Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Tajný závod SCRC 2016

Jurek Hueber, 27.6.2016

O ridingovém motocyklovém klubu SCRC jsme již na stránkách našeho časopisu psali. A protože mnoho členů tohoto klubu jsou nadšení cestovatelé, rádi bychom naším čtenářům přiblížili jednu z charakteristických náplní a zábav klubu, jíž je etapová soutěž Tajný závod.

Tato soutěž je však na hony vzdálena původním myšlenkám někdejších tvůrců filmu i cílům aktérů Diamond Race. Z důvodů obav před zaměnitelnosti a vystavení se tak kritiky nejen v mediích, užívají mnohdy členové SCRC raději názvu Tajný výlet.

Ať tedy použijeme název Tajný závod, či Tajný výlet, přibližme více, že tahle akce je etapová soutěž, při které nejde o čas a nerozhoduje jízdní zkušenost, zralost a jezdecký um jezdce. Co však je důležité, je bystrost, pozornost, chápavost a další obdobné vlastnosti, neboť trasa je vždy plná úkolů, jež musí jezdec plnit. Především pak je náročná na orientaci s dojezdem do cíle, který je - jak název soutěže vypovídá - tajný.

Tato legendární motoristická soutěž, v níž se soutěžící dostávají pomocí šifer a nápověd z jednoho tajného místa na druhé, kdy vyluštěním šifry jedné, zjistí vždy další následující místo a nakonec i cíl závodu, je plná dobrodružství, legrace a pohody s kamarády, kteří s Vámi jedou v družstvu. Je to skvělý způsob, jak se s přáteli blíže poznat a jak utužit skupinu, či navázat nové vztahy. Motocykl je v tomto případě nezbytnou součástí celé soutěže, ale slouží pouze jako dopravní prostředek.

Soutěž je doplněna atraktivními disciplínami se spoustou překvapení. Závod má vždy svého vítěze, ale nikdy poražené. Každá posádka a skupina má šanci se dostat nejen do cíle, ale i na všechna svá stanoviště. V cíli pak na všechny soutěžící čeká večeře a povětšinou i bujaré veselí.

A právě podobný etapový víkend čekal na soutěžící, kterých bylo více než sto dvacet, koncem měsíce června. Měli jsme možnost být s redakcí přímo u dění a vyzkoušet i část trasy, jež vedla přes dvě stovky kilometrů krásných silniček povětšinou malebnou krajinou, s dojezdem do Moravského krasu, kde zázemí poskytl překrásný kemp u rybníka Olšovec v Jedovnici.

Vítězná družstva obdržela mimo originální cenu několika kilogramů brambor též výtisky našeho časopisu. Bujaré veselí trvalo skutečně až do pozdních nočních hodin a Generál opět bavil své posluchače svými historkami nejen z cest. Velké uznání patří pořadatelům, kterým přejeme za naše čtenáře mnoho dalších, podobně úspěšných ročníků, jako byl právě tento. A snad, kdo ví, někdy spolu opět na některém z příštích Tajných závodů na shledanou!

Za redakci MotoRute: Jurek

Foto: Renáta Dudková


Tajny_zavod_2016_001
Tajny_zavod_2016_001
Tajny_zavod_2016_002
Tajny_zavod_2016_002
Tajny_zavod_2016_003
Tajny_zavod_2016_003
Tajny_zavod_2016_004
Tajny_zavod_2016_004
Tajny_zavod_2016_005
Tajny_zavod_2016_005
Tajny_zavod_2016_006
Tajny_zavod_2016_006