Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

3 nejčastější mýty motoristů o povinném ručení

Generali, 27.2.2015

 

 
Nejen začátečníkům, ale i ostříleným motoristům se nevyhýbají mýty ohledně povinného ručení a dopouštějí se mnoha chyb. I když po silnicích jezdíte mnoho let, ujistěte se, zda znáte všechna fakta, která se k pojištění vozidel vztahují.
 
 
 
 
 
1. Vozidlo neprovozuji, platit pojištění nemusím
Po zániku povinného ručení má vlastník vozidla povinnost do 14 dní uzavřít pojištění nové. Nařizuje to zákon o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozováním vozidla. Pokud nechcete s automobilem jezdit, odevzdejte státní poznávací značky a osvědčení o registraci vozidla do tzv. depozitu na registru vozidel. Pokud tak neučiníte a zároveň neuzavřete pojištění nové, dopouštíte se přestupku, za který vám správní orgán může uložit pokutu až do výše 20 000 Kč. 
 
2. Pro sjednání povinného ručení čekám na všechny doklady
Víte, kdy máte uzavřít povinné ručení, když kupujete ojetá auto? Už od data podpisu smlouvy o koupi. Často ovšem ještě po podpisu několik dní čekáte na další doklady a nedochází vám, že už byste dávno měli být pojištěni.  Pokud jste se rozhodli pořídit si starší automobil, pro uzavření pojistky originál technického průkazu nepotřebujete. Taková situace může nastat, pokud si původní vlastník například potřebuje ponechat technický průkaz kvůli oznámení změny vlastnictví na registru vozidel. Přitom nejjednodušší variantou, jak rychle auto pojistit a zároveň splnit své zákonné povinnosti, je sjednání povinné ručení online. A jde i o nejvýhodnější variantu. Například pojišťovna Generali vám k povinném ručení  Komplet a Exkluziv přidá navíc i pojištění následků střetu se zvířetem.
 
3. Po předání vozidla do autobazaru pojistku hned ruším
Málokdo si při tzv. komisním prodeji vozidla v autobazaru uvědomuje, že do doby reálného prodeje automobilu je stále jeho vlastníkem. Po předání vozu do autobazaru proto vlastník velmi často zruší povinné ručení. Mnoho motoristů se domnívá, že „na pár týdnů se to zvládne“. Po dobu umístění v autobazaru však nezanikají povinnosti vlastníka vozidla, pokud se s autobazarem nedohodnete jinak. Autobazar se může stát pojistníkem povinného ručení, ovšem v praxi bývá pojištění ponecháno na zodpovědnosti vlastníka či provozovatele vozidla. Rušte tedy pojistku až po podpisu kupní smlouvy s kupujícím. V případě nepojištěného vozidla jde způsobená škoda při manipulaci či předváděcí jízdě v autobazaru na vrub vlastníka – tedy vás.
 
Dejte pozor na příklady, které jsme popsali výše, a pamatujte, že jakýkoliv pohyb vozidla po veřejné komunikaci bez povinného ručení je hodnocen jako přestupek, kdy zaplatíte pokutu od 5 000 do 40 000 ve správním řízení. Pokud navíc zaviníte dopravní nehodu, finanční dopady mohou být nedozírné. Nepodléhejte mýtům, které slýcháte mezi známými, a sjednejte si povinné ručení pohodlně online. Rozhodně se to vyplatí!