Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Povinné ručení v roce 2014

5DM, 13.2.2014

Povinné ručení v roce 2014: Co se změní a jak ušetřit?

V roce 2014 si za povinné ručení připlatíme. Může za to především nový občanský zákoník, který začal platit od 1. ledna.

Na plátce povinného ručení čekají změny, které se projeví na výši jejich výdajů. Připlatí si každý, bez ohledu na počet kol svého vozidla. Celkové navýšení pojistného se však může v jednotlivých případech výrazně lišit a ovlivnit ho mohou sami řidiči.

S novým rokem čeká na majitele motorových vozidel nepříjemná změna v podobě navýšení pojistného u povinného ručení. Impulz ke zdražení přitom nevzešel přímo od pojišťoven. Na vině je nový občanský zákoník, konkrétně závazky, které z něho pro pojišťovací instituce vycházejí. Dle něj musí odvádět 3 % z výnosu povinného ručení do fondu zábrany škod a komplexněji likvidovat některé pojistné události, což v kombinaci s povinností platit výjezdy hasičů k nehodám z minulého roku markantně zvýší jejich náklady.

Zdražení pojistného za povinné pojištění vozidla se má pohybovat v rozmezí 10 až 15 %, přičemž míru zdražení ovlivní běžné faktory, jako jsou nehodovost pojistníka, datum uzavření smlouvy a parametry vozidla. Oproti pojištění automobilu ušetří majitelé motocyklů stále stovky až tisíce korun, a to především díky hmotnosti motorek a možnosti pojistit se jen na sezónní měsíce, kdy na nich opravdu jezdí.

Pojistné by měly, pokud tak již neučinily, pojišťovny klientům zvýšit v prvních měsících roku 2014. Pokud pojistník nebude s novou částkou souhlasit, má do 1 měsíce právo odstoupit od smlouvy. Nespokojení klienti a začínající řidiči hledající nejvýhodnější povinné ručení by se neměli bát využít internetové srovnávače. Při sjednání přes internet ušetří na pojistném desítky procent a mohou si vybrat nabídku, která jim bude ve všech ohledech vyhovovat.

Nejlevnější povinné ručení můžete vyhledat například na online srovnávači TopSrovnani.cz.