Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Royal Enfield Sram 411

Vintage Garage Motors a.s., 17.3.2022

Společnost Royal Enfield dnes představila Scram 411 - první crossover značky.

Nový Scram 411 je poutavý, dostupný a schopný pouliční scrambler se srdcem dobrodružného motocyklu. Scram 411, postavený na osvědčené platformě motoru LS-410 společnosti Royal Enfield a podvozku Harris Performance, kombinuje energickou agilitu v městských ulicích s kompetentními schopnostmi drsné jízdy v terénu. Každá změna v jízdní geometrii a ergonomii má svůj účel s ohledem na ideální jízdu ve městě, stejně tak po nepředvídatelných a náročných stezkách mimo městský svět.

Scram 411 je pokračováním neustálého úsilí Royal Enfield vyrobit motocykl tak, aby byl dokonalým spojencem pro každé dobrodružství. Jedním z takových je model Himalayan – první advanture motocykl od Royal Enfield. Je inspirován terénem a desetiletími zkušeností v Himalájích. Himalayan je spartánský, ale nesmírně schopný motocykl, který je ideální pro většinu jezdců hledající dobrodružství v přírodě. Model Himalayan byl uveden na trh v roce 2016 a hned získal celosvětové uznání za svůj čistý, jedinečný design a všestranné schopnosti, což jej řadí mezi nejprodávanější motocykly Royal Enfield po celém světě. Tyto vysoce uznávané a v terénu otestované vlastnosti Himalayanu byly inspirací pro více městský stylový scrambler - Scram 411.

Scram 411 je nový motocykl, který se cítí hravě a agilně na městských silnicích, se schopností mnohého využití a který je vždy připraven na vše, co mu přijde do cesty.

Royal Enfield Sram 411

Siddhartha Lal, generální ředitel společnosti Eicher Motors Ltd., jednoduše miluje plynulost a víceúčelové schopnosti modelu Scram 411. Když o tom mluvil v kontextu moderní doby, řekl:

"Ať už je to Londýn, Nové Dillí nebo Tokio, obrysy moderního městského života se neustále mění. S tím, jak se náš svět stále více zrychluje, život se dělí na shon ve všední dny a víkendové útěky, a všem mezi tím. Chtěli jsme postavit motocykl, který by bez námahy zvládl celou tuto škálu a byl dokonalým spojencem pro mladé, moderní jezdce. Scram 411 je motocykl vyrobený pro současný svět a je vždy připraven vypořádat se s jakýmkoli překvapením, které ho čeká."

Výkonný ředitel společnosti Royal Enfield, B Govindarajan, řekl o inspiraci, která stojí za novým motocyklem Scram 411 následující:

"Celosvětově vychvalovaná všestrannost Himalayanu nás inspirovala k tomu, abychom motocykl přetvořili v mladším a modernějším městském duchu. Scram 411 je výborný crossover pro mladé obyvatele města, kteří dávají přednost zábavnému motocyklu pro cestování po městě, ale má rád robustní vzhled. Posunem jízdní geometrie tak, aby se motocykl stal více doma v rušných městských ulicích se zachováním jeho silné schopnosti vyjet na nerovné silnice a víkendové prašné cesty, jsme pro jezdce přinesli jedinečnou novou podkategorii.

Stejně jako všechny naše motocykly je i Scram 411 stvořen pro globální jezdce a je vyroben pomocí prvotřídního inženýrství. Máme také řadu originálních doplňků pro motocykly a novou lifestyle řadu oblečení inspirovanou stylem Scram. Jedná se o velmi vzrušující a temperamentní nový motocykl a jsme přesvědčeni, že mladí jezdci z celého světa si nový Scram 411 zamilují."

Díky nové jízdní ergonomii, osvědčené platformě motoru LS-410 a podvozku Harris Performance je jízda na Scram 411 snadná, zábavná a poutavá i v každodenním městském provozu.

