Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / Cestovatelská a expediční výbava

Test kamery Xiaomi Yi 4K+

Redakce MotoRoute, 23.6.2017

Firma Xiaomi přišla s novinkou označenou Yi 4K+, o které tvrdí, že jde o první akční kameru, která umí natáčet 60 fps ve 4K a že má hardware o třídu lepší než GoPro Hero 5, to vše za poloviční cenu.

My jsme si na kameru trochu "posvítili" a otestovali ji na motorce v Rakousku. Jaká je? K tomu se dostaneme, ale pěkně od začátku.

 

Kamera je zabalena v pěkné bílé krabičce z tuhého papíru. Balení vypadá opravdu dobře, krabice se ale dost špatně otvírá, spodní část se těžce vysunuje z víčka.

Po otevření přichází další negativum, tentokrát trochu závažnější – minimum příslušenství v základním balení. Je zde samotná kamera, průhledné voděodolné pouzdro, USB kabel a pouze 2 upevňovací prvky – šroub a držák s vnitřním závitem. V našem balení navíc nebyl český návod. Některé jiné outdoorové kamery jsou už v základu vybaveny lépe. Vybavenost srovnává například tento výběr nejlepších.

Pokud tedy chcete kameru kamkoliv upevnit, je potřeba dokoupit další držáky.

Kamera i pouzdro vypadají dobře a nepůsobí lacině. Pouzdro je ale, aspoň na pohled a omak, z docela křehkého plastu, takže by pravděpodobně nějaké větší nárazy a pády nepřežilo. Raději jsme to však nezkoušeli.

 

Kamera se zapíná tlačítkem na horní straně, kterým také aktivujete a deaktivujete záznam. Další věci, jako je nastavení atd., ovládáte přes dotykový displej na zadní straně, kde se zároveň i zobrazuje záznam. Ovládání je intuitivní a jednoduché i bez návodu.

Horní hardwarové tlačítko, tedy zapnutí/vypnutí kamery i záznamu, se dá mačkat i přes voděodolný obal. Ten se otevírá odjištěním na horní straně a vyklopením celé zadní stěny.

Yi 4K+ má několik režimů natáčení videa a umí i fotit. Vše si nastavíte jednoduše v menu. Hardwarové předpoklady jsou papírově skvělé – čip Ambarella H2 SOC, elektronická stabilizace obrazu, vestavěný gyroskop a akcelerometr, přenosová rychlost 40 Mbps atd. Do budoucna se chystá i hlasové ovládání. Veškeré technické parametry zde nemá cenu popisovat, najdete je na webu dovozce, podívejme se spíše na naše konkrétní zkušenosti.

Přiznáváme, že během doby testu jsme ani nevyzkoušeli všechny možnosti nastavení, je jich totiž opravdu dost. Kameru jsme zkoušeli na motocyklu Honda Africa Twin na silnici i v lehčím terénu, převážně za dobrého počasí, ale v noci i zmokla a schytala taky nějakou vodu a bláto při průjezdu brodem.

 

Shrnutí zkušeností je jednoduché – příjemné překvapení. Xiaomi Yi 4K+ není jen další GoPro klon, který se snaží přiblížit svému vzoru a bodovat zejména nižší cenou. Kdepak, kvalita obrazu je vynikající, detaily jsou velmi dobře prokreslené, barevné podání skvělé.

Pravda, praktické využití 4K videa je prozatím ještě poněkud horší. Výsledné soubory jsou obrovské, takže brzy zaplníte paměťovou kartu (je zde microSD až 128 GB), přenos dat pak trvá dlouho, zpracování je náročné... Zkrátka, jestliže chcete dělat 4K video, nestačí vám jen tato kamera, je třeba mít i dostatek velkokapacitních karet s velkým datovým tokem (při koupi řekněte, že je to pro kameru, obyčejné karty nestíhají), nadupaný počítač na editaci, vhodný software atd.

Při natáčení záběrů z motorky je potřeba mít záznam v 60 fps, zejména pokud je kamera upevněna přímo na motorce. Na helmě je vypružená a stačí i 30 fps, ale napevno na motorce vznikají při otřesech na záznamu „vlny“, právě kvůli nízké snímkovací frekvenci.

Nám se nakonec jako nejpraktičtější osvědčilo nastavení na „obyčejné“ Full HD při 60 snímcích za sekundu. Možná si teď řeknete, že na to nepotřebujete takto nadupanou mašinu, protože to zvládne i levnější a obyčejnější zařízení. Tedy, technicky ano, ale kvalita obrazu nebude stejná. Xiaomi má obraz výborně prokreslený, zvládá dobře kontrasty, rychle reaguje. Na videu níže si povšimněte například jízdy proti slunci, kdy je obraz stále dobře „čitelný“, také jsme zařadili průjezd tunelem, kdy je vidět rychlá reakce na změny světelných podmínek, či jízdu po kamenitém terénu, kdy to opravdu hodně drncalo a obraz přesto není roztřesený.

Snad jen zvuk z vestavěného mikrofonu není ideální, to se však dalo čekat, je tomu tak u všech kamer a je to dáno technicky - umístěním v pouzdře, velikostí atd. Pro kvalitní záznam zvuku je prostě nutný externí mikrofon.

Zkrátka, jedná se o velice povedený výrobek, který dělá skvěle to, co má – tedy točí videa s kvalitním obrazem. K dokonalosti chybí pár detailů, zejména více příslušenství v základním balení.

 

Zkušební video z kamery Xiaomi Yi 4K+

Za zapůjčení kamery děkujeme firmě Beryko.