Nacházíte se: TESTY MOTOCYKLŮ / Nové motocykly

CFMOTO CF650GT

Marek Olbert, redakce MotoRoute, 5.8.2020

Komentovaná fotogalerie k článku v tištěném magazínu MotoRoute 4/2020.

Foto: autor a Vladimír Brniak, www.cfmoto.cz

Značka CFMOTO je hodně známá svými čtyřkolkami, nedávno však začala bolestivě šlapat na paty i motorkové konkurenci a za rok 2019 prodala z celého svého portfolia skoro 2000 kusů různých vozidel. V magazínu MotoRoute 3/2020 vyšel rozhovor s Eduardem Šlampou, který vysvětluje složitosti označení s homologací jednotlivých vozidel. 

Vysvětlení: EU udělala v roce 2016 zásadní změny v homologacích a od roku 2018 je v prodeji více typů homologací, takže prodejní číslo 1.091 kusů ukazuje homologace EU168 - EURO4, ve kterých jsou motocykly i čtyřkolky a dalších cca 900 kusů jsou čtyřkolky, které jsou registrované jako "traktory", tedy užitkové vozidlo. Spousta čtyřkolek je homologována jako kolový traktor do 3,5 tuny (vypadají takřka stejně jako EURO4, jen mají žluté SPZ a drobné technické odchylky a pravidla užití). Důležité však je, že jsou všechny čtyřkolky použitelné s řidičákem sk. B. Tolik malá exkurze do legislativy.

Z toho je patrné, že CFMOTO je v české republice silně zakořeněno a má fakt hodně příznivců. Vyzkoušel jsem motocykl CFMOTO CF650GT, abych zjistil proč tomu tak je a svezení mě příjemně překvapilo. V prvé řadě mě zaujal design, který je hodně povedený a jen úplná průda by hledala chybné detaily. Naprosto čisté linie, decentní nálepky, fakt pěkná motorka, přestože "zmrzlina" není můj styl. Kufry SHAD jsou příplatková výbava, ale skvělé pasují a dělají motorku mohutnější. 

 

Zadní madla jsou masivní a dobře se dá za ně i při rychlé jízdě držet. Říkal spolujezdec. Sedlo vypadá úzké, je však slušně vypolstrované a pohodlné. Totéž platí i pro řidičovu část. První usednutí mi přišlo tvrdé. Motorka má najeto jen 248 kilometrů, tak ani nemůže být vysezené, je však ušito tak, že i po delší jízdě je pohodlné a umožňuje jednoduše měnit jízdní pozice. Ideální pro zatáčkové vysedávače :-) Řidičovo sedlo je ve výšce 795 mm, což ocení nejeden "krátkonožec". 

 

CFMOTO CF650GT se vyrábí v barvách royal modrá metalíza, černá a bílá. Viděl jsem černou i bílou, proti gustu žádných námitek, ale ta modrá je fakt exkluzivní. Krásně na ni vychází na povrch všechny kontastní křivky a plasty v černé barvě. Souhlsíte, že?

 

Nebýt tam ten nápis CFMOTO, málokdo by tušil, že to není předek nějaké profláklé motocyklové značky. 

 

Baví mě osvětlení s LED technologií - blinkry, SPZ, zadní světlo, přední světlomety s dením svícením. Moc hezké...

 

Na motorce je mnoho detailů, kterým skutečně není co vytknout.

 

Ovládání  výkonnostních map TOURING / SPORT je velmi jednoduché pouhým mačkáním jednoho tlačítka. Navíc každý režim má i grafickou změnu displeje. 

 

Nejen pro cestovatele výrobce instaloval voděodolnou zásuvku 12V a zásuvku USB 5V. Tohle je u této kategorie hodně nadstandardní nabídka. 

 

Myslím, že jedno svezení řekne víc než tisíc obrázku a tisíc slov, proto sami vyzkoušejte, že je CFMOTO CF650GT skvělá motorka a potěší začátečníka i zkušeného řidiče. Domluvte si testovací jízdu u některého z mnoha dealerů na www.cfmoto.cz a pokud jste z Moravskoslezského kraje, zkuste www.dirtbikes.cz. Prodejny i s jinými motorkami mají v Opavě a Hlučině, kde jsem si ji pro test půjčoval. Běžte a svezte se, opravdu to stojí za to...

 

 

CO JE DOBRÉ VĚDĚT?

 

Prodejní cena 153.650,- Kč

649 cc 8-ventilový řadový dvouválec, DOHC, kapalinou chlazený

Převodovka manuál, 6 stupňů

Tlumič zadního i předního odpružení KYB (Japan)

Pneumatiky Metzeler: Přední: 120/70 R17 Zadní: 160/60 R17

Duální přední 300 mm kotoučové brzdy J.Juan (Španělsko)

Přední a zadní pancéřované brzdové hadice

ABS Continental (GER)

ECU Bosch (GER)

Dvě mapy řízení - TOURING a SPORT

Segment předních stupaček, nožní brzdy a řazení uložen na silentblocích

Kompletní moderní LED osvětlení

Praktický stavitelný přední štít

Plnobarevný 5,5" TFT displej s možností změny intenzity podsvícení

Podsvětlené ovladače

Nabíjecí USB port a 12V zásuvka

Špičkových prostorné španělské kufry SHAD (36 l) (doplňková výbava)

Barvy - royal modrá metalíza, černá, bílá