejich zatím největší je zavedl k československým legiím a jejich dlouhé cestě na Sibiř. Kusy českého venkova jsme šestkrát proměnili na dva dny na kus Sibiře a padesát lidí v legionáře, snažící se dostat domů.

Možná se k nim budete moct zase v zimě přidat i vy - sibirskypribeh.cz ještě úplně neskončil. A jestli se vám nechce na Sibiř, na rolling.cz se můžete dozvědět o lecjakém jiném dobrodružství.

V Rollingu věříme, že je třeba posunovat hranice, přinášet zážitky a jít do věcí po hlavě. Borci z jedeme-daleko to všechno spojili dohromady a hodláme napjatě sledovat jejich cestu. A až se vrátí, budeme dělat další věc která nám docela jde. Chceme o nich vyprávět lidem a ukazovat v klubech a třídách, že jsou borci.

 

Chcete nás podpořit? Můžete ZDE!

Děkujeme!

Ondřej, Adam a Vojtěch