Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

5 motocyklových závodů letošního roku, na kterých nesmíte chybět

23.4.2015

Léto se blíží a pokud byste rádi ukojili svou vášeň pro dvě rychlá kola a vrtá vám v hlavě, co navštívit, tak zde se můžete dočíst o pěti fantastických motocyklových závodech, které musí spatřit i vaše zvědavé oko. Tyto události vám zaručeně nezklamou. Nahuštěná a perfektní atmosféra, spousta fanoušků, adrenalin burcující závodníky k co nejlepším výkonům a napětí až do samého konce závodu. To vše a mnoho dalších nezapomenutelných momentů můžete zažít i vy. Rozhodně nebudete své návštěvy litovat.

 

1) BRNĚNSKÉ GRAND PRIX SILNIČNÍCH MOTOCYKLŮ

Nejprestižnější seriál motocyklových závodů se po roce opět vrátí na brněnskou půdu. I když se nad MS v Brně pro letošní rok schylovala mračna, nakonec se pro tuto velkolepou akci a jeho jubilejní 50. ročník našlo místo v rozpočtu a Masarykův okruh setrval i pro letošek v programu MS.
V pořadí jedenáctá Velká cena proběhne v Brně mezi 14. - 16. srpnem. Závodní okruh má svou dlouholetou historii, nynější podoba byla vybudována mezi lety 1985 – 1987. Okruh se všeobecně těší velké oblibě jak u jezdců, tak u diváků. Na jedné z nejdelších tratí MotoGP se opět utkají ti nejlepší světoví motocykloví závodníci v čele se stávajícím mistrem světa Marcem Márquezem, loňským vítězem brněnského okruhu Dani Pedrosou, kteří si to rozdají s aktuálně nejlepší dvojicí Valentinem Rosiim, Andrea Doviziosem a dalšími jezdci té nejvyšší motocyklové špičky. Víkend plný napětí začne v pátek 14. srpna, kdy proběhnou první dva volné tréninky. V sobotu dopoledne a těsně po obědě se odehrají třetí a čtvrtý volný trénink a posléze i kvalifikace 1, 2. Očekávaný vrchol se uskuteční v neděli. Po dopoledním warm upu nastoupí závodníci v 14:00 na start velkého závodu. Proto neváhejte a přijeďte i vy na Masarykův kruh a užijte si senzační víkend. Nemusíte čekat v kolonách, mačkat se v přeplněných autobusech a dlouhých frontách před vchodem. Pokud máte vlastní stan a jste skupinka veselých přátel, tak letos si můžete i vy vychutnat celé tři dny nepřetržitě na okruhu v kempu vzdáleného jen 15 metrů od závodní dráhy.
Neváhejte a zarezervujte si vstupenky hned teď, k dispozici je jich celá řada. Přírodní i sedadlové tribuny různé ceny a samozřejmě i VIP vstupenky. Grand Prix v Brně bude v Česku jak jinak než jedním z největších motocyklových svátků v tomto roce. Buďte jeho součástí i vy.

 

2) ZÁVOD ISLE OF MAN TT (TOURIST TROPHY)

Každoročně na ostrovu Man přivítá několik tisíc diváků, fanoušků, jezdců, aby byli součástí legendárního motocyklového závodu – Isle od Man TT, který se řadí mezi ty nejnebezpečnější na světě. Po dobu dvou týdnů se ostrov uprostřed Irského moře rozzáří a odvážní jezdci se mezi sebou utkají o ty nejvyšší posty. Vše započne večer 30. května a vyvrcholí 12. června. Diváky čeká parádní podívaná ve všech třídách – Superbike TT, Supersport TT, Superstock TT, Lightweight TT, Sidercar TT či TT Zero Chalenge. Jedním z hrdých sponzorů celé akce je společnost Pokerstars a je také hlavním sponzorem Pokerstars Senior TT, který se bude konat 6. června. Závod ale není nic pro slabé povahy a bázlivé. Jak tvrdí Conor Cummis, jezdec v PokerStars Senior TT nejdůležitější je se vždycky vrátit v bezpečí do cíle.

 

3) ALPE ADRIA CUP

Již mezi 15. a 17. květnem toho roku se odehraje na okruhu v italské Adrii první závod v rámci šampionátu Alpe Adria Road Racing. Letos je v programu zahrnuto celkem šest zastávek a stejně jako v loňském roce je pro Českou republiku velkou ctí, že jedna z nich se odehraje na naší půdě. V červenci, od 17. – 19., bude Autodrom v Mostě tradičně pořádat čtvrtou bitvu šampionátu pořádanou slovenskou agenturou Slovakia Racing. Již teď je známý předběžný časový harmonogram, ve kterém sami uvidíte, na co se můžete těšit. Neváhejte a zpříjemněte si prázdninový víkend něčím speciálním a navštivte mostecký Autodrom.

 

 

4) EVROPSKÝ ŠAMPIONÁT SUPERSTOCK 600

Pro ty, kdo by se chtěli ohřát, rádi by v nejbližší době vyrazili někam dále za hranice a u toho shlédli kvalitní motocyklovou podívanou, nabízí se návštěva italské Imoly. Zde si 10. května změří síly jezdci v rámci Evropského šampionátu Superstock 600. Již jedenáctou sezonu tohoto podniku odstartoval závod ve španělském Aragonu, následován okruhem v nizozemském Assenu. Celý šampionát je specifický tím, že zde závodí pouze jezdci v rozmezí 15-24 let. Pokud se tedy chcete pokochat pohledem na mladé dravce, jistě italský výlet obohaťte o návštěvu Imoly.

 

5) SVĚTOVÝ ŠAMPIONÁT V SUPERBICÍCH

Pro fanoušky superbiků se nabízí jako ideální volba návštěva portugalského Algarve. Na místním autodromu totiž 7. června proběhne již sedmé kolo Světového šampionátu v superbicích, hned těsně po britském zápolení. To se odehraje o dva týdny dříve na okruhu v Doningtonském parku. Na červnovou podívanou v Portugalsku jsou již teď v prodeji lístky a na návštěvníky čeká bohatý a velmi atraktivní program. Ten započne už 5. června v pátek v 9:15 volnými tréninky a vyvrcholí v neděli, kde se v dopoledním programu pokocháte warm-upy a následně I finálovými kláními. Závodníci si to mezi sebou rozdají na okruhu dlouhém těsně přes čtyři a půl kilometru, na kterém bude testovat jejich jezdecké schopnosti celkem 15 zrádných zatáček. Zavítejte tedy na jih a dovolenou v Portugalsku osvěžte o parádní motocyklový zážitek.

Ať už se rozhodne pro jakýkoliv motocyklový závod, dopředu se ubezpečte o jeho kvalitě, zázemí pro diváky a načasujte si jej v příhodnou dobu. Určitě není zcela od věci se zaopatřit podrobnou mapou místa a okolí, kam se chystáte, či si stáhnout do svého mobilu, respektive tabletu, spolehlivou geografickou aplikaci.

Úvodní foto: Willtron