Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Velikonoce po motorkářsku

Jurek Hueber, 25.4.2011

            Velikonoce po motorkářsku.

            Jistě to každý znáte. O velikonočním pondělku, hned zrána vycházejí šmigrustníci s karabáči, tatary, jalovci popřípadě s pentlemi ozdobenými vařechami a většinou do igelitek skladují vyšmigrustované vajíčka. Obcházejí dům od domu, ve městech pak své známé a za bujarého veselí koledují a pomlázkami švihají děvčata a vše, co je v chalupě pohlaví ženského. Někdo tyto velikonoční zvyky a tradice udržuje, jinému jsou lhostejné. Kolem velikonoc se váže mnoho zvyklostí a jejich příprava je mnohdy již samotnou radostí a slávou pro leckteré ženy a dívenky. Dlužno dodat, že oslavy velikonoc jsou spojeny především s památkou vzkříšení Krista, což pro člověka nese určitou naději, nad kterou by měl se v životě zamyslet snad každý. Kolem svátků velikonoc je také mnoho slávy a na jejich „ducha“ se jistě každý rád těší, neboť chtě, nechtě, se jejich atmosféra dotýká každého z nás. Vždyť též ne nadarmo se o nich říká, že jsou svátky jara a jaro, je pro motorkáře začátkem sezóny.

            Nápad, jak spojit tyto tradiční svátky v motorkářskou akci, není jistě ničím novým, neboť lze v mnohém nejen improvizovat, ale přizpůsobit ji též do různých odvětví. Motorkáři tak mohou vyzdobit své motocykly tatary a pentlemi a podobně mohou objíždět své známé motorkářské přítelkyně a manželky svých přátel v sedle, a koledovat, a pomlázkami šibat ostošest. Snad jen tu velikonoční štamprličku, tu si musí každý přec jen odříct. Ale ono nakonec, někdy méně je vlastně více a v tomhle případě bude platit dvojnásob.

            A tak letošní Velikonoční pondělí, několik motorkářů na severní Moravě podobně nezahálelo a rozhodlo se tuhle myšlenku uvést ve skutečnost. Bylo možno spatřit větší skupinu motocyklů objíždět různá místa a „trestat“ něžné dívenky, ženštiny, manželky, ale bylo možno spatřit i divokou švihanou drsných motorkářek, které přijely na svých strojích a byly dlouhými tatary mláceny před zraky mnoha motoristů, na čerpacích stanicích, hlava, nehlava. K tomu všemu nechyběla spousta recese a s ní notná dávka legrace, neboť motorkářky pojaly tuhle akci mimořádně odpovědně a kromě napečených velikonočních beránků, připravily též pro motorkářské koledníky úžasné výslužky v podobě motorkářských perníků, šunkových vajec, či čokoládových výrobků s velikonoční tématikou.

            A tak na tyhle velikonoce bude parta kamarádů v sedle jistě ráda vzpomínat, protože byly prostě povedené a tihle kluci a holky si opět dokázali, že to prostě jde. No, zbývá snad jen dodat, že by bylo krásné, kdyby se tenhle svátek ujal v motorkářské veřejnosti, jako tradice. Vždyť Velikonoce jsou přece krásný svátek a za tu pohodu a radost, to přece stojí.       

 

Video:  http://www.youtube.com/watch?v=JsKLlwXoouo

 


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor