Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Pojištění pro motorkáře

redakce MotoRoute, Generali Česká pojišťovna, 21.3.2023

MOTORKÁŘI POTŘEBUJÍ JISTOTU, POJIŠTĚNÍ JE ŘEŠENÍM

Před sezónou každého majitele motorky napadne, jak si ji užít v co největší pohodě. Kromě vlastních řidičských schopností a celé řady jiných okolností, logicky řeší i pojištění. Jaké jsou aktuální možnosti a vyplatí se při jeho výběru zohlednit jen cenu? Zeptali jsme se Tomáše Kabeleho, motorkáře a senior manažera pojištění motorových vozidel z Generali České pojišťovny.

Mají motorkáři z čeho vybírat, když dojde na pojištění jejich strojů?

Jsem přesvědčený, že ano. Pro nás to zcela jistě není segment, který bychom opomíjeli. Naopak – sám z vlastní zkušenosti vím, že motorku si lidé pořizují ne proto, že ji potřebují, ale hlavně pro radost. Tím spíš pak chtějí, aby se pojištění postaralo o stroj, i je samotné. My jsme připravili čerstvou nabídku pro jednostopé stroje, která je opravdu hodně výjimečná. Ať už se podíváme na příznivou cenu pojištění, ale také na rozsah pojistného krytí nebo třeba asistenční služby.

Bez jakého pojištění by se rozumný motorkář neměl obejít?

Ze zákona musí mít povinné ručení. Málokdo ale tuší, že povinné ručení dnes dokáže nabídnout i motorkářům mnohem víc. Třeba vysoké pojistné limity až do 100 milionů korun a velmi důležité asistence pro případ nehody i poruchy. Nebo úrazové pojištění řidiče i spolujezdce. To by podle mého soudu měl mít ve své pojistné smlouvě každý, kdo sedá za řídítka.

Havarijní pojištění jen na sezónu dává smysl?

Jeho ceny jsme nastavili tak příznivě, že sundávat z motorky značky a dávat je do depozitu, prostě nemá smysl. Strávíte tím čas i poměrně dost energie, navíc platíte poplatky. Co je ale mnohem důležitější – i když máte motorku mimo sezónu „zazimovanou“, i tak jí hrozí rizika. V praxi nemluvíme jen o krádeži nebo škodách způsobených živly, ale setkáváte se s tím, že motorka při manipulaci s ní spadne. V lepším případě se poškodí jen ona, v horším někoho zraní… V takových případech bez havarijního pojištění sahá její majitel do vlastní peněženky, aby dal věci do pořádku.

Co asistenční služby, s nimi mohou motorkáři počítat?

Každý motorkář ví, jaká je to otrava, když se mu se strojem na cestě něco stane. Naše asistenční služba by mohla vyprávět. Nejčastěji řeší následky nehod, poruchy motorů ale i banální defekty. Typicky píchlé nebo proražené pneumatiky, výjimkou není ani to, že dojde palivo. My nabízíme asistenční služby s celkem výmluvnými názvy S, M, L a XL. Podle nich si může zájemce snadno představit, jak široký je jejich rozsah. Ty základní se ale vztahují jak na nehodu, tak na poruchu. Tu nejvyšší „bezlimitní“ ocení určitě ti, kteří na motorkách vyjíždí třeba na dovolené po Evropě.

Cestování na motorkách mnohdy znamená, že kromě posádky s ní jedou i zavazadla. Pamatuje na tohle nějak pojištění?

V každém případě s tím počítáme a navíc se pojištění vztahuje i na helmu a oblečení. Motorkářům nabízíme připojištění zavazadel, které mají dvě varianty. Ta základní řeší pojistné události, které se stanou během nehody a dojde k poškození, zničení nebo ztrátě zavazadel. V druhém případě se pojistná ochrana vztahuje nejen na nehodu, ale také na situace spojené s odcizením nebo živelními událostmi. Pojistné limity si může každý zájemce zvolit až do 100 tisíc korun.

Varianty pojištění najdete na www.generaliceska.cz/pojisteni-motocyklu