Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Pokus o dobytí jižního pólu na motorce!

22.10.2021

Royal Enfield je nejstarší motocyklová značka na světě v nepřetržité výrobě od roku 1901. Po 120 let zůstává Royal Enfield uchovatelem odkazu stavby jednoduchých a autentických klasických motocyklů, které jsou poutavé a zábavné. Při jízdě časem a těžkým terénem se Royal Enfield stal vítězem v jízdách, které testovaly vytrvalost člověka a stroje, a přitom zůstaly relevantní a žádoucí po celé věky.

Od svých skromných začátků v továrně Redditch strávil Royal Enfield více než století vytvářením nezapomenutelných zážitků a legendárních motocyklových příběhů. Na své cestě za povzbuzením a nastartováním celoživotního průzkumu provedl Royal Enfield vyjížďky po celém světě, od jízdy na nejvyšším průsmyku pro motorová vozidla na světě, až po dosažení základního tábora Mount Everest v Tibetu; od jízdy přes nejnepřístupnější horský průsmyk v Daulat Beg Oldi, Karakoram, až po jízdu přes poušť v Kutch pod malebnou noční oblohou.

Pokračováním v této cestě a připomenutím 120 let budování kultury “pure motorcycling” zaznamená Royal Enfield rok 2021 ambiciózním pokusem posunout hranice motocyklových možností. Společnost podnikne motocyklovou expedici na motorkách Royal Enfield Himalayan, aby se pokusila dosáhnout geografického jižního pólu z Ross Ice Shelf přes ledovec Leverett.

90° JIŽNĚ – Hledání pólu je koncipováno jako pocta oddanosti značky k čistému motocyklovému sportu, odvaze a odolnosti nesčetných jezdců a cestovatelů, kteří se svými cestami na motorce zapsali do historie.

Siddhartha Lal, výkonný ředitel společnosti Eicher Motors Ltd., když mluvil o milníku pro Royal Enfield a pokusu o expedici, řekl:

„120 let je pro značku dlouhé dědictví a jsme velmi rádi, že se to počítá. Během těchto let jsme vytvořili a pěstovali prosperující kulturu ježdění a objevování po celém světě. Tato snaha o průzkum je podstatnou součástí naší DNA a 90° jižně je další kapitolou v naší sérii mimořádných, epických motocyklových jízd. Jízdy jako Himalayan Odyssey v minulosti vydláždily cestu pro motocyklové dobrodružství v Himalájích a epická expedice, jako je tato na jižní pól, bude lidi dále inspirovat, aby se znovu stali dobrodruhy. Tato expedice je zkouškou vytrvalosti pro člověka i stroj, a je prvním pokusem svého druhu projet na motorce 770 km dlouhou trasu na jižní pól.“

Celá akce je koncipována jako pocta 120 let Pure Motorcycling a jako óda na všechny Enfieldery, kteří se odvážili prozkoumat něco neobvyklého. 90 ° jižně bude ambiciózním pokusem vydat se tam, kam se ještě žádný motocykl nedostal. Expedice začne z Kapského Města v Jižní Africe 26. listopadu 2021 a zúčastní se jí dva jezdci - Santhosh Vijay Kumar a Dean Coxson. Ti se pokusí dosáhnout geografického jižního pólu z Ross Ice Shelf přes ledovec Leverett ke stanici Amundsen-Scott Pole.

B Govindarajan, výkonný ředitel společnosti Royal Enfield, poznamenal:

„Je to nepřerušené dědictví po 120 let, pohánění a posouvání hranic lidského průzkumu a podpora mnoha cestovalelů. Jsou to jejich cesty a dobrodružství, které nás inspirovaly k pokusu o tuto první motocyklovou expedici svého druhu. Tento odvážný a ambiciózní pokus vyjet až na samý konec země shrnuje odolnost lidského ducha a doufáme, že jej úspěšně dokončíme jako ódu na všechny jezdce Royal Enfield a jejich vlastní inspirativní výpravy.“

Expedice bude probíhat v úzkém partnerství se společností Arctic Trucks a 90° jižně se pojede na dvou účelově postavených Himalayanech. Společnost Arctic Trucks, člen Mezinárodní asociace cestovních kanceláří v Antarktidě, je proslulá svou hlubokou odborností v této oblasti a na Antarktické plošině najela přes 3 500 000 km. V minulosti podporovali a obsluhovali několik vědeckých expedic a aktivit, stejně jako komerční expedice a expedice nevládních organizací.

Royal Enfield Himalayan, který byl uveden na trh v roce 2016, je jednoduchý, extrémně schopný motocykl, který se hodí kamkoli. Royal Enfield Himalayan, inspirovaný zkušenostmi z desetiletí jízdy v Himalájích a překonáváním tisíců kilometrů náročného terénu, byl zkonstruován tak, aby byl všestranným motocyklem, který je schopný na silnici i mimo něj. Himalayan je důvěryhodným spojencem mnoha dobrodruhů po celém světě.

Pro tuto expedici byly dva motocykly Himalayan upraveny interně, s funkčními vylepšeními, aby byly schopné jet ve sněhu a na ledu, aby mohly fungovat v extrémních podmínkách v Antarktidě. Himalayan byl testován na tuto náročnou a zrádnou cestu na ledovci Langjokull na Islandu se záměrem zrcadlit podmínky v Antarktidě. První fáze testování proběhla v září 2020, druhá fáze skončila v červenci 2021.

Vzhledem k tomu, že samotný Himlayan je kompletní a zdatný stroj, byly na motocyklu provedeny minimální změny, aby byl připraven na terén a povětrnostní podmínky v Antarktidě. Pro větší točivý moment na zadním kole bylo hlavní hnací řetězové kolo změněno z 15 zubů na 13 zubů. K dispozici je bezdušové kolo s hrotovanými pneumatikami, které umožňuje jízdu pneumatik při velmi nízkých tlacích a zvyšuje "vznášení" na měkkém sněhu a zároveň zajišťuje dostatečnou trakci na tvrdém ledu. Tým představil také silnější alternátor, aby umožnil motocyklu produkovat více proudu.

Na motocyklech se pojede po pevné sněhové trase od Ross Ice Shelf k jižnímu pólu, aby se snížil odpor motocyklu a omezily emise na naprosté minimum. Royal Enfield vědomě zajišťuje, aby expediční tým nezanechal žádnou stopu, s výjimkou stop kol, které se rychle ztratí v závějích sněhu. V souladu s naší iniciativou #LeaveEveryPlaceBetter tým zajistí, aby veškerý odpad, včetně lidského, byl odvezen zpět k likvidaci.

 

#RoyalEnfieldRides #RoyalEnfieldHimalayan #RoyalEnfield90South #RoyalEnfieldSouthPole #RoyalEnfieldAntarctica #RoyalEnfield120