Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Štítkování auto pneumatik

Marek "Siemens" Olbert, 7.11.2012

V souvislosti s novým štítkováním auto pneumatik je spousta otázek, jak vlastně probíhají testy a kdo je hodnotí. Tož má se to takto...

Tento proces je běžná certifikace, kdy musí každý výrobce testovat své výrobky na základě protokolu určeného evropskými orgány. Je pak na každém členském státu Evropské unie, aby tyto zkoušky umožnil a zajistil, aby byly provedeny v souladu s uvedeným postupem.

Hodnocení energetického faktoru pneumatiky je ekonomický faktor a vychází z jejího valivého odporu. Jinými slovy se měří energie vyzářena pneumatikou, při kontaktu s vozovkou. Nižší valivý odpor je pak samozřejmě vidět i v nižší spotřebě paliva. Pneumatika je testována pomocí standardního protokolu na zkušebním válci s dvoumetrovým průměrem bubnu. Zkouška simuluje jízdu při 50 mph, což je cca 80 km/h a s nákladem odpovídajícím 80% maximálního zatížení pneumatiky.

Hodnocení přilnavosti za mokra je bezpečnostní faktor a provádí se na vozidle vybaveném ABS. Brzdný proces se měří v průběhu zpomalování z 50 na 12 mil za hodinu. Nařízení pro test obsahuje tyto hlavní podmínky: 
TEPLOTA vozovky = 2°C a 20°C pro zimní pneu a 5°C a 35°C pro letní
pneumatiky.
HLADINA VODY = 0,5 mm a 1,5mm
a následně jsou doplňující hodnoty jako sklon a kvalita (adheze) asfaltu.

Hodnocení hlučnosti jsme zařadili do ekelogického faktoru... Jak píše originální testovací manuál, nižší hluk při odvalování pneumatiky přispívá k lepší kvalitě života, zejména pak ve městech. Toto třetí kritérium Evropské unie nás trochu mate, protože si myslíme, že hluk samotného auta je vždy
větší než od pneumatiky. Ale je to jen názor...  Tento test spočívá v tom, že se umístí dva citlivé mikrofony a speciální počítačová aplikace pak hluk vyhodnotí. Měření se opět provádí při 50 mph, tedy při 80 km/h.

Vyhláška ujasňující tyto pravidla je ke stažení zde:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:062:0001:0016:EN:PDF

Štítkování asi není úplně hloupé a údajně to má být metla na čínské nekvalitní pneumatiky. K čemu to je však dobré, když napíšte čínskému výrobci dotaz na hodnoty z testování jejich pneu a dostanete odpověď  "co tam budeš chtít"... Názor si udělejte sami.

Marek Olbert - Auto Moto Pneu