Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Vyznáte se v převodovkách?

forin.sk, 23.9.2019

Jaké jsou nejlepší moderní prvky pohonné techniky v oblasti motorů a převodovek?

Pohonné techniky se stále modernizují. Pojďte se podívat na to, jaké jsou v současné době nejvíce používané, nejpopulárnější a nejmodernější motory a převodovky nejen v automobilech, ale všeobecně v rámci všech zařízení využívajících pohonnou techniku, a zároveň si tyto typy představit zblízka.

Šnekové převodovky

Převodovka slouží k volbě převodu otáček motoru na otáčky kol vašeho automobilu. Existuje manuální nebo automatická převodovka, s tím, že více jsou stále využívané manuální a z nich právě šnekové. Šnekové převodovky řadíme mezi vůbec nejčastější reduktory neboli redukční převodovky, jež bývají využívány především u terénních ale i u jiných vozů. Důvodem oblíbenosti je vysoká efektivita při zachování přijatelné ceny. Šnekové převodovky je možné různě modifikovat a různě je kombinovat s jinými druhy. Tím lze efektivně dosáhnout opravdu vysokého převodového poměru a zároveň menších rozměrů. Mezi hlavní výhody šnekových převodovek patří především:

Nízká hmotnost a přijatelné rozměry

Tichý chod a plynulost po celou dobu provozu

Možnost vysokého zatížení

Dlouhá životnost

Elektromotory

V pohonné technice existuje celá řada různých druhů motorů. Za zmínku však stojí především moderní elektromotory, které si získávají čím dál větší oblibu, ale mnoho lidí stále neví, jak přesně fungují. Elektromotor všeobecně slouží k přeměně elektrické energie na mechanickou a drtivá většina z nich pracuje v současné době elektromagneticky. Elektromotory tedy pracují na zcela jiném principu než motory spalovací, které jsou naopak založeny na využívání termodynamických jevů. Ačkoliv je u elektromobilů skloňovaná především výdrž baterie, je elektromotor také jednou z důležitých součástek, které se podepisují na výkonu a dojezdu vozu. Vedle automobilového průmyslu jsou velice oblíbené i v jiných odvětvích a používají se například v kompresorech, čerpadlech, kotoučových pilách a v dalších strojích.