Normfest

 


Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Dehydratace – skrytá hrozba pro motorkáře

Rajec, 15.8.2011

Velká vedra, kolony, psychická i fyzická zátěž, vysoká míra zodpovědnosti a rizika – všechny tyto faktory dělají z motorkářů osoby, u kterých je hrozba dehydratace opravdu vysoká a podcenění pitného režimu může mít v jejich případě až dramatické následky. Jak se tedy nejlépe vyvarovat dehydrataci a následné ztrátě koncentrace? Jaké nápoje jsou nejlepší a jak často bychom měli pít?

Ztráta pozornosti, prodloužení reakční doby, změny v psychice až šokový stav. To jsou následky, kterým musí motorkář čelit v případě, že dostatečně nedoplňuje tekutiny a je dehydratovaný. Přitom právě včasná reakce koncentrovaného motorkáře může leckdy zabránit nehodě. „Nedostatek tekutin se projevuje také bolestmi hlavy, nesoustředěností a podrážděností, díky nimž schopnost kvalitně řídit výrazně klesá,“ upozorňuje Mgr. Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Nízkomineralizovaná voda je základ
Mnoho lidí si hrozbu dehydratace uvědomuje a snaží se proto pít co nejvíce. Často však naráží na nesprávný výběr tekutin. „Základním nápojem by měla být voda, a to v jakékoliv formě. Je jedno, zda perlivá, neperlivá, vlažná nebo ledová. Vhodné jsou také rozředěné džusy, ovocné šťávy, občas i sklenička slazené limonády, pokud je cesta náročnější. Výraznou většinu tekutin by však měla tvořit kvalitní nízkomineralizovaná voda,“ zdůrazňuje Suchánek.

2 litry jsou minimum
Mnozí motorkáři se bojí, že budou-li hodně pít, budou pak také muset hodně stavět. Není ovšem takováto zastávka ve skutečnosti přínosná? Člověk se protáhne, provětrá, může i něco zakousnout a znovu nabrat sil do dalších kilometrů. Horní hranice vypitého množství tekutin stanovená není, jinak to je s hranicí spodní. „V teplém počasí by měl dospělý člověk vypít minimálně 2 litry tekutin,“ varuje odborník z Fóra zdravé výživy.

Sportovní uzávěr je bezpečnější
Sháníte-li šikovného pomocníka, který by vám pomohl dodržovat správný pitný režim efektivně a jednoduše, pak je tou nejlepší volbou praktická láhev nesycené pramenité vody Rajec se sportovním uzávěrem. Lehce ji otevřete jednou rukou a nemůže se vám stát, že byste její obsah nechtěně vylili. Lahve jsou navíc v praktickém formátu 0,75 l, který padne jako ulitý do ruky, snadno se s ním manipuluje a jeho dostatečný obsah vás ochrání proti dehydrataci nejméně do další přestávky.

Více než kde jinde proto na silnici platí: „Pijte pro zdraví!“