Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Aktuality

Vítanie jari aneb osmé setkání Cenduro

Jurek, 28.5.2014

Nádherné prostředí slovenských hor - Velké Fatry, Nízkých Tater a Strážovských vrchů, bylo místem osmého setkání Cendura. Na sto dvacet účastníků se druhý květnový víkend sjelo v kempu Tília Gäceľ u Dolného Kubína, aby si užili pohody, vyprávění z cest, báječné vyjížďky, sdílení zkušeností a možnosti seznámení se s novými kamarády.
Zázemí kempu u řeky Oravy bylo základnou, kde nechybělo chutné jídlo a pohodlné ubytování. Přesto však více než čtyřicet skalních dalo přednost vlastním stanům, neboť počasí přálo.

Páteční večer patřil Marku Slobodníkovi, který promítal fotografie a vyprávěl své zážitky z cesty Jižní Amerikou na Jawě 250, spolu se žlutými trabanty. Marek na setkání přijel poněkud netradičně, a to na starém pionýru Jawa 21 o obsahu padesáti kubických centimetrů. No vždyť jsme na nich začínali všichni a Marek to měl z nedaleké Bánské Bystrice, oproti předchozím absolvovaným cestám na tomto stroji Kazachstánem, opravdu co by kamenem dohodil.
Jak můžeme v současnosti sledovat v kinech a na televizních obrazovkách, cestování s trabanty po Jižní Americe není procházka růžovým sadem, a tak pátečnímu Markovu vyprávění naslouchali všichni účastníci s velkým zájmem. Přece jen, mnozí z nás cestují na velkých strojích a vydá-li se někdo na podobnou „štreku“ na Jawě 250, vyžaduje to notný kus odvahy i zkušeností. Spát se pak šlo, jak už to bývá na podobných setkáních, v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách.

Sobotní den patřil především vyjížďce nazvané „Kotár rallye“. Ta byla připravena tak, aby se dala zvládnout na cestovních pneumatikách a se spolujezdcem, ale přesto pořádně prověřila tlumiče strojů účastníků tohoto orientačně - zábavného výjezdu. Po krátkém ranním brífinku s předáním informací k trase vyrazily jednotlivé týmy na cestu v několikaminutových intervalech podle instrukcí v itinerářích, které byly vlastně roadbookem.
Trasa vedla malebným prostředím, po klikatých cestách a cestičkách s krásnými rozhledy nejdříve na jihovýchod směrem na Pucov, Lúčky a Partizánskou Ľupču. Dále se pak cesta klikatila mezi kopci Národního parku Nízké Tatry směrem k pohoří Veľká Fatra. Pro zájemce byla připravena šotolinová „enduro vložka“, mnohými pak označovaná za nejhezčí část vyjížďky.
Účastníky následně čekaly úseky zákrut na kvalitním asfaltu přes Donovaly a Harmanec, aby pak opět sjeli na vedlejší cestičky a pokračovali klikatým okruhem Strážovskými vrchy. Poslední třetinu trasy tvořil návrat západní stranou Veľké Fatry a zkratkou v duchu „sice je to dál, ale zato horší cesta“ směrem k Dolnému Kubínu.
Protože bylo možno volit dlouhou či kratší variantu trasy, vraceli se do kempu někteří na pátou hodinu s nájezdem něco přes 200 km, ale také až v osm s „natočenými“ 350 kilometry.
Večer pak nechybělo slavnostní vyhodnocení s předáváním mnoha cen věnovaných sponzory. Závěr večera patřil opět promítání a vyprávění z cest po Gruzii či na Bajkal.

Dá se říci, že osmé setkání Cendura se vydařilo na 100%. Technicky bylo vše zajištěno a počasí vyšlo nádherně, takže všichni byli spokojeni. Alespoň to bylo znát na tvářích všech přítomných, kteří když se v nedělní dopoledne rozjížděli do svých domovů, slíbili si, že podzimní setkání „Cenduro babí léto“ v polovině září si rozhodně nenechají ujít.

Nelze nezmínit osobnost hlavního organizátora akce Břeťu Havla, známého též pod přezdívkou „Prezi“, který je také zakladatelem stránek Cenduro. Jemu a jeho přátelům patří velký dík za tyto skvěle přichystané akce. Kdo něco podobného nepřipravoval, jen stěží si dokáže představit, co podobné organizování obnáší.
Zmíníme- li vlastní název Cenduro, pak je potřeba přiblížit, že se jedná o zkratku názvu pro „Cestovní Enduro“. Cenduro je zvláštním a svým způsobem originálním, svobodným a pohodovým projektem, jehož činnost byla započata na jaře 2010. Zahrnuje jak Českou, tak i Slovenskou republiku. Je rovněž prvním projektem sdružujícím majitele a příznivce "cenduro" motocyklů bez rozdílu továrních značek. Má své webové stránky, jejichž výjimečnost spočívá i v tom, že od svého samotného začátku fungují na doménách.cz a .sk.
Cenduro je portálem, kde funguje frekventované diskusní fórum - nejdůležitější část stránek. Fórum činí Cenduro živým, každodenně navštěvovaným místem, kam se jeho členové a příznivci opakovaně a rádi vracejí. Stánky jsou otevřené každému se zájmem o motorky a cestování bez jakéhokoli omezení. Registrace a členství na Cenduru jsou zdarma - členů je zde aktuálně registrováno okolo čtrnácti set a počty příznivců pravidelně web navštěvujících jdou do desítek tisíc.
Kromě diskusní části jsou zde, podobně jako na webu MotoRoute, doplňovány informace o dění, články, novinky, fotografie, pozvánky na akce, tipy na výlety, ankety, soutěže atd.. Na konečné podobě stránek se mohou rovněž podílet členové webu prostřednictvím svých připomínek, návrhů, nápadů i případnou spoluúčastí při doplňování obsahu. Cenduro je v kontaktu s dalšími portály, které se věnují cestování, pobytu v přírodě a motocyklům. V neposlední řadě spolupracuje právě i s naším časopisem.

A tak závěrem přejeme všem členům, čtenářům i přispěvatelům portálu Cenduro, www.cenduro.cz / www.cenduro.sk, stejně jako Břeťovi, mnoho dalších, podobně skvělých akcí, jako bylo právě toto Vítanie jari. Těšíme se na další podobná setkání, jež jsou otevřena všem pohodovým lidem, jakými zpravidla všichni cestovatele jsou.

Foto: daliss









Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor