Nacházíte se: ÚVODNÍ STRANA / Tiskové zprávy

Představení Hard Rock Cafe Racer

redakce, 9.1.2017

Na sklonku minulého roku se v restaurací Hard Rock Cafe v Krakově konala oficiální premiéra výjimečného motocyklu. Poprvé byl v Polsku představen unikátní Cafe Racer, který vytvořila polská firma Game Over Cycles přímo pro Hard Rock Cafe Kraków. Motocykl typu custom, který vznikl na bázi modelu Harley-Davidson Sportster 883, v sobě spojuje svět automobilismu se světem hudby. S ohledem na místo určení stroje vytvořil pracovní tým GOC, který je známý svými netypickými nápady, motocykl, jehož jednotlivé části vypadají jako hudební nástroje a zařízení a současně jsou plně funkčními prvky konstrukce vozidla. "Hudebními" prvky motocyklu je m.j. zadní A-rameno, které imituje hmatník kytary, skříň baterie ve tvaru zesilovače a kryt cívek ve tvaru kytary obsahující sací mechanismus, ve kterém je páka na tremolo mechanismem na zapínání sytiče karburátoru.

Zakladatel a majitel GOC Stanisław Myszkowski vysvětluje genezi konceptu motocyklu takto: "Hard Rock Cafe Racer je tematický motocykl. Znamená to, že  jeho konstrukce se skládá z prvků představujících dané téma, v tomto případě hudební nástroje, které zároveň tvoří nedílnou součást funkčnosti motocyklu, který však nadále zůstává vozidlem, sloužícím k přemisťování. Snažíme se, aby každý náš tematický motocykl vyjadřoval filozofii naší firmy, spočívající v důsledném promyšlení konceptu a přesném technickém provedení konstrukce tak, aby byly oba tyto aspekty propojeny. V konstrukci tohoto Cafe Racera, jehož výběr také není náhodný, protože název druhu motocyklu navazuje na název Hard Rock Cafe, není důležitá pouze přítomnost hudebních prvků, ale i způsob jejich provedení a umístění na konkrétním místě konstrukce. Nápad a technické provedení musí tvořit logický celek jak ve funkčnosti, tak i vzhledu. To vyžaduje kreativitu a použití netypických řešení, které jsou v tomto projektu společným dílem všech členů týmu GOC ".

Konzistence konceptu s technickým provedením se objevuje v mnoha prvcích konstrukce. Konstruktéři z GOC provedli řadicí páku ve tvaru ramene na gramofon, protože stejně jako na adaptéru lze měnit skladby nebo zrychlovat a zpomalovat přehrávání desky, tak i v motocyklu lze pomocí tohoto konstrukčního prvku měnit rychlost pohybu vozidla. Podobně kola jako rotační prvek motocyklu svou plnou konstrukcí a drážky, které jsou na nich vyryté, vzhledem navazují na točící se kolo hudby, jako je vinylová deska. Ani vytvoření výfukové soupravy s regulací zvuku, která vypadá jako saxofon, není jen vizuálním zákrokem. Tento mechanismus potřebuje do sebe vtlačit výfukové plyny, aby pomocí soustavy ručně regulovaných otvorů umožnil modifikaci zvuku práce motoru podobně jako u dechových nástrojů, které potřebují vzduch injektáže silou lidských plic, aby z hudebního nástroje vydobyli zvuky. Byl proto konstruován vzduchový filtr ve tvaru klasického vokálního mikrofonu. Molitanová vložka filtru umožňuje přiměřený průtok atmosférického vzduchu, což je nezbytné pro správné fungování pohonu motocyklu, což zase přirozeným způsobem navazuje na molitanovou vložku mikrofonu, která chrání zařízení před znečištěním zevnitř a umožňuje čistou emisi nebo hlasový záznam.

Odkazy na svět hudby jsou přítomny i v ostatních prvcích motocyklu. Kožené sedadlo obsahuje vyražené noty refrénu písničky "Highway to hell" skupiny AC/DC tak prvek, který vypadá jako dopravní značka a číselné označení "666". Je to důsledná reprezentace značek, které jsou přítomny na dálnicích vedoucích do australského města Sydney, čili místa, z něhož pochází skupina AC/DC. Číslo "666" zase navazuje na kulturní archetyp ďáblova čísla a takto harmonizuje s textem a názvem písničky o dálnici do pekla. Kožené sedadlo vytvořené firmou KM je jediným konstrukčním prvkem vyrobeným pro subdodavatele v rámci tohoto projektu. Všechny díly motocyklu byly vytvořeny v dílně GOC speciálně pro účely této konstrukce a jediným prvkem, který lze nalézt i v jiných strojích, je standardní motor modelu Harley-Davidson Sportster 883.

