Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Yamaha MT-10 Tourer Edition

Yamaha, 24.2.2017

 

Není jisté, zda níže popsaný motocykl uvidíme na výstavě Motosalon 2017 v Praze Letňanech, jisté je však to, že pro mnoho příznivců této značky znamená MT-10 Tourer Edition příjemné a žádané překvapení
 
Temná strana Japonska
 
Temná strana Japonska inspirovala jedno z nejzábavnějších nových hnutí, jaké v motocyklovém světě za dlouhá léta bylo. Inovativní modely Yamaha řady Hyper Naked oživily trh jednostopých vozidel, protože dávají dnešním jezdcům možnost jedinečných zážitků z jízdy, které tvoří podstatu motorkářského ducha. Hnutí „Temná strana Japonska", které spatřilo světlo světa v roce 2013 současně s prvním modelem MT-09, se každoročně stále více rozvíjí do kompletní modelové řady, od MT-125 až po vůdce smečky MT-10 a svůj temný, agresivní stroj si tak mezi nimi najde každý městský jezdec nejrůznějšího věku a s různými potřebami.
 
MT-10 Tourer Edition: Cesta napříč temnotou
 
Špičkový model MT-10, který nabízí jízdu nabitou emocemi ve spojení s charakteristickým zátahem a dominantním vzhledem, vydobyl pro společnost Yamaha přední pozici mezi výrobci velkoobjemových strojů kategorie Naked.
 
Se svou přirozenou, uvolněnou ergonomií umožňující zaujmout při jízdě mnoho různých poloh představuje MT-10 všestranný silniční model, který je předurčen vynikat v nejrůznějších podmínkách. Tento stroj kategorie Hyper Naked s kubaturou 1 000 ccm nabízí mohutný, lineární nástup točivého momentu, hbité ovládání a sofistikované technologie elektronického řízení. Představuje proto ideální platformu pro další rozvoj speciální řadou příslušenství, kterým disponuje nový model MT-10 Tourer Edition.
 
Model MT-10 Tourer Edition je vybaven speciální řadou prvků zajišťujících vyšší komfort, dokonalejší funkčnost a větší praktičnost. S těmito vlastnostmi se temná strana Japonska stává atraktivnější pro ještě širší okruh zájemců. Nová cesta temnotou může začít.
 
MT-10 Tourer Edition - větší komfort a funkčnost
 
V roce 2017 nadále roste nepřehlédnutelný vliv temné strany Japonska, který je nyní reprezentován novým modelem MT-10 Tourer Edition. Díky vysokému štítu a chráničům kloubů se s ním na každé vyjížďce dostanete až na samé hranice možností. Tvar pohodlného sedla pak přináší do třídy Hyper Naked ještě větší exkluzivitu.
 
Měkké boční kufry z materiálu ABS zajišťují tomuto pozoruhodnému univerzálnímu motocyklu ještě lepší funkčnost. Podpora systémů GPS je zajištěna přípravou pro uchycení různých zařízení, například motocyklové satelitní navigace TomTom, která je k dispozici jako volitelná součást sady Tourer Edition.
 
 
Všechny tyto speciální díly a příslušenství, které najdete na novém modelu, jsou k dispozici i vlastníkům stávajícího modelu MT-10. Plně vybavený model MT-10 Tourer Edition však může v porovnání se samostatným nákupem těchto položek ušetřit významnou část finančních prostředků. Kromě toho je k dispozici společná nabídka Yamaha a TomTom na zařízení TomTom Rider 410 za 199 EUR, která je určena výhradně pro zákazníky motocyklu MT-10 Tourer Edition. Ti tak ve srovnání se standardní cenou mohou ušetřit až 200 EUR.
 
 
Díky široké nabídce cestovního příslušenství je model MT-10 Tourer Edition předurčen pro jezdce požadující všestranný a vzrušující stroj kategorie Naked s kubaturou 1 000 ccm, který dokáže nabídnout adrenalinem nabitý výkon ve spojení s vyšším pohodlím, větší funkčností a vyšší praktičností při jízdě na delší vzdálenosti.
 
Úchvatnější výkon s univerzální všestranností
 
Speciální vybavení určené pro delší cesty dělá z tohoto úchvatného motocyklu řady Hyper Naked ještě všestrannější a funkčnější motocykl, na kterém lze překonávat delší vzdálenosti vyššími rychlostmi.
 