Mark Wells, šéfdesignér společnosti Royal Enfield, si užívá jízdu na Scram 411 a to, jak snadno se dokáže na motocyklu pohybovat v širokém spektru terénů a výzev. Když mluvil o vytvoření nové podkategorie motocyklů, řekl:

"Většina scrambler motocyklů se zaměřuje pouze na estetiku a vzhled. Když jsme začali pracovat na Scram 411, byli jsme odhodláni vytvořit motocykl, který by byl odlišný v designu, účelu a přinesl to nejlepší z drsných silničních schopností do městské jízdy. Se svým jednoduchým vzhledem a designem, hravými barvami, přístupným jízdním stylem je Scram 411 dokonalým CROSSOVER pro městské prostředí."

Scram 411 je poháněn celosvětově oceňovaným čtyřtaktním vzduchem chlazeným jednoválcovým motorem SOHC o objemu 411 ccm s elektronickým vstřikováním paliva. Motor má maximální výkon 24,3 koní při 6500 ot/min a hodnotou maximálního točivého momentu 32 Nm při 4250 ot/min, což zajišťuje hladký přenos výkonu a silný točivý moment od spodního spektra použitelných otáček. Motocykl se snadno ovládá v městském provozu. Díky dostatku výkonu a minimálním nárokům na řazení vzbuzuje důvěru i na špatných silnicích a snadno zdolává terénní úseky.

Přední odpružení teleskopickou vidlicí o průměru 41 mm a zdvihu 190 mm spolu s monoshockovým tlumičem o zdvihu 180 mm vzadu, zajišťuje stabilní a jistou jízdu v různých a drsných silničních podmínkách.  Přední a zadní kotouče v kombinaci s dvoukanálovým ABS nabízejí jisté brzdění.

Přední 19" a zadní 17" pneumatika přináší klíčové prvky, které motocyklu dodávají svižné ovládání. Víceúčelové pneumatiky zajišťují jistotu na asfaltu i na volné šotolině a zároveň přinášejí dokonalou kombinaci přilnavosti na silnici a ovladatelnosti v terénu.

Sedlo na novém Scram 411 bylo přepracováno pro větší pohodlí na delších cestách. Více odráží městský styl motocyklu a nabízí velký komfort jak pro jezdce, tak pro spolujezdce při dlouhém dojíždění do města, stejně jako při jízdě po nezpevněné silnici. Výška sedla usnadňuje manévrování s motocyklem v městském provozu i terénu. Poloha řídítek a výška sedla tak činí zážitek z jízdy dynamickým a poutavým. Zachovává si pohodlnou jízdní pozici a zároveň usnadňuje jízdu v sedě nebo ve stoje.

Scram 411 má digitálně-analogový přístrojový štít, který poskytuje snadný přístup k základním informacím na digitální obrazovce. Analogový rychloměr ze staré školy přidává Scramu na stylu a usnadňuje sledování v periferním vidění. Sdružený digitální displej zobrazuje volitelně ODOmetr, tripmaster, hodiny, palivoměr s upozorněním na nízkou teplotu a připomenutí servisu. Navigační modul Royal Enfield Tripper je standardně k dispozici u všech variant Scram 411.

Nové zářivé barevné odstíny jsou navrženy tak, aby vynikly a odrážely výraznou městskou atmosféru. Základní varianty Scram 411 jsou dodávány v grafitově žluté, grafitově červené a grafitově modré barvě – všechny s nádržemi "Gun Grey" doplněné výraznými barevnými znaky a odpovídajícími páskami na ráfkách pneumatik.

Vyšší varianty jsou ve dvou barevných provedeních – White Flame a Silver Spirit – s dvojitými barevnými variantami s jedinečnou a originální grafikou na nádrži.

Scram 411 přichází s novou řadou originálního motocyklového příslušenství Royal Enfield, ideální pro jízdu v městském prostředí a o víkendech mimo město. Originální motocyklové příslušenství Royal Enfield přichází s kompletní 3letou zárukou a je plně homologováno pro použití spolu s motocyklem.

Royal Enfield Sram 411