Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Havarijní pojištění

redakce MotoRoute, Klikpojisteni, 27.2.2015

Povinné ručení známe všichni. Jde o zákonem stanovené pojištění, které musí platit všichni vlastníci motorových vozidel. Jenže to není jediné pojištění, které si ohledně svého vozu můžete uzavřít. Často se povinné ručení plete s pojmem havarijní pojištění, případně připojištění, přičemž jde ale o úplně jiný produkt, který má jiný účel. A rozhodně se vyplatí takové pojištění v některých případech mít. Jaké případy to jsou a kde můžete havarijní pojištění uzavřít? Podívejme se na to.

Již z názvu vyplývá, že havarijní pojištění vás kryje v případě, že nastane během provozu vozidla nějaká havárie. Nejde ale jen o havárie. V závislosti na tom, v jakém rozsahu si havarijní pojištění sjednáte, vás může chránit také v případě, že je vám vozidlo odcizeno, nebo že se stane obětí vandalů. Ti, kteří vědí, jaké to je přijít ráno ke svému vozu a mít uražená zrcátka, jistě o tomhle vědí své.

Sjednat si můžete havarijní pojištění také pro případ živelných katastrof, což se jistě vyplatí všem, kteří bydlí v záplavových oblastech a hrozí, že jim auto vytopí voda. Taková pojistka ale kryje také případy, kdy je vůz poškozen například vlivem silného větru.

Samozřejmě je zde jako snad u všech druhů pojištění také jistá forma spoluúčasti. To znamená, že pojišťovna vám zpravidla uhradí jen část nákladů vzniklých s pojistnou událostí. Míra spoluúčasti záleží na tom, u koho si havarijní pojištění uzavřete, a v jakém rozsahu.

K havarijnímu pojištění lze sjednat také asistenční službu, která zajistí v případě, že se vozidlo náhle stane nepojízdným odtah vozidla, jeho opravu, a některé pojišťovny také v případě, že je potřeba rozsáhlejší oprava zprostředkují vaší dopravu na místo určení, nebo vám zapůjčí náhradní vůz.