MT-10 Tourer Edition má potenciál vyniknout všude, od dojíždění po sportovní jízdu, od víkendových vyjížděk po delší dobrodružné výpravy. Spojuje vzrušující výkon s univerzálností a všestranností.
 
 
Přednosti modelu MT-10 Tourer Edition
 
*           Speciální edice špičkového modelu MT-10
 
*           Větší komfort a funkčnost
 
*           Vzrušující výkon stroje kategorie Hyper Naked
 
*           Nejvšestrannější a nejúchvatnější naháč kubatury 1 000 ccm 
 
*           Měkké boční brašny ABS
 
*           Vysoký sportovní čelní štít
 
*           Chrániče kloubů
 
*           Pohodlné designové sedlo
 
*           Podpora systémů GPS
 
*           Volitelná satelitní navigace TomTom Rider 410 za speciální partnerskou cenu
 
 
 
Informace o modelu MT-10
 
Model MT-10 Tourer Edition nabízí stejné technické prvky jako model MT-10, jak je uvedeno v následujících částech. 
 
MT-10 - motor
 
Motor převzatý z modelu YZF-R1 vyladěný pro mohutný, lineární točivý moment
 
Motor pro model MT-10 vychází přímo z nejnovějšího řadového čtyřválce „CP4" s křížovým klikovým hřídelem z motocyklu YZF-R1, který je obecně považován za jednu z nejmodernějších a nejzábavnějších konstrukcí ve své třídě.
 
Pro co nejlepší naplnění požadavků třídy Hyper Naked však dostal tento motor řadu významných technických změn za účelem posílení točivého momentu v nízkých a středních otáčkách, například speciální konstrukci sacího, výfukového a palivového systému a také optimální vyvážení klikového hřídele. Uplatněno je také několik nastavení speciálně určených pro tento model s cílem podpořit pocit bezprostředního spojení plynu a zadního kola, který poskytuje konstrukce s křížovým klikovým hřídelem.
 
 
Yamaha D-MODE, procesorem řízená škrticí klapka Yamaha YCC-T
 
Režimy Yamaha D-MODE nabízí jezdci možnost volby ze tří provozních režimů (mapování) motoru určených pro různé jízdní situace a podmínky. Principiální komponentou pro jejich funkčnost je důmyslná elektronika v rámci systému YCC-T umožňující průběžně měnit charakteristiku motoru úpravou otevření škrticí klapky, časování zapalování a množství vstřikovaného paliva.
 
 
Systém kontroly trakce (TCS) a rychlořazení (QSS)
 
Systém kontroly trakce umožňuje jezdci na motocyklu MT-10 udržovat trakci na různých typech povrchů, takže se z verze Tourer Edition stává ideální společník na delší výpravy. Systém TCS funguje na principu sledování vznikajícího prokluzu zadního kola, a pokud je zjištěn, systém YCC-T automaticky zajistí úpravu otevření škrticí klapky, časování zapalování a množství vstřikovaného paliva tak, aby došlo k obnovení trakce zadního kola a následně lepší ovladatelnosti.
 
Model MT-10 také využívá systém rychlořazení (QSS), díky kterému může jezdec řadit vyšší převodové stupně pod plným plynem bez spojky a dosahovat tak pozoruhodných výkonů při rozjezdu z místa i dynamickém zrychlení.
 
 
Asistenční a kluzná spojka (A&S)
 
Moderní asistenční anti-hoppingová spojka (A&S) modelu MT-10 je obdobná, jakou používá motocykl YZF-R1 nové generace. Její důmyslná a kompaktní konstrukce nabízí jezdcům celou řadu výhod při zrychlování i zpomalování. Kromě vyššího pohodlí a funkčnosti nabízené sadou Tourer Edition je díky asistenční kluzné spojce s plynulým záběrem a nízkou hmotností tento model kategorie Hyper Naked dokonalou volbou pro jezdce, kteří se při svém každodenním dojíždění do práce musí proplétat hustou dopravou.
 
 
Tempomat
 
Model MT-10 Tourer Edition byl vytvořen pro jezdce, kteří hledají motocykl třídy Hyper Naked s vysokým výkonem, vybavený na dlouhé cesty. Tempomat je součástí standardní výbavy modelu MT-10. Lze ho aktivovat při jízdě na 4.,5.,a 6.převodový stupeň při rychlostech od 50 km/h do 180 km/h.
 
 
MT-10 - podvozek
 
Ryzí silniční stroj s přirozenou jízdní pozicí
 
Stejně jako všechny ostatní modely v nejprodávanější kategorii strojů Yamaha - segmentu Hyper Naked - představuje MT-10 speciálně zkonstruovaný silniční motocykl, který si vytyčil za cíl všestrannost a vysokou míru jízdního komfortu. V tom spočívá rozdíl oproti méně univerzálním naháčům některých jiných výrobců, které představují v podstatě jen obnažené supersportovní motocykly. Vzájemný poměr řídítek, sedla a stupaček ve spojení s tvarem a umístěním palivové nádrže byl volen tak, aby jezdci umožňoval pevné sevření koleny s kvalitním kontaktem spodní části těla v zatáčkách a při akceleraci. Pohodlné sedlo, kterým je model MT-10 Tourer Edition opatřen, disponuje vyšší zadní částí a umožňuje tak cestujícím uvolněnější jízdu.
 
 
Lehký hliníkový rám Deltabox odvozený z modelu R1
 
Podvozek modelu MT-10 vznikl na základě konstrukce použité u nové generace motocyklu YZF-R1, považovaného za jeden z nejsofistikovanějších supersportovních motocyklů s nejlepšími jízdními vlastnostmi na trhu.
 
YZF-R1 je ryze supersportovní stroj, MT-10 je naproti tomu zaměřen na jezdce, kteří hledají úchvatný a všestranný motocykl s vysokým výkonem, který lze používat v nejrůznějších situacích. K zajištění ještě většího celkového pohodlí modelu MT při běžném každodenním použití bylo přepracováno vyvážení rámu Deltabox z hlediska pevnosti a tuhosti tak, aby byla zajištěna mimořádná obratnost spolu s prvotřídní ovladatelností a kvalitní zpětnou vazbou.
 
 
Krátký rozvor 1 400 mm a přepracovaná geometrie podvozku
 
MT-10 funguje na mimořádně krátkém rozvoru 1 400 mm - to je o plných 35 mm méně než nejbližší konkurent, což z něj dělá nejkompaktnější stroj kategorie Naked ve své třídě. Ve spojení s prodlouženou hliníkovou kyvnou vidlicí s horním opěrným členem odvozenou z typu YZF-R1 a několika drobnými úpravami rámu Deltabox zajišťuje 1 400mm rozvor snadnou ovladatelnost s neutrálním chováním a současně vynikající stabilitu držení stopy v přímém směru při zrychlování.
 
 
Plně nastavitelný systém odpružení odvozený z modelu YZF-R1
 
Plně nastavitelné přední a zadní odpružení vzniklo na základě vysoce ceněných systémů použitých u motocyklu YZF-R1 nejnovější generace. Vpředu najdeme zapouzdřenou obrácenou vidlici KYB s 43mm trubkami a zdvihem 120 mm. Nastavení vytvořené speciálně pro tento model zajišťuje pocit plynulosti a poddajnosti při počátečním zanoření v situacích s nízkým zatížením, při vyšším zatížení ale přední vidlice poskytuje přesnou zpětnou vazbu a odezvu od předního kola, čímž je zaručena špičková ovladatelnost. Vzadu je model MT-10 vybaven kyvnou vidlicí s horním opěrným členem převzatou z modelu R1, uchycenou v blízkosti těžiště stroje, aby bylo dosaženo prvotřídní stability jízdy v přímém směru. Tato mimořádně dlouhá, konstrukčně velmi vyspělá hliníková kyvná vidlice je opatřena zadním tlumičem KYB připojeným přes kloubový závěs typu Monocross. Nastavení odpružení je voleno tak, aby docházelo k maximálnímu přenosu tažných sil od řetězu s cílem optimálního využití hnací síly a trakce během akcelerace.
 
 
Dva 320mm přední brzdové kotouče s radiálními čtyřpístkovými třmeny
 
Model MT-10 je osazen dvěma plovoucími předními brzdovými kotouči o průměru 320 mm opatřenými radiálními protilehlými čtyřpístkovými třmeny se sintrovanými destičkami. Systém ABS je součástí standardní výbavy
 
 
 
MT-10 - barvy
 
Tech Black
 
Racing Blu
 
Night Fluo
 
 
Pro více informací sledujte stránky www.yamaha-motor.eu