Unikátnost stroje se projevuje i v aspektech, které jsou na první pohled neviditelné. Grafika a lakování motocyklu je obvykle prvkem, který jako první přitahuje zrak toho, kdo si ho prohlíží a takto to je i v tomto projektu. Avšak originalita lakování Hard Rock Cafe Racera provedeného firmou AEROGRAF Piotr Parczewski spočívá v tom, že díky nestandardnímu použití laku s pórovitou texturou lakování motocyklu umocňuje nejen optické, ale i dotykové vjemy. Textura probouzí v divákovi chuť šáhnout si na motocykl a dotknout se jeho struktury. Navíc je logo HRC a "pinstriping", čili ruční malování tenkých čar, navazující na americkou motorizaci, provedeno s použitím plátků zlata, které se mimo jiné používají při zlacení sakrálních plastik.

Motocykl je vyroben na objednávku Hard Rock Cafe, čili místa, na kterých mohou nejen poslouchat hudbu, ale jak naznačuje samotný název, dát si i kávu nebo drink. Vzhledem k tomu obsahuje konstrukce stroje rovněž prvky vztahující se na "barový" aspekt místa určení stroje. Indikátory sloužící k měření rychlosti a tlaku oleje imitují ukazatele tlaku espresso kávovaru a kryt palivové nádrže vypadá a funguje jako uzávěr tzv. placatky. V každém dobré restauraci nebo kavárně hraje významnou roli náladové světlo, proto konstruktéři z GOC v předním osvětlení použili tónované žluté světlo ukryté ve stínítku ve tvaru disko světla a v zadním osvětlení namontovali pouze malou žárovičku, která vytváří útulné světlo. K atmosféře místa, pro které je motocykl určen, přispívá i druh a barevnost kovu, z něhož jsou vyrobeny aplikované díly. Jsou měděné a vztahují se k nejcharakterističtějšímu prvku vybavení Hard Rock Cafe v Krakově, kterým je strop zcela pokryt činely, nejčastěji vyráběnými právě ze slitin mědi.

 

Technické parametry:  

Custom prvky provedené firmou GOC

 

Motor:

Modifikované kryty motoru

Kryt na řetězová kola spolu s ukotvením na olejové hadice

Lakování a galvanizace konstrukčních prvků motoru

 

Odpružení:

Modifikace originální nápravy

Přední odpružení HD Springer (horní polovina GOC)

Zadní A-rameno

Kola H-D Fatboy 16 "(přední a zadní) frézované v GOC

 

Ostatní prvky:

palivová nádrž

ocas

uzávěr palivové a olejové nádrže

řídítka spolu s ukotvením

řazení, rukojeti a upevnění

boční stojany spolu s mechanismy brzdového pedálu a řadicí páky

výfuk

olejová nádrž

přední světlo spolu s ocelovými kryty

upevnění zadní a přední brzdy

filtr vzduchu ve tvaru mikrofonu

kryt cívek ve tvaru kytary (se sacím mechanismem)

skříň na baterii ve tvaru zesilovače

kryt spojky

práškové lakování

galvanizace

 

Motor: Harley-Davidson, rok výroby: 2004, objem [cm3]: 883

Sedadlo: Kamil Machuła - KM leather design

Lakování (nádrž, ocas, přední světlo): AEROGRAF Piotr Parczewski

 

Rozměry:

délka 230 cm, výška 95 cm, šířka 90 cm, hmonost 240 kg

 

Získaná ocenění:

* První místo v kategorii "Sportster" a Cena veřejnosti "Peoples Choice Award" na soutěži Harley-Davidson Custom Bike Show na události European Bike Week 2016 (Faaker-See, Rakousko)

* První místo v kategorii "modifikovaný Harley" v soutěži Custom Chrome Europe Faaker See Championship na akci European Bike Week 2016 (Faaker-See, Rakousko)