Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Novinky ze světa motocyklů Honda

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 30.5.2023

Nový Transalp a Hornet teď rozvířili vášnivé debaty motocyklových nadšenců, čímž lehce zastínil příchod modelu EM1 e:, což je první elektrický skútr značky Honda určený pro evropské zákazníky. Honda má velmi ambiciózní plán do roku 2025, kdy by chtěla na trh uvést minimálně 10 elektrických modelů skútrů a motorek. 

EM1 e:  první elektrický skútr značky Honda

Honda tak oficiálně do Evropy přináší první elektrický model na řidičák AM, což je skvělá nabídka nejen pro mládežníky hledající rychlý „nebenzínový“ dopravní prostředek hlavně do města. U tohoto modelu při plném nabití akumulátoru nazvaném Honda Mobile Power Pack e: se uvádí dojezd 41,3 nebo 48 kilometrů v režimu ECONOMY. 

K nabíjení slouží nabíječka s výkonem 270 W s jednofázové zásuvky 100-240 V. Samotná baterka váží 10 kg, což není tolik, aby se nedala ze skútru vytáhnout, vzít si ji domů nebo kanceláře a bezpečně nabít. S ohledem na udávaný čas 6 hodin do stoprocentního nabití ji za pracovní den nabijete úplně v pohodě. A pokud byste ji nabíjeli opravdu každý pracovní den, 2500 otestovaných nabíjecích cyklů tak vychází na dobrých deset let životnosti baterie. Motor v zadním kole má trvalý výkon 0,58 kW a krátkodobý 1,7 kW, režim ECONOMY má krátkodobý ostrý výkon 0,86 kW a udávaná maximálka je 45 km/h. 

Ocelový rám, teleskopická přední vidlice, dva zadní tlumiče, přední kotoučová a zadní bubnová hydraulická brzda, obě propojené u Hondy dobře známým systémem CBS, to jsou hlavní technické parametry.  Hodně oceňovaná bude výška sedadla 74 cm, což bude i pro malé postavy, celková váha i s akumulátorem je 95 kg, což je fakt málo. 

Digitální přístrojový panel má USB zásuvku typu A, pod sedlem je 3,3l schránka, skútr má zadní nosič a stupačky spolujezdce a dá se dokoupit zadní kufr s objemem 35 litrů, což na jízdu po městě je dostatečné. 

Ačkoliv čísla hovoří jasně, uvedené hodnoty WMTC jsou výsledky naměřené společností Honda při standardních zkušebních podmínkách stanovených WMTC. Zkoušky jsou prováděny na rovné vozovce se standardní verzi skútru jen s řidičem a bez dodatečné volitelné výbavy. Skutečný dojezd se tak může lišit v  závislosti na způsobu jízdy, povětrnostních podmínkách a mnoha dalších faktorech. Stejně se omezení týká i výkonnosti baterie. Nic to však nemění na faktu, že Honda udělal skvělý krok vpřed a a nový elektrický model EM1 e: si najde hodně příznivců. 

 

Nejen elektrikou však Honda žije...

S dalšími třemi japonskými motocyklovými výrobci Honda podepsala spolupráci na rozvoji výzkumu a výrobě vodíkových motorů. Takže komu se do elektromotoru moc nechce a počká si, třeba bude stejně svižně jako s benziňákem jezdit na vodík. 

Tahle badatelská komunita s názvem HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) bude odpovědná za vývoj motorů spalujících vodík v malých dopravních prostředcích. Konkrétně japonská vláda chce, aby se jednalo o motocykly, vodní skútry a lodě, stavební techniku, drony a japonské mini automobily.  

Rozvoje této technologie by měl zachovat spalovací motory, které zároveň budou eliminovat uhlíkovou zátěž naší planety. Využití vodíku ve spalovacích motorech je technická výzva, protože má velkou rychlost zápalu a hoření, což může vést k nestabilnímu spalování. Nesnadným úkolem taky bude uchovávání vodíku v tak malých dopravních prostředcích. Ale nechejme se překvapit a třeba ještě v dohledné době bude tento nápad běžnou realitou. 

 

#JustARoad 

V Hondě věří a žijí myšlenkou, že motocykl je více než pouhý dopravní prostředek a mnohem víc než jen obyčejný stroj. Motocykl je symbol individuality, výrazu a sounáležitosti. 

Staňte se součástí komunity majitelů Honda, mrkněte na emotivní video na kanále YOUTUBE HONDA, kde si můžete nastavit i český překlad a přečtěte si co víám Honda jako majiteli jejich motocyklů poskytuje www.honda.cz/motorcycles/owners.html

 

Pozvánka na 14. ročník oblíbené motorkářské akce! 23.-27.srpen 2023.

Honda Fest je akcí určenou pro všechny příznivce cestování, a to na jakémkoli motocyklu značky Honda. Připraveny jsou 3 celodenní vyjížďky po pečlivě vybraných, motorkářsky zajímavých nádherných trasách Nízkých a Vysokých Tater.

 

 


23YM_HONDA_EM1e_ (1)
23YM_HONDA_EM1e_ (1)
23YM_HONDA_EM1e_ (10)
23YM_HONDA_EM1e_ (10)
23YM_HONDA_EM1e_ (11)
23YM_HONDA_EM1e_ (11)
23YM_HONDA_EM1e_ (12)
23YM_HONDA_EM1e_ (12)
23YM_HONDA_EM1e_ (2)
23YM_HONDA_EM1e_ (2)
23YM_HONDA_EM1e_ (3)
23YM_HONDA_EM1e_ (3)
23YM_HONDA_EM1e_ (4)
23YM_HONDA_EM1e_ (4)
23YM_HONDA_EM1e_ (5)
23YM_HONDA_EM1e_ (5)
23YM_HONDA_EM1e_ (6)
23YM_HONDA_EM1e_ (6)
23YM_HONDA_EM1e_ (7)
23YM_HONDA_EM1e_ (7)
23YM_HONDA_EM1e_ (8)
23YM_HONDA_EM1e_ (8)
23YM_HONDA_EM1e_ (9)
23YM_HONDA_EM1e_ (9)