Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Servis a údržba motocyklů

Přenosná tlaková myčka Helpmation

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 1.8.2017

Přenosná tlaková myčka Helpmation GFS-C1

Jak už bylo psáno v magazínu MotoRoute 4/2017, máte-li na dvoře, v garáži nebo na chalupě přívod vody, umytí motorky je snadná věc. Nejeden z nás však tuto vymoženost nemá a hledá alternativy. U domu můžeme běhat dovnitř a ven s kýblem vody, pak na trhu existuje několik čerpadel, které by tuto svízel dokázaly vyřešit v kombinaci s vlastní studnou, blízkým rybníkem nebo potokem. Hmmm... Ovšem nutností je také přívod elektřiny. Existuje však řešení, které je nezávislé a voda i elektřina je v jednom balení. Vyzkoušel jsem přenosnou tlakovou myčku Helpmation GFS-C1, která má vlastní akumulátor a zároveň je možné ji napájet z 12V zásuvky v autě a na motorce. 

Podobných myček mi prošlo rukama už několik a musím říct, že tahle vypadá hodně dobře. Zpracování je velmi kvalitní, propracované jsou detaily, vhod přijdou pojezdová kolečka i kapsa na příslušenství. Je to řešení výše popsané situace?

 

Na ovládacím panelu je voděodolný kolébkový spínač, který v nulové poloze nechává myčku v pohotovostním režimu a zároveň umožňuje nabíjení akumulátoru přiloženou nabíječkou. Pro tu je určena spodní zásuvka, jíž voda nijak zásadně nevadí. 

Přepínáním vlevo a vpravo pak volím použití na akumulátor nebo 12V zdroj. Rychlospojka pro hadici je dostatečně bytelná i pro nechtěné škubnutí. 

Myčka má oddělitelnou 17-ti litrovou nádobu na vodu, systém je velmi jednoduchý a přesný, stačí jen pootočit ve směru šipek a nádobu odebrat. 

Myčka s příslušenstvím váží 7 kg, po naplnění zásobníku vodou se zvýší na 24 kg, takže oddělitelnost nádoby a ramenní popruh přijdou vhod. 

S prázdnou nádobou lze pak dojít k nejbližšímu zdroji vody a plnou pohodlně přinést zpět. V obou částech myčky je umístěné sítko pro případné nečistoty, proto by ani voda z potoka neměla udělat žádný problém. 

Příslušenství je bohaté a hadice má délku 6 metrů, což je vzhledem k mobilitě myčky více než vyhovující. 

Celý systém je účelně zapojitelný rychlospojkami, samotná stříkací pistole pak umožňuje regulaci tlaku a intenzitu proudu vody od osvěžující mlhy po ostrý čistící paprsek. Šroubovací nádobka dovoluje mytí se saponátem, který může být i hodně hustý, protože přisávání automaticky saponát naředí. 

Součástí příslušenství je i kartáč na hrubší nečistoty a na plošné umývání, třeba karoserie od auta. 

Přestože by to zvládla i regulovatelná pistole, výrobce nešetřil a přidal sprchovací nástavec. Ten se bude hodit po práci na umytí sebe samého, nebo třeba na dovolené autem. Myčka se pohodlně vejde do kufru auta a moc místa nezabere, zhruba jako malé palubní zavazadlo do letadla. Rozměry myčky jsou 535  x 230 x 355 mm. Voda může mít teplotu i 50°C, sprcha proto bude velmi příjemná.

Během provozu se může přihodit cokoliv, proto je součástí balení sada několika drobných náhradních dílů pro výměnu svépomocí. 

V samostatné schránce je přívodní 3 metry dlouhý kabel pro napájení 12V ze zásuvky auta nebo motorky. Odzkoušeno a funguje stejnou silou jako na akumulátor myčky, tedy její akumulátor je velmi silný. U motorky doporučuji mít nastartováno s ohledem na menší kapacitu její baterie. Výkon myčky 60 W odpovídá rozsvíceným světlům, což motorka utáhne bez problémů. 

Počasí před testem bylo skutečně letní, tak nebylo lehké najít vhodné místo k zašpinění motorky, ale povedlo se. 

Jeden den špinění, druhý den čištění :-)

Jdu na to!

 Sorry za kvalitu videa, omylem nastaveno špatné rozlišení...

Motorka byla na první nádobu umyta jen vodou bez použití mechanických pomůcek a bahno se podařilo odstranit. Finální umytí pak proběhlo i s mycí houbičkou a saponátem, aby byl výsledek dokonalý, což spotřebovalo další půlku nádoby. Při použití metličky a houbičky hned od začátku by se dala motorka kompletně umýt na jednu nádrž.

 

Myčka mě svou funkcí i kvalitou přesvědčila. Nenahradí výkonem stroje na 220V, není to však ani její účel, takže odpověď na otázku, zda vyřeší problém popsaný v úvodu, zní ANO. Myčka navíc přispěla ke všeobecnému veselí při probíhající oslavě dětských narozenin, jak je trochu slyšet ve videu, takže se nádoba po umytí motorky plnila ještě třikrát, dokud mě to nepřestalo bavit... Kapacita a výkon akumulátoru je vynikající a za cenu 3.990,- Kč je poměr kvalita/cena/výkon zcela v pořádku.