Nacházíte se: CESTOPISY / Zahraniční cestopisy

Okolo Grossglockneru - den 2.

Buben, 23.7.2013

Druhý den se probouzíme opět do krásného letního dne a vyrážíme z Heiligenblut na jih do Lienzu. Projedeme Winklernem a začneme v zatáčkách stoupat vzhůru k passu Isselsberg. Odsud se otvírají pěkné výhledy na Alpské vrcholy nad Lienzem. Projedeme městem a po silnici 108 nabíráme směr sever a v obci Huben odbočujeme vpravo na L26. A začínáme nabírat výšku až do obce Kais am Grossglockner. Zde zahneme vpravo na Kaiser Glocknerstrasse. Zde je nutno projet mýtnicí za  - a teď bych kecal jestli - 4 EUR za motku. Prohodíme s výběrčím pár slov, aby věděl, že nejsme Rakušáci a valíme dál až na konečnou v obci Huteralm, kde je veliké parkoviště jako výchozí bod pro tůry na GG. Zde jsme svědky transportu betonu vrtulníkem na Erzhog Johann Hütte.

  

     

 Po sjezdu z Kaisu se vydáváme do údolí řeky Isel, na jehož konci má být veliký vodopád. Cestou nakupujeme něco málo na svačinku ve Sparu ve městě Matrei. Cesta údolím se klikatí podél řeky, a tak si užíváme příjemné svezení v náruči okolních kopců. Po příjezdu na parkoviště zjišťujeme, že k vodopádu to je prý určitě přes kilometr, tak otáčíme a šplháme nenápadnou silničkou na stráň nad řekou Isel u pensionu Groderhof. To vám byla krása, až se tajil dech. Sundali jsme mundůr včetně ponožek a bot samozřejmě, a to se zase tajil dech všem dalším příchozím. Vybalili sváču ze Sparu a hodovali při tomhle úžasném výhledu. Všem doporučuji si sem vyjet.

  

Vracíme se do Matrei a pokračujeme na sever po silnici 108 až do Felbertauernu, kde se zanoříme do tunelu, který ústí po pár kilometrech na opačném konci hory v kraji Salzburském. Sjíždíme dolů do Klausenu a odbočujeme vpravo po 168 na Uttendorf. Odtud vede odbočka vpravo do údolí až k přehradě Tauernmoossee. Přijíždíme ovšem s křížkem po funuse, jelikož notný kus pod přehradou se musí zaparkovat a nahoru vás vyvážejí autobusy. A poslední jsme samozřejmě prošvihli. Škoda. Alespoń že zatáčky stály za to. Pozor ale na všudypřítomné krávy, které nám dvakrát zkřížily cestu. 

  

Do dalšího údolí po silnici L215 z Kaprunu kvůli pokročilé době už nezajíždíme a odbočujeme až o pár set metrů dál na GGHAS. Zapínáme kamery a v zapadajícím slunci letíme, jak Vstrom 650 dovolí samozřejmě :-) , vzhůru. Provoz poklesl na minimum, takže jízdu a všechny ty zatáčky si patičně užíváme. Na vršku za vyhlídkou Fuscher Törl vstřebáváme emoce a děláme poslední fotky toho dne. 

  

nájezd celé trasy dle mapy: 326 km

 

 


Zvětšit mapu

Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor