Nacházíte se: CESTOVATELSKÁ PORADNA / GPS trasy

To nejlepší ze Skotska

Thunder, 16.8.2010

Trasa začíná (i končí) v přístavu Dover, kam doplujete z Francie, alternativně možno použít jiný trajekt nebo tunel. Vede přes Anglii na sever s tím, že hlavním cílem je prohlídka Skotska. Úmyslně se nevyhýbá historickým městům a vesničkám včetně Edinbughu, které si můžete prohlédnout, nebo příp. objet  Pojedete okolo významných skotských jezer vč. slavných Loch Ness a Loch Lomond, uvidíte moře, budete míjet pálenice whisky, kam se můžete zastavit na exkurzi, pohltí vás typicky skotská zelená a kopcovitá krajina, rašeliniště, farmy s ovcemi, venkovské samoty... Všude je dostatek možností k občerstvení i ubytování.
V rámci urychlení přesunu také pojedete po dálnici, zejména v anglické části. Mějte připraveny drobné pro některé placené silnice/mosty/tunely. Celá trasa měří 2 814 kilometrů a vyhraďte si pro ni minimálně týden, vhodnější je však čas mnohem delší, klidně i 3 týdny. Doporučené období pro absolbování této trasy je srpen/září. A nezapomeňte jet vlevo .

Některé zajímavosti na trase (je jich mnohem více):

  • Z Edinburghu do Stirlingu - zde je památník skotského národního hrdiny Williama Wallaceho, u nás známého z filmu Statečné srdce (napravo od silnice) a velký hrad Stirling
  • Ze Stirlingu jeďte na Aberfoyle, kde je centrum skotské vlny (napravo na hlavní třídě)
  • Z Aberfoyle do Aberfeldy - tady najdete destilerku Dewar`s (za městem vpravo)
  • Z Aberfoyle pojedete přes Inverness do Drumnadrochit a k jezeru Loch Ness, kde si dejte pozor na jezerní příšery
  • Z Drumnadrochit do starobylého a kdysi vikingského městečka Thurso na samý sever Skotska
  • Z Thurso směrem na Tongue - cestou pozor na volně se pohybující ovce a krávy!
  • Před Tongue doleva na A836, přes Vysočinu (Highlands) do Ullapoolu, kde je hezký kempink. Opět pozor na ovce a krávy.
  • Z Ullapoolu k masivu Glen Nevis; tady můžete navštívit nejvýše položené britské lyžařské středisko Anaoch Morr, otevřené po celý rok, zdolat nejvyšší britský vrchol Ben Nevis a pokračovat na město Fort William
  • z Fort William vede trasa do Peebles, kde bývají skotské hry Highland Games (např. se soutěží v hraní na dudy, tanci a několika silových disciplínách)

documentSkotsky okruh (553,19 kB  GDB)


Skotská vlajka
Skotská vlajka
Skotský znak
Skotský znak

documentSkotský okruh (302,66 kB  KMZ) zobrazit mapu


Vaše názory

K